כיצד למצוא ולהתאים מטפל סיעודי לקשיש

Getty Images: SilviaJansen

איך לחפש עבור בן משפחה מבוגר וסיעודי את המטפל שידע לתת לו את כל הסיוע הנדרש, ידאג לכל צרכיו, ויעשה זאת על הצד הטוב והמכבד ביותר – 9 דברים שחשוב לדעת

ההחלטה שיש צורך במטפל בבית היא לא סופה של תהיה, אלא תחילתה של סדרת שאלות, תהיות וחיפושים בתוך תקופה שאינה פשוטה גם כך. משום שהמטפל הופך לדמות מפתח בטיפול ולחלק בלתי נפרד מחיי המטופל וקרוביו, זו לא שאלה של מה בכך. תפקידו של המטפל הסיעודי לסייע לקשיש בכל פעולה בה הוא מתקשה. החל מסיוע בניידות עם הליכון או כיסא גלגלים, ועד סיוע ברחצה, בלבוש ובהאכלה. האחריות המוטלת עליו גדולה ונדרשים ממנו מיומנות, ידע רלוונטי וסבלנות. לא פחות חשוב שבן המשפחה ירגיש נח בחברתו ומוגן לצדו.

אז איך עושים את זה? תשעת הטיפים הבאים יסיעו לכם בתהליך החיפוש והבחירה של המטפל המתאים:

1. הגדירו את תפקידו של המטפל בהתאם למצבו של הקשיש

הגדרת התפקיד תלויה בתשובה לשאלה באילו פעולות זקוק הקשיש לעזרה? האם נדרשת עזרה פרא רפואית? והאם הקשיש זקוק לטיפול 24 שעות ביממה או פחות? התשובות לשאלות האלה מחדדות את הכישורים הנדרשים מהמטפל.

חשוב לדעת

אם מטרת העסקתו של המטפל כוללת גם ניקיון, בישול וכביסה, יש לציין זאת במפורש בהסכם ההעסקה.

2. איפה מחפשים מטפל סיעודי זר

מומלץ לערוך את החיפוש אחר מטפל סיעודי זר אך ורק בסוכנויות, חברות השמה, ולשכות מורשותלהעסקת עובדים סיעודיים. על פי חוק, עובד זר חייב להיות רשום בחברה מורשית שאחראית לתהליך קבלת היתר העבודה ולתנאי העסקתו. מהרגע שנפלה ההחלטה להעסיק מטפל כדאי לשים לב מסביב, פעמים רבות אנשים מפרסמים המלצות על מטפלים שמחפשים עבודה ואם הם בעלי היתר עבודה כדאי מאוד להמשיך לבדוק את האפשרות. כמו כן, אם יש לכם חשבון ברשתות החברתיות שקלו לכתוב מודעת חיפוש, לעיתים ניתן להגיע כך למטפלים מומלצים.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



חשוב שהקשיש ירגיש בנח בחברת העובד הזר, ומוגן לצידו
חשוב שהקשיש ירגיש בנח בחברת העובד הזר, ומוגן לצידו Getty Images: Ababsolutum

3. מטפל או מטפלת

משום שהטיפול הסיעודי כרוך בין היתר בסיוע בלבוש וברחצה, מצבים שיש בהם מתקיימת, נרצה או לא נרצה, חדירה הכרחית לפרטיות, יש חשיבות רבה לתחושת הנוחות של המטופל עם המטפל/ת. חשוב לברר לפני עם הקשיש האם ירגיש בנוח עם מטפלת או עם מטפל, זה בהחלט ממקד את החיפוש.

4. יכולת פיזית

לעיתים הטיפול בקשיש כרוך גם בכוח פיזי, למשל אם הקשיש נזקק לעזרה כמו הרמה מהמיטה אל כיסא הגלגלים. זה מאמץ לא פשוט שמצריך מעבר למקצועיות גם כוח. לכן, במקרה כזה אחד הפרמטרים בבחירת המטפל הוא כוח פיזי משום שנדרשת התאמת הכוח הפיזי לרמת המאמץ.

5. שפה ותקשורת בין אישית

תקשורת יכולה להיעשות בהמון אופנים – מחוות, חיוך או תנועות ידיים. אבל במקרה של קשיש סיעודי יש צורך בתקשורת בסיסית טובה, זה מונע תסכולים רבים ואי הבנות. בחרו מטפל סיעודי שיוכל לתקשר באופן נוח עם הקשיש ללא תיווך. ברוב המקרים הקשיש והמטפל אינם דוברים אותה שפת אם, אך יתכן ששניהם דוברי אנגלית, רוסית, או כל שפה אחרת, ברמה שמאפשרת תקשורת ברורה. אם העובד הזר למד לדבר עברית ואין שפה משותפת נוספת ששניהם מדברים, וודאו שהעברית שלו ברורה מספיר ושאוצר המילים שלו מספיק כדי לתקשר באופן טוב עם הקשיש.

6. ניסיון קודם

מטפל שצבר ניסיון בעבודה עם קשישים סיעודיים, יתפקד באופן מקצועי יותר ממטפל שלא עבד בעבר עם אוכלוסייה סיעודית וידע לתת מענה סיעודי גם במצבים מורכבים. ברוב המקרים הוא גם יזהה בקלות רבה יותר, תחילתם של תהליכי התדרדרות, או שינויים במצב הבריאותי של הקשיש, וידע להזעיק עזרה בזמן אם יש צורך או לעורר את תשומת לבו של הרופא המטפל.

7. עניין של כימיה

בתהליך ההיכרות של העובד הפוטנציאלי עם הקשיש, חשוב לוודא שיש ביניהם אינטראקציה טובה. שניהם ידרשו לבלות את מרבית הזמן יחד ואם לא נוצרה כימיה זה בהחלט יכול להוות בעיה. תקשורת חשובה לתחושת הנוחות בין המטפל למטופל ואסור להפחית מערכה.

חשוב לדעת

 חלק לא מבוטל מהקשישים הנזקקים לעזרה של עובד סיעודי, מתקשים להכיר בעובדה שזהו מצבם, ומתקשים להכיל אדם זר המתגורר איתם בבית. שתי העובדות האלו כשלעצמם עלולות לגרום לתחושה של "אין כימיה" בין השניים. במקרה כזה, כדאי להתייעץ עם פסיכוגריאטר שידריך אתכם כיצד להכין את הקשיש לקבלת המצב החדש.

8. שכר, חופשות ותנאי העסקה

התשלום למטפל הסיעודי עובד דרך הסוכנות אליה הוא שייך. הסוכנות מעבירה את השכר למטפל. תנאי ההעסקה של עובד זר סיעודי תואמים לתנאי ההעסקה של עובד ישראלי, כולל בין היתר חופשה שנתית, ביטוח בריאות ודמי אשל. חוזה העבודה בין הקשיש לבין המטפל, חייב על פי חוק להיות כתוב בשפתו של המטפל.

לא ניתן להדגיש מספיק עד כמה חשובה הכימיה בין המטפל למטופל
לא ניתן להדגיש מספיק עד כמה חשובה הכימיה בין המטפל למטופל Getty Images: AlexRaths

9. מגורים ושגרת יום

אחרי ההחלטה על מטפל חשוב שים לב לפרטים הקטנים: הקצו למטפל חדר מגורים נח ומרווח, קרוב לחדר השינה של הקשיש. כדאי להתקין לחצן פנימי בין החדרים כדי שהקשיש יוכל להזעיק את המטפל בכל שעה. וודאו שיש למטפל את מספרי הטלפון של בני המשפחה. הקפידו בשבועות הראשונים לעבודתו בבית הקשיש, לבקר שם לעיתים תכופות ככל האפשר, כדי לוודא שהכל מתפקד על הצד הטוב ביותר ושמערכת היחסים בין הקשיש והמטפל מבוססת על כבוד הדדי.

חשוב לזכור

 מטפלים זרים חיים רחוק ממשפחתם והקשיש ובני משפחתו הופכים עם הזמן להיות משפחה נוספת עבורו. אפשרו לו להרגיש בנח, להיות נוכח בארוחות משפחתיות ובחגים, ואל תשכחו לחגוג לו יום הולדת.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן