תקווה או הפרזה: האם צמחי בית יכולים לעזור באסטמה?

Getty Images: Stanislav Sablin

מי שמכיר אותי יודע שאני לא חסידה גדול של תרופות טבעיות. אני מעדיפה הרבה יותר לראות נתונים מחקריים.

כשזה מגיע לטיפולים באסטמה, גוגל לפעמים נותן תוצאות חיפוש מפוקפקות. תרגילי נשימה שטוענים שהם "מרפאים" אסטמה, מאכלים או משטרי תזונה מסויימים ש"מובטח" שיעזרו, ומנורות מלח מההימלאיה, כולם טענות בלתי מבוססות שלא עובדות ועלולות אף להיות מזיקות.

עם זאת, לפעמים אפשר לגלות טיפולים הגיוניים עם ביסוס מדעי ששווה לנסות, כמו התפקיד האפשרי של צמחים על איכות האוויר בבית. יכול להיות שזה נשמע קצת משוגע, אבל שווה לשקול את זה: יש תיעוד לא רע על כך שנטיעת עצים באזורים עירוניים מפחיתה את נוכחות מזהמי אוויר.

אם כך, האם צמחי בית יכולים להשפיע לחיוב על איכות האוויר בבית באופן דומה? או שאולי הכנסת קצת ירוק לבית אינה אחת הדרכים לנהל את תסמיני האסטמה שלך?

סביבה ירוקה: מפתח לשיפור איכות האוויר בבית?

מסענו לדיון ב"סביבה ירוקה" לאיכות אוויר טובה יותר מתחיל בנאס"א. כן, נאס"א הזאת.
מחקר שנערך שם עוד ב-1989 בדק האם צמחים עשויים לסייע לשיפור איכות וניקיון האוויר בספינות חלל. התוצאות הצביעו על כך ש"למעשה כל הצמחים שנבדקו" הובילו לירידה ברמות הבנזן והפורמלדהיד באטמוספרה, חומרים הידועים גם כמזהמי אוויר.

לאחרונה, מחקרים אחרים הצביעו על ירידה גם באדי כספית. בעידן של היום, סביר להניח שהאדים האלה לא צפים בתוך הבית שלכם, אך יכולה להתרחש חשיפה לא מכוונת אליהם אם נשברים מדי חום או נורות פלואורסנט או בשימוש בכספית בפרקטיקות תרבותיות או דתיות.

אני חשבתי - וכך גם נאס"א - שהעלים עשויים להיות המפתח ליכולת של הצמחים לנקות את האוויר, אולם היום הם מציעים ששורשי הצמחים והמיקרואורגניזמים הנלווים אליהם ממלאים את התפקיד הכי חשוב בכך. (מעניין אם הקקטוס שיש לי במטבח הוא יעיל יותר מהצפוי, לאור רשת השורשים השטחיים
שלו באדמה!)

אז, אילו צמחים עושים את זה הכי טוב? בהערכה אחת של 50 צמחי בית, החוקרים קבעו שהצמחים שיכולים לנקות הכי טוב מזהמי אוויר נפוצים, משגשגים בסביבות עם אור חלש וקל לתחזקם כוללים דקלים, שרכים, ספטיפילום, קיסוס החורש ועוד.

החוקר סטנלי ג' קייז מאוניברסיטת ג'ורג'יה מציין כי הצמח אותו בוחרים עבור הבית תלוי בבניין הספציפי, מפני שצמחים שונים מסננים תרכובות שונות מהאוויר. ייתכן שאפשרות טובה יותר היא לשקול הכנסת צמחים לבית בנוסף למערכות סינון אוויר, אשר מסננות מזהמים מסויימים.

עם זאת, אף על פי שהעדויות לרוב חיוביות, פשוט לא נעשה עדיין מספיק מחקר כדי להמליץ באופן גורף על היכולת של צמחי בית לעזור באסטמה.

בעיות אפשריות עם אסטמה

מיותר לציין שעליכם להתרחק מצמחים שמייצרים אבקנים אם אתם אלרגיים לזה. אך אפילו צמחים שכן מוצעים לאנשים עם אסטמה יכולים לעורר תסמינים של אסטמה.

הצטברות של אבק יכולה להוות בעיה, במיוחד בצמחים גדולים, אך אם משקים אותם באופן קבוע האבק נשטף. עובש גם הוא בעיה נפוצה של צמחי בית ויכול לעורר תסמיני אלרגיה. ניתן לשמור על בריאות הצמחים ולהפחית את רמות העובש עליהן על ידי ניקוי העובש ממשטחי הצמח והימנעות מהשקיית יתר שלהם (שעלולה לעודד גדילת עובש באדמה).

יש צמחים, עציצים, מיקרואורגניזמים בצמחים וסוגי אדמה בעלי פוטנציאל לזהם את האוויר במזהמים הנקראים תרכובות אורגניות נדיפות (VOC). יכול להיות קשה לגלות נוכחות של תרכובות אורגניות נדיפות ללא בדיקות מעבדה. דרוש מחקר נוסף מכיוון שהתרומה שלהם להחמרות של אסטמה עדיין
לא ודאית.

כתלות בחומרת האלרגיות והאסטמה שלכם, גורמים אלה יכולים להפוך את הבחירה להוסיף יותר צמחים לבית ללא רצויה. כדאי תמיד לשוחח עם הרופא או עם האלרגולוג שלכם לפני שמכניסים לסביבתכם יצורים חיים חדשים - כולל צמחים וחיות מחמד - כדי לוודא האם תהיה להם השפעה שלילית על האסטמה שלכם.

אז - תקווה או הפרזה?

התשובה היא - קצת מזו וקצת מזו. סביבה ירוקה - לפחות בשילוב עם מסנן אוויר טוב - עשויה לעזור לשמור על ניקיון האוויר בבית (או במשרד), על סמך מחקרים מעשרים וחמש השנים האחרונות.

עם זאת, נוכחותם של צמחים עלולה ליצור טריגרים אחרים של אסטמה בסביבתכם, במיוחד אם לא מטפלים בהם כמו שצריך. נכון לעכשיו, אין מספיק עדויות שתומכות בהחזקת צמחי בית להטבה באסטמה. אבל, אם אין לכם אלרגיות משמעותיות ואתם רוצים לבדוק את כישורי הגננות הביתית שלכם, יתכן שתחושו באיכות אוויר משופרת בבית.

זכרו: תמיד יש לערוך מחקר בעצמכם ולהתייעץ עם הרופא אם אתם מחליטים לערוך שינויים כלשהם בסביבתכם על סמך קריאה באינטרנט.

הקליקו כאן להורדת האינפוגרפיקה של אסטמה בפורמט PDF


כתב ויתור: תוכן זה מייצג את דעות המחברת ולא בהכרח משקף את אלה של טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ ("טבע"). באופן דומה, טבע אינה משפיעה על אי אילו מהמוצרים או מהתוכן הקשור לאתר האינטרנט האישי או רשתות המדיה החברתית של המחברת, או אלו של Healthline Media, ואינה תומכת בהם. האנשים שכתבו תוכן זה קיבלו את שכרם מ-Healthline, בשמה של טבע‚ בעבור תרומותיהם. כל התוכן הוא לצרכי מידע בלבד ואין לראות בו עצה רפואית.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ