שוות, מספרות, מעודדות: נשות טבע בשבוע הנערה הישראלי

אחרי שבשנה שעברה גליה ענבר הובילה עוד כ-60 נשים מטבע להתנדבות בשבוע הנערה הישראלית, השנה השתתפו כבר 85 נשים. מיכל חומסקי ויעל אשמן, מי שעומדות מאחורי ההתגייסות של טבע ליוזמת שבוע הנערה של עמותת שוות, כבר מדמיינות את השנה הבאה

כשהפיד בכל הרשתות החברתיות נצבע בסגול, זה סימן ששבוע הנערה הישראלית של עמותת שוות הגיע. הסיבה שהפיד כל כך סגול היא שיותר ויותר נשים מצטרפות למעגל הכוח הנשי. שבוע הנערה הישראלית, שהתחיל השנה ביום ראשון, ה-11.12, הפך בשלוש שנות קיומו לאבן שואבת להשראה לנערות, נערים ונשים והשנה גם לכ-85 נשות טבע מכל האתרים בארץ. למעשה, זוהי השנה השנייה שטבע שותפה לפרויקט שבוע הנערה הישראלית של עמותת שוות, גם כחברה שותפה וגם באמצעות התנדבות של נשות טבע להרצאות.

Michal Homaski and Yael Ashman

מאחורי ההירתמות של טבע לפעילות עומדות מיכל חומסקי, מנהלת יחסי ממשל ו-ESG בישראל ויעל אשמן מנהלת קשרי משקיעים. "מיכל התנדבה לפני שנתיים באופן פרטי והעלתה סטטוס בלינקדאין, שמיד משך את תשומת לבי," מספרת יעל. "מיד רציתי להבין מה זה וברגע שהבנתי, התחברתי. בשנה שעברה מיכל ואני דיברנו, חשבנו שיש בטבע פוטנציאל אדיר לפרויקט הזה ופנינו לעמותה כנציגות טבע וביקשנו לשמוע כדי לראות איך ואם בכלל אפשר למסד את זה."

"היינו צריכות לחשוב איך לעשות את זה, איך זה ייראה ומה אפשר לעשות. בנינו רעיון מסודר ופנינו לאריה רבינוביץ, סמנכ"ל משאבי אנוש טבע ישראל ולגליה ענבר, מנהלת משאבי אנוש, תקשורת, מותג ו-ESG גלובאלי," מוסיפה מיכל. "שניהם התלהבו מהרעיון, הבינו את החשיבות ונרתמו לעניין ונתנו רוח גבית להובלה ומשם, הפרויקט תפס תאוצה. גליה ענבר, שהתנדבה גם בשנה שעברה וגם השנה, שלחה מייל לעובדות טבע, שעזר מאוד למנף את הפרויקט בתוך החברה. טבע מחשבת את הזמן כשעות התנדבות וזה אינו מנוכה מהשכר – צעד שמבחינתי הוא תמיכה עצומה, שגם מעיד על החברה. ההיענות הייתה נפלאה, בשנה שעברה כ-60 נשים נרשמו תוך יומיים וזו הייתה השנה הראשונה – זה לא מובן מאליו. השנה נרשמו 85 ואנחנו ממשיכות לקבל מיילים מנשים שאיחרו את הדד-ליין ומבקשות לקחת חלק בכל זאת."

אנחנו עוצרות משום שמיכל בדיוק קיבלה הודעה מאחת המשתתפות, שבדיוק סיימה את המפגש וכולה התרגשות. עוד לפני שאנחנו ממשיכות, כבר הגיעה הודעה נוספת עם תגובת הכיתה שהשתתפה במפגש ונהנתה מכל רגע.

אחווה נשית בדרך לעולם שוויוני יותר

עמותת שוות עוסקת בפיתוח וחיזוק נערות בכל רחבי הארץ לאורך כל השנה ושבוע הנערה הוא רגע השיא של כל שנת פעילות. לא מעט מחקרים בתחום מוכיחים שבגיל ההתבגרות צונח הביטחון העצמי של נערות, לכן מטרת שבוע הנערה הישראלית היא לחזק את הביטחון העצמי שלהן באמצעות מתן כלים פרקטיים. כאלה שיסייעו להן לא רק לחזק את הביטחון העצמי, אלא גם למצות את היכולות והפוטנציאל שגלום בהן. אחת הדרכים היא מפגשים עם נשים מעוררות השראה שמספרות את סיפורן ומאפשרות, לא רק השראה ושיתוף בתובנות, אלא גם יצירת סיפור נשי גדול יותר מסך חלקיו.

Galit Inbar

"שבוע הנערה השנה הפגיש כ-90,000 בנות ובני נוער עם כ-2,800 נשים מובילות ממגוון תחומים ועיסוקים במשק, במטרה להמחיש באופן בלתי אמצעי שנשים שוות ויכולות. דרך המפגש נחשפים בני הנוער לשיח של שוויון מגדרי, הצלחות, כישלונות, אתגרים, דילמות וקבלת החלטות. "כשהתנסיתי בזה לפני שנתיים, מיד הרגשתי שזה נכון לי באופן אישי ובנוסף, לגמרי מיושר עם הערכים של טבע של שוויון מגדרי, הכלה ושונות ולכן היה לי ברור שזה יתאים לטבע," מסבירה מיכל. "עבורי זה בכלל היה מרגש. כשפנו אליי בהתחלה הייתי נבוכה ולקח לי זמן להסכים. חשבתי שזאת יכולה להיות הזדמנות נחמדה לקיים את המפגש בתיכון שבו למדתי. אני מגיעה ופותחת לי את דלת הכיתה המורה של מגמת ביולוגיה ואני מסכלת עליה והיא עליי ומיד ידענו מי זו מי, היא למדה איתי בשכבה ואת ההרצאה העברתי מול הכיתה שלה!"

"המפגש הזה מאפשר לומר דברים שבעיניי חשוב לומר אותם בגיל הזה," ממשיכה יעל. "אני זוכרת את עצמי בתיכון וזה בדיוק העניין אליו שבוע הנערה מתייחס, לשלב הזה שבו הביטחון העצמי יורד ולא בצדק. כאן נכנסות שוות, בדיוק בנקודת ההתערבות הנשית שנדרשת. אני באה מהמקום הפמיניסטי ואני מאמינה שבשיח יש לנו כוח לשנות. אני אומרת דברים שהייתי אומרת לעצמי, היום אני אומרת אותן גם לנערות וחשוב שהן תשמענה את זה מאישה שעושה את זה."

קלישאה, קלישאה אבל במקרה הזה לתת זה בהחלט לקבל

"אני די נרתעת מקלישאות בומבסטיות כמו לתת זה לקבל," מחייכת יעל. "אבל במקרה הזה, זה כל כך נכון, שזה חטא לא להגיד את זה. זה לא רק המפגש עם בנות ובני הנוער, אלא כל התהליך שמוביל אליו, שהוא הרבה יותר מאשר ההרצאה עצמה – בתהליך החשיבה וההכנה של המצגת וההרצאה, את מבינה את הסיפור שלך, את מבינה עד כמה את מעוררת השראה. יש לפעמים משהו מרתיע במילים "מעוררת השראה". פנתה אלי אחת מעובדות טבע, סיפרה לי שהיא רוצה להרצות בשבוע הנערה, אבל היא לא מרגישה שיש לה סיפור מעורר השראה. עניתי לה שבלי להכיר אותה, אני רק יודעת שהיא עובדת בחברה גלובאלית של 37,000 עובדות ועובדים – וזה מבחינתי כבר מעורר השראה. היא כמובן נרשמה, וניגשה אלי אחרי ההרצאה לספר לי שהייתה לה חוויה מצוינת ושהיא כל כך שמחה שנרשמה. יש כאן ממש כוח נשי שיוצר ביחד סיפור שהוא הרבה יותר גדול מכל אחת מאיתנו. זה תחושה מאוד מספקת, אפילו עוד לפני שפגשת את הכיתה ואת העיניים הסקרניות שמחכות לך."

 

"זה נכון," מסכימה מיכל. "יותר מזה, השנה ערכנו מפגש הכנה לנשים בטבע שהתנדבו, שמבחינתי היה בעצמו מפגש מעורר השראה, בעיקר הודות להון האנושי הנהדר של טבע. אנחנו גם פנויות לכל שאלה והתלבטות. חנין שבטה, שעובדת בחברה משנת 1994 ורואה בה התגשמות של חיים משותפים והכלה, סיפרה על בתה, שעכשיו מסיימת לימודי רפואה בטכניון ועל חייה - כשהיא סיימה לדבר, כולנו היינו עם דמעות בעיניים. משם ניצלנו את ההזדמנות וביקשנו ממנה להתראיין באולפן השקוף של מערכת "בוקרא", גוף התקשורת המוביל בחברה הערבית, שמתקיים בנצרת לקראת חג המולד. אישה אחרת התגלתה כמומחית בפסיכולוגיה חיובית והתנדבה להעביר אצלנו הרצאה. כלומר מעבר להתנדבות בפרויקט, שהוא חשוב בפני עצמו, אנחנו לומדות להכיר יותר אחת את השנייה וגם לייצר כוח נשי בתוך טבע, שהיא חברה שגם שמה את השוויון המגדרי בעקרונות הפעולה שלה."

"את מבינה? נשים הצטרפו כדי לתת השראה לילדות, אבל למעשה עוררו השראה בכל אחת מהמשתתפות," אומרת יעל.

"בעיניי, שבוע הנערה הוא מצב של win-win - ההרצאות מעוררות השראה ומעצימות וזה נהדר. אבל החלק השני הוא שכל אישה שמתנדבת ונרתמת לעניין הזה לאו דווקא מתוך המקום הבטוח שלה, לא פעם זה חורג מאזור הנוחות שלה ובדרך מתגלה סיפור, שעד עכשיו היא לא ממש נתנה את דעתה עליו – הסיפור שלה. זה בעיניי יתרון עצום, גם אישי וגם לארגון. זה תהליך של התבוננות במראה, שלכל אחת לוקח זמן לעבור אותו, אבל בסוף זה חיבור לסיפור שלך ולכל אחת מאיתנו יש סיפור ובכל אחת מאיתנו יש השראה. יש כאן יציאה מהאוטומט של החיים והתבוננות, שלרוב לא נעשית ביומיום." אומרת מיכל.

משנה לשנה כוחנו עולה

מבחינת יעל ומיכל, הסיפור הזה הוא רק ההתחלה. בחברה בה יש מעל ל-1,700 עובדות בישראל, יש בהחלט לאן לשאוף. "הפרויקט הזה יקר לליבי," מחייכת מיכל. "יעל ואני שומרות על קשר עם עמותת שוות כל השנה. אחרי שבוע הנערה 2021, נפגשנו כדי לשמוע מהצד שלהן איך היה, האם ניתן לשפר, מה אפשר לעשות. אנחנו גם מאוד פעילות גם במה שמסביב, למשל השתתפות בטקס הפתיחה שבשנה שעברה היה בבית הנשיא והשנה הוא במרכז פרס לשלום." ויעל מוסיפה, "השנה גם התחילו משהו חדש, שנקרא "אות שוות", פרס שניתן לנערות לפי תחומים והזמינו אותנו לוועדת השיפוט כנציגות טבע והפרסים לזוכות ניתנו בטקס הפתיחה הרשמי, כשטבע היא אחת מנותנות החסות – בעיניי זה מרגש. אבל עוד יותר מרגש שידינו עוד נטויה ושמשנה לשנה נוכל יותר."

"לגמרי," מסכימה מיכל. "אני מקווה שכל אחת מהמתנדבות השנה תעורר השראה לפחות בקולגה אחת שתצטרף בשנה הבאה, ככה לגמרי נוכל לשנות עבור עצמנו, לא פחות מאשר לנערות."

היום, אחרי ששבוע הנערה הסתיים בהצלחה, עם עשרות הרצאות של עובדות טבע ותגובות מצוינות מכל הצדדים – בתי הספר, בנות ובני הנוער ועובדות טבע, אפשר בהחלט להביט בסיפוק על השנה הזו. אבל מיכל ויעל לא נחות לרגע וכבר בתחילת ינואר מתוכנן מפגש של כל המתנדבות מטבע, עם גליה ענבר ומעיין ארזי מלינרסקי, מנכ"לית שוות, שמטרתו שיחה על הפעילות, שיתוף חוויות והתחלת העבודה לקראת השנה הבאה.

שתפו מאמר זה


equal-telling-cheering-facebook-posts.png

למעבר לכל הכתבות והמאמרים

הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ