הרבה התרגשות נרשמה בערב שלישי, ה-28.2.2023 במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט בתל אביב, עת המחזור השלישי של תכנית ביוטק – הדור הבא 3.0 בהובלת עמותת יוניסטרים בתמיכת טבע ובשיתוף עמותת נגישות ישראל, הגיע לסיומו. בטקס חגיגי, בהנחייתו מלאת האנרגיה של השחקן ליר עיסא (מדרסה, כראמל, שעת נעילה) ששילב עברית וערבית, נכחו החניכות והחניכים, בני משפחה, מנטורים, עובדי טבע, שופטים וכל מי שפועלים מאחורי הקלעים להוציא את התכנית לפועל, ביניהם יפעת בכור מנכ"לית יוניסטרים, יובל וגנר מייסד ומנכ"ל עמותת נגישות ישראל, ד"ר ערן הררי, מנהל המו״פ הייחודי הגלובאלי בטבע ומיכל חומסקי-הזלמן, מנהלת יחסי ממשל ו- ESG ישראל בטבע.
השנה השתתפו בתכנית כ-100 בני נוער בגילי 18-12 מכל רחבי הארץ, יהודים וערבים, ילדי עובדי טבע ובני נוער בעלי צרכים מיוחדים, בעיקר חניכי עמותת "בית הגלגלים". הגיוון האנושי מעלה את רמת היצירתיות והפרודוקטיביות של המשתתפים ויוצר הזדמנויות לחיבורים אנושיים, והתכנית מאפשרת להעניק הזדמנות שווה, ידע ומיומנויות מעולם התעסוקה למגוון רחב של אוכלוסיות. למעשה התכנית בעלת מכפיל כוח אולטימטיבי: האחד, הזדמנות ל"דור המחר" ללמוד את יסודות היזמות ועולמות הפארמה והביוטק, והשני, המשך הצמיחה של המשק הישראלי. חשיבותה של התכנית כגשר בין כל חלקי החברה עולה עוד יותר בימים אלה.
במסגרת התכנית, חולקו החניכים לשש קבוצות ונפגשו כל שבוע במשך מספר חודשים, למדו באופן אינטנסיבי על עולמות העסקים והיזמות ופיתחו יחד את המיזמים החדשניים שלהם בתחומי הפארמה והביוטק, בדגש על פתרונות מכווני נגישות ולטובת הקהילה, משלב הרעיון ועד ליצירת מודל. את הדרך הארוכה הזו, של קניית הידע, המיומנויות והכלים, הם עשו בעזרתם המופלאה של המדריכות וכן המנטורים – אנשי עסקים מהשורה הראשונה ועובדי טבע, שהשקיעו מזמנם ומרצם להצלחת הפרויקטים השונים.
האירוע החל בהצגת ששת הפרויקטים שהגיעו לגמר של כל חברי הקבוצה, שהוכיחו עד כמה למדו לעבוד כצוות. המיזמים הם תוצר של עבודה, חשיבה, יצירתיות והשקעה עצומה, שיחד הניבו תוצאות יצירתיות ומעוררות השראה: מיזם See Through, משקפיים חכמים לעיוורים ולכבדי ראייה שמתריעים קולית מפני מכשולים בדרך, מיזם Life Vector, שבוחן את מרכיבי המזון ומאפשר לאנשים אלרגיים לדעת מה המרכיבים ובכלל מה הרכב המזון, מיזם Butterfly Needle, מזרק בעל צורת פרפר שמסייע בהפגת החשש של ילדים מפני מזרקים, מיזם מוליקידס, תרופה ללא טעם שניתן להוסיף לה טעמים, מיזם Clever Cloth, בגדים בעלי חיישנים שבוחנים מדדים פיזיולוגיים כמו דופק ולחץ דם ושולח אותם ללובש או לרופא ומיזם זכויותינו בידינו, אפליקציה למתן מידע על זכויות בהתאם לנתונים אישיים.
עומר דהאן, בן ה-19 מכפר-סבא, נער מחונן שאובחן עם אוטיזם בגיל 10, הוביל את קבוצת זכויותינו בידינו, מספר: "רציתי, וזה עדיין החלום שלי, למצוא פתרונות לאתגרים בריאותיים, בעיקר איך להקל על אנשים צעירים שמתמודדים מגיל צעיר, כמוני ואני עדיין בתחילת הדרך. עבורי הפרויקט הזה היה מפלט. המדריכה שלי פשוט הוציאה ממני כל מה שהיה עולה לי בראש, דייקה אותו לפרטים ולימדה אותי המון. היא הוציאה לפועל את כל מה שהיה לי בראש בצורה מצוינת."
בטקס עצמו, ייצג איברהים אבוריאש מרמלה את החניכים ואמר: "בחרתי להצטרף לתכנית כי אני משתמש במכשירים רפואיים, וכמו שלי מצאו פתרונות, גם אני רציתי לעזור למצוא פתרונות לאחרים. המסר שלי הוא שאם אתה מקבל הזדמנות, צריך לבחון עם עצמך אם אתה באמת רוצה ואז לעשות את זה עד הסוף." תשואות הקהל לא הסתירו את העובדה שבקהל לא נותרה שום עין יבשה.
צוות השופטים המכובד כלל את פרופ' רונית סצ'י פיאנרו, יו"ר המרכז לחקר הסרטן של אוניברסיטת תל אביב, ראש המעבדה לחקר סרטן וננו-רפואה וחברת דירקטוריון טבע, פרופ' סיגל סדצקי, לשעבר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, בית הספר לרפואה אוניברסיטת ת"א, פרופ' דוד מרגל, מנהל רפואי בית החולים רפאל, חגית גרוס, מנכ"לית עמותת קשר – הבית של המשפחות המיוחדות, הסופר יונתן יבין, שחר חפץ, מנהל מרכז החדשנות, המרכז הרפואי סורוקה, לישי משעלי, מנהלת המטה לשילוב עובדים עם מוגבלות, משרד העבודה, ד"ר יוסף איוב, מנהל מחלקת הטכנולוגיות האנליטית במו"פ הגנרי בכפר סבא ומנהל הפורום האנליטי הגלובלי של המו"פ בטבע, ד"ר רון מאור, מנהל מינהל רפואי טבע ישראל, דפנה מורביץ, מנכ״לית ומייסדת-שותפה של פרויקט 8400-רשת הבריאות, גלי וינרב, כתבת ביומד ומדע עיתון גלובס, קלמן שחם, מייסד ובעלים משותף אלטשולר שחם, ליאור בונפיס, נשיא פיליפס ישראל, בן גזית כהן, מנכ"ל Headovations, שרית קליינמן, מנהלת חווית עובד וקשרי קהילה Khealth ואליאב בטיטו, כתב הבריאות והחינוך של מעריב, יזם ופעיל חברתי.
בערב שכולו התרגשות ואופטימיות, רגע השיא, לו חיכו החניכים היה רגע הכרזת הזוכים, וכל קבוצה שעלתה לבמה בהתרגשות ניכרת, זכתה לתשואות רועמות:
בקטגוריית המיזם החדשני ביותר זכה מיזם Life Vector
בקטגוריית המיזם בעל ההיתכנות העסקית הגבוהה ביותר זכה מיזם See Through
בקטגוריית הפרזנטציה זכה מיזם Butterfly Needle
אבל, כפי שגם הזכיר ליר עיסא, כל אחד מהחניכים בכל זאת הרגיש כמנצח, חווית התכנית ושיאה בערב בלתי נשכח, תלווה אותם לשנים רבות. אם אפשר ללמוד משהו מהקושי של כולם להיפרד בסוף הערב, הרי שהסבלנות, הדיאלוג, שיתוף הפעולה וההכלה שליוו אותם לאורך התוכנית, היו בדיוק החומרים מהם היה עשוי הערב כולו.
במהלך הפאנל, הדגיש ד"ר ערן הררי, מנהל המו"פ הייחודי הגלובאלי בטבע, את חשיבות הנגישות לתרופות: "אחד האתגרים הניצבים לפנינו הוא נגישות לטיפולים ולתרופות איכותיות, מתקדמות ובנות-השגה לכמה שיותר מטופלים. כיום, למעל ממחצית האוכלוסייה בעולם אין נגישות לתרופות, מתוך אלה שהגיעו לתרופות, שליש אינם מבינים כיצד ליטול אותן ושליש נוסף אחרי שנה כבר לא ישתמש בהן. נושא זה נמצא בליבת האסטרטגיה של טבע, שייעודה לשפר את חיי המטופלים, בריאותם ואיכות חייהם. זו השנה השלישית שטבע מושקעת בתכנית הנפלאה הזו, מתוך אמונה שהקבוצות המגוונות והחוויות האישיות והייחודיות של חניכי התכנית, כל אחד ואחת מסביבה ומרקע שונה, יוכלו לתרום רבות למציאת כיוונים ורעיונות חדשניים ויצירתיים לקידום פתרונות בתחום".
יפעת בכור, מנכ"לית עמותת יוניסטרים, דיברה בפאנל על חשיבות הנגישות והחינוך: "עמותת יוניסטרים דוגלת במתן שוויון הזדמנויות לכל בני ובנות הנוער בישראל והתכנית לוקחת את הרעיון הזה צעד אחד קדימה. מעבר למתן ידע וכלים ליזמות, שמנו לנו למטרה להקנות לחניכי יוניסטרים ערכים של עשייה למען הסביבה וקבלת האחר. אין לי ספק שהעבודה המשותפת של בני הנוער מעשירה אותם, מביאה להגברת היצירתיות שלהם ומלמדת אותם כבוד הדדי וסובלנות הלכה למעשה. תודה לחברת טבע ולעמותת נגישות ישראל על השותפות, הרצון והמאמץ להוביל לכך שכל בני הנוער בישראל יקבלו הזדמנות אמיתית להצלחה בחיים" היא גם הוסיפה טיפ חשוב לקהל – לחשוב כיצד אנחנו נותנים לאחר להרגיש, בהשראת משפטה של מיה אנג'לו: "אנשים ישכחו מה אמרתם, אנשים ישכחו מה עשיתם, אך הם לעולם לא ישכחו איך גרמתם להם להרגיש." איך הערב הזה גרם לכולנו להרגיש, בוודאי לא נשכח.
בנוסף יכולים להתרשם מהתכנית גם מהקטעים הבאים:
https://www.ice.co.il/career/news/article/941364