כך מרגיש שיעור חשבון כשיש לך הפרעת קשב
מהם המאפיינים והאתגרים של הפרעת קשב במתבגרים,
כיצד מתבטאת הפרעת קשב במתבגרים, אילו קשיים היא עלולה להציף ומדוע חשוב לאבחן ולטפל דווקא בגיל ההתבגרות.
לעתים נדמה כי יש אותה ל"כולם", אבל הנתונים מספרים סיפור שונה על אחת התסמונות המדוברות ביותר בקרב ילדים ונוער: הפרעת קשב.
הפרעת קשב היא תופעה שכיחה, המוערכת בכ- 5-10% מכלל אוכלוסיית הילדים בגיל בית-ספר. [1] "אף שבשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בשיעור הפניות ונראה שמספר הילדים והמתבגרים שאנחנו מאבחנים גבוה יותר", מסבירה ד"ר איריס כהן יבין, פסיכיאטרית ילדים ונוער, מנהלת מרפאה של בריאות הנפש ילדים ונוער, מכבי שירותי בריאות, מחוז ירושלים והשפלה.
כבר בשם של האבחנה ADHD (ראשי תיבות של Attention deficit hyperactivity disorder) ובעברית הפרעת קשב ופעלתנות יתר ,אפשר להבין שיש מרכיבים שונים לאבחנה.
מדובר בהפרעה נוירו התפתחותית שתסמיניה כוללים טווח קשב קצר , מוסחות, חולמנות וקשיי התארגנות ומצד שני פעלתנות יתר ואימפולסיביות. אצל כל ילד ומתבגר התסמינים יכולים להופיע באופן ובעוצמות שונים.
במשך שנים רבות המחשבה הייתה כי הפרעת קשב היא נחלתם של ילדים וכי במקרים רבים היא עוברת לאחר גיל ההתבגרות. [1] אולם כיום ברור כי גם מבוגרים יכולים לסבול מהפרעת קשב.
"דווקא עם העלייה בעומס ובדרישות על מתבגרים ומבוגרים , כיום אנו מוצאים שרבים מאובחנים בגילאים בוגרים יותר. [2]
כמו כן המעבר מילדות לבגרות יכול להשפיע בצורות שונות על ההופעה של הפרעת הקשב: לעתים תסמיני ההפרעה מתמתנים והטיפול תרופתי מצריך התאמה מחודשת, ולעתים הם דווקא מתגברים ומעלים את הצורך של מבוגרים להגיע לאבחון לראשונה בחייהם ולקבל טיפול התנהגותי ותרופתי".
כך מרגיש שיעור חשבון כשיש לך הפרעת קשב
הם המאפיינים והאתגרים של הפרעת קשב במתבגרים,
כיצד מתבטאת הפרעת קשב במתבגרים, אילו קשיים היא עלולה להציף ומדוע חשוב לאבחן ולטפל דווקא בגיל ההתבגרות.
איך מתבטאת הפרעת קשב אצל מתבגרים?
ד"ר כהן יבין: "כמעט שאין אדם שלא חווה רגעים בהם הוא מאבד את יכולת הריכוז. זה טבעי, וקורה לנו הרבה , כשאנחנו עייפים, רעבים, לא מרגישים טוב, עמוסים בטרדות החיים ועד הרבה סיבות. אבל כשמדובר בהפרעת קשב, הקשיים בריכוז מפריעים לתפקוד באופן עקבי ויומיומי, ויכולים לפגוע ביכולת למידה, בהתארגנות היומיומית, בשליטה על התגובות, בקשרים חברתיים ותפקודים נוספים. בנוסף הקשיים בריכוז ,עלולים לעורר בעיות נלוות, כגון בעיות התנהגות, חרדות, דימוי עצמי ירוד, קשיים וחברתיים ועוד.
"בגיל ההתבגרות עומס הלימודים עולה, כך שלעתים ההפרעה מפריעה לתפקוד באופן משמעותי יותר לעומת בגיל הצעיר. מתבגרים נוטים ללכת לישון מאוחר, והעייפות הנלווית לכך מחמירה את התסמינים.
"כמו כן בגיל ההתבגרות, במעבר בין ילדות לבגרות, המוח עובר "קפיצה" התפתחותית. מחקרים הראו כי ההתבגרות של בני נוער עם הפרעת קשב היא לעתים איטית יותר לעומת אחרים, ובפרט באזור המוחי הפרונטלי, שאחראי, בין השאר, על תכונות כגון שיקול דעת וסבלנות. שיקול הדעת שאינו בשל לגמרי, במקביל לסערה הרגשית על רקע ההתפתחות ההורמונלית, מסבירים את השינויים הקיצוניים המאפיינים את גיל ההתבגרות.
תקופה סוערת זו יכולה להתבטא בחרדות, בקשיים בוויסות תגובות והתנהגות, לקיחת סיכונים וחיפוש אחר ריגושים. אלה ועוד עלולים להיות מוקצנים עוד יותר בקרב מתבגרים המתמודדים עם הפרעת קשב.
"כמו כן, השינויים ההורמונליים הרבה פעמים משפיעים על הוויסות הרגשי של המתבגר, ומעוררים תנודות במצב הרוח, עצבנות, אי שקט וכדומה, וכשזה מתלווה להפרעת הקשב התגובות יכולות להיות קיצוניות ואימפולסיביות יותר".
איזו התמודדות נדרשת מהורים למתבגרים עם הפרעת קשב?
"ההבנה של הסערה הרגשית המתרחשת בגיל ההתבגרות ביחד עם העלייה בדרישות בגיל זה עוזרת להבין את חשיבות האבחון והטיפול המוקדם והיעיל בהפרעת קשב. ככל שמאבחנים ומטפלים בגיל צעיר יותר המתבגר יכול לחוות יותר הצלחות כך יש פחות סיכון להשלכות רגשיות והתנהגותיות ארוכות טווח. טיפול מתאים ובזמן הנכון יכול להביא לשיפור במצב הרגשי, החברתי, והתפקודי, ולאפשר למתבגר לקבל פחות פידבק שלילי ובכך למנוע פגיעה בהערכה עצמית והשלכות רגשיות שליליות אחרות.
ישנם מספר דרכים לטפל בהפרעת קשב הכוללים טיפולים תרופתיים וטיפולים התנהגותיים. אך לרוב שילוב של טיפול התנהגותי וטיפול תרופתי הוא הפתרון הטוב ביותר", מדגישה ד"ר כהן יבין.
כשאנחנו שואלים ספציפית על הטיפול התרופתי, דר' כהן יבין מסבירה ש"טיפול תרופתי יכול להביא לשיפור בתסמיני הפרעת הקשב בקרב מתבגרים רבים, וקיימות מספר תרופות . אך חשוב מאוד להתאים את הטיפול לצרכים של הילד עם תשומת לב הן לתגובה החיובית והן לתופעות הלוואי שעלולות להופיע. חשוב שהטיפול יינתן רק על ידי רופא המומחה להפרעת קשב. יש להשתמש בתרופות בצורה ראויה, ולא להחליט ולקחת תרופות ללא התייעצות עם רופא או במינון שלא הומלץ על ידי הרופא. חשוב להגיע למעקב מסודר אצל הרופא כדי לוודא התאמת טובה ביותר של הטיפול עבור המתבגר. נטילה מסודרת של תרופות יכולה להביא לשיפור בתפקוד ומקלה במקרים רבים על בני הנוער". להורים שחוששים ד"ר כהן יבין מסבירה כי מדובר בתרופות שאינן ממכרות, ושנחשבות בטוחות לשימוש בנטילה ראויה ואחראית.
טיפים נוספים שד"ר כהן יבין מציעה הם:
- לקיים תקשורת משפחתית טובה, לשתף את בני הנוער, לדבר איתם, לנסות להבין את הקשיים ובמידת הצורך לקבל עזרה. להיות ערים לסימני מצוקה, לבעיות התנהגות ולקשיים בלימודים או במישור החברתי.
- למצוא חוזקות ולהעצים אותן. לא רק להתעסק במה שקשה. ספורט, אמנויות, מוזיקה, פעילות חברתית- כל אלה ועוד הם כישורים שבני נוער יכולים לטפח.
- במידה והילד שלך אובחן עם הפרעת קשב- תעזרו באנשי מקצוע, למשל- הצוות החינוכי בבית הספר, אנשי מקצוע בתחום הקשב ובריאות הנפש ואף בעמותות מטופלים שמציעות תוכניות וקבוצות להורים ולמתבגרים.
- לשמור על תזונה בריאה, איכות וכמות שעות שינה (גם בחופשים - למנוע ממתבגרים להפוך את היום ללילה ולהפך) אלה המלצות שטובות לכל מתבגר ומתבגרת, אבל חשובות שבעתיים למי שסובלים מתסמיני הפרעת קשב.
אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.
[1] https://www.health.gov.il/Subjects/KidsAndMatures/child_development/Pages/ADHD.aspx
[2] https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/diagnosis.html
[3] https://childmind.org/article/adhd-meds-lead-addiction
[4] https://www.adhdawarenessmonth.org/therapeutic-use-of-stimulant-meds-for-adhd
[5] https://www.additudemag.com/adhd-stimulant-medication-addiction-side-effects