5 טיפים להתמודדות עם הטיפול התרופתי ל-ADHD

Getty images: SIphotography

למרות היתרונות הרבים של הטיפול התרופתי בהפרעת הקשב והריכוז, הוא עשוי גם להוביל לתופעות לוואי רבות, לגרום לקשיי שינה, לחוסר תיאבון ואף להביא לתנודות קיצוניות במצב הרוח: כיצד ניתן להמשיך וליטול את התרופות שמסייעות לריכוז – ולהימנע מתופעות הלוואי? 5 טיפים שחשוב שתכירו

ללא אבחון וטיפול נכון, הפרעת קשב, ADHD, עשויה להוביל להשלכות על איכות החיים ולגרום לקושי בהתמודדות בלימודים ובעבודה, למתח בתא המשפחתי, כמו גם להשפיע על מערכות יחסים, על ההרגשה הכללית ואף להביא להשלכות התנהגותיות שונות, כמו התפרצויות זעם, הסתגרות, בעיות התמכרות שונות ועבריינות.  יחד עם זאת, תמונת המצב אינה כה עגומה: טיפול נאות בהפרעת הקשב יכול  למנוע את השלכות אלה  ולאפשר איכות חיים טובה גם למי שסובל מהפרעות קשב.

ADHD הוא מצב כרוני ובמקרים רבים הילדים ימשיכו לסבול מההפרעה זו גם בחייהם הבוגרים. בעיות שיכולות לנבוע מ-ADHD כוללות בין השאר: חוסר קשב, קושי בריכוז, שכחה, עצבנות, פעילות יתר (היפראקטיביות) והתנהגות פזיזה. כל אלה עלולים להביא את הילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, בעיקר אם אינם זוכים לתמיכה ראויה, להתמודד גם עם הערכה עצמית נמוכה, בעיה ביצירת קשרים חברתיים והישגים נמוכים במסגרת הלימודים בבית הספר. למרות שאין טיפול לריפוי מוחלט של ההפרעה – ישנם מספר טיפולים שמסייעים בהתמודדות עם התסמינים. בטיפול  מעורבים בדרך כלל הרופא המטפל, צוות בית הספר, ההורים והילד עצמו. ישנם סוגים שונים של טיפולים והם כוללים טיפול התנהגותי, טיפול תרופתי או שילוב של שניהם יחד.

כיצד מטפלים בהפרעת קשב וריכוז?

הטיפול התרופתי להפרעות קשב וריכוז מומלץ לילדים מעל גיל 6, אך יש לזכור שזהו טיפול סימפטומטי שמטרתו להקל על המטופל ולא לרפא אותו. התרופות הנפוצות הן תרופות הממריצות את מערכת העצבים המרכזית. נטילת התרופות הללו מביאה בדרך כלל לשיפור בסימפטומים למשך מספר שעות ומסייעת למטופל להתרכז, ללמוד ולהיות רגוע ומחושב יותר. למרות היתרונות הרבים, לתרופות הללו עשויות להיות תופעות לוואי, כמו איבוד תיאבון, עלייה בקצב הלב ובלחץ הדם, כאבי ראש או בטן, יובש בפה, קשיי שינה והשפעה שלילית על מצב הרוח. לרשימת תופעות לוואי מלאה יש לקרוא את העלון לצרכן של התכשירים השונים.

למרות שהטיפול התרופתי מהווה נדבך חשוב בהתמודדות עם ADHD, ההתמודדות עם תופעות הלוואי של טיפול זה היא חשובה לא פחות. שיח פתוח ותקשורת טובה עם הרופא המטפל יביאו לאופטימיזציה של הטיפול ולרוב גם לשיפור משמעותי באיכות החיים.

מחוסר תיאבון ועד למצבי רוח: 5 טיפים להתמודדות עם תופעות הלוואי בעקבות הטיפול התרופתי

1. חוסר תיאבון: שמרו על שגרת אכילה:   

אם אינכם מרגישים אף פעם רעבים, פעמים רבות מומלץ לאכול בזמנים קבועים מאשר להסתמך על תחושת הרעב. תוכלו להגדיל את צריכת הקלוריות על ידי אכילת משהו קל לפני השינה וכך לא תגרמו לפגיעה בתאבון בזמן הארוחה הבאה. יש להיוועץ עם תזונאי/ת מוסמך ולבנות הרגלי אכילה ותפריט מתאימים למצב הפרטני.

2. בעיות שינה: צרו לכם שגרת שינה 

התארגנו לשינה כאילו אתם מתארגנים לכל דבר אחר כולל החלפת בגדים, סידור המיטה, כיוון הטמפרטורה והכנת בגדים וציוד ליום שאחרי. גם כאן יש חשיבות גדולה ליצירת "שגרת שינה". במקרים חמורים ניתן בהנחיית רופא לשנות את סוג או מינון התרופה. 

3. שינויים במצב הרוח: תזמנו את הטיפול התרופתי

כאשר השפעת התרופה עומדת לפוג חלק מהילדים  עשויים לחוות "ריבאונד" של הסימפטומים, כולל עצבנות והחמרה של תסמיני ה-ADHD. במקרים מסוימים הרופא עשוי להנחות על מתן של מנה שניה, קטנה יותר, לפני שההשפעה המקורית מתחילה לפוג יש להיוועץ ולהישמע להנחיות הרופא לטיפול התרופתי. יש לזכור שעצבנות  עשויה להיגרם מחוסר תיאבון או בעיות שינה.  

4. כאבי ראש: שנו את המינון התרופתי – בהמלצת הרופא המטפל

חלק מהילדים אומנם מתלוננים על כאבי ראש בתחילת הטיפול, אך הבעיה לרוב נפתרת עם הזמן. יש להיוועץ ברופא או רוקח לגבי תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי. שינוי מינון התרופה עשוי לשפר את כאבי הראש. חשוב לציין כי שינוי מינון התרופות או סוגן יתבצע בהנחיית הרופא המטפל בלבד. 

5. יובש בפה: השאירו מסטיקים בתיק

גם התופעה הזו חולפת לרוב בעצמה, אך ניתן  להקל עליה על ידי נשיאה תמידית של בקבוק מים ושתיה תכופה, לעיסת מסטיק, או מציצת סוכריות.  


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

כשהעניינים מתחממים – איך שומרים על הפרעת הקשב מחוץ למיטה

כשהעניינים מתחממים – איך שומרים על הפרעת הקשב מחוץ למיטה

הפרעות קשב אצל נשים: למה נשים עם הפרעת קשב מאובחנות מאוחר?

הפרעות קשב אצל נשים: למה נשים עם הפרעת קשב מאובחנות מאוחר?
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ