כיצד הפרעת קשב משפיעה על הקריירה שלנו?
חוסר הקשב, ההיפראקטיביות והאימפולסיביות שמאפיינים ADHD עשויים לאתגר מבוגרים במקום העבודה בדיוק כפי שהם מאתגרים ילדים בבית הספר. כיצד ניתן להתמודד?
מתקשים למלא את המטלות המשרדיות? דוחים אותן שוב ושוב? מאחרים באופן כרוני? לא מצליחים לשבת על הכיסא יותר מכמה דקות? רבים לעיתים קרובות עם הקולגות והבוס? ייתכן שיש לכם הפרעת קשב (ADHD). מבוגרים המאובחנים עם ADHD לרוב מתקשים בתפקודים הניהוליים במספר תחומי חיים ועבודה היא אחד המרכזיים שבהם.
שלושת המאפיינים של ADHD הם חוסר קשב, היפראקטיביות, ואימפולסיביות ומאפיין משולב (חוסר קשב והיפראקטיביות/אימפולסיביות). הביטויים של חוסר הקשב הם למשל חוסר עקביות, קושי להתרכז, אי הקשבה, חוסר סדר ואיחורים. היפראקטיביות מתבטאת למשל בפעלתנות מוגזמת ולא מתאימה, דברנות יתר, וחוסר מנוחה קיצוני עד כדי התשת אחרים. אימפולסיביות עשויה להתבטא בפעילות חפוזה, ללא חשיבה מקדימה או התייחסות להשלכות העתידיות.
חוסר הקשב, ההיפראקטיביות והאימפולסיביות מקשים על התפקודים הניהוליים ועשויים לאתגר מבוגרים במקום העבודה בדיוק כפי שהם מאתגרים ילדים בבית הספר. כך למשל, הם מקשים על התקשורת, גורמים לדחיינות, חוסר ארגון וקושי לבצע משימות או פרויקטים מורכבים. הסביבה עשויה לפרש את ההתנהגות הזאת כזלזול, או חוסר מוטיבציה, ולהעביר על הסובלים מהפרעה זו ביקורת רבה שיכולה לפגוע בסופו של דבר בדימוי העצמי ובתחושת המסוגלות.
לא מפתיע אם כן כי אנשים עם ההפרעה יכולים למצוא את עצמם בתדירות גבוהה יותר בחיפוש עבודה, וניתן לראות אחוזים גבוהים של פרישה (עלייה של 200% בסיכון) או פיטורין (עלייה של 60% בסיכון). מחקר של ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע כי כאשר מבוגרים עם ADHD אינם מטופלים, הם מאבדים 22 ימי יצרנות בשנה בממוצע. בנוסף, סיכויים לסבול מבעיות תעסוקתיות קבועות גבוה ב-30% משל אחרים ללא הפרעת קשב.
אז איך מתמודדים?
על מנת להתמודד עם הקשיים שהפרעת הקשב מעמידה בפנינו ניתן לעשות התאמות ושינויים במקום העבודה (ניתן גם להיעזר באיש מקצוע כגון יועץ קריירה לשם כך). האסטרטגיות הבאות עשויות לעזור:
העלמת הסחות דעת חיצונית (רעשים ותנועה בסביבה) ופנימית (חלומות בהקיץ): שבו במיקום שקט או אם ניתן, במשרד פרטי. נסו לעבוד מהבית או בשעות שקטות במשרד. השתמשו באוזניות רעש לבן (מוזיקה קלאסית או צלילים אחרים שיעלימו את הרעשים), ובצעו משימה אחת בכל פעם (לא להתחיל בחדשה עד שלא מסיימים את הישנה).
אימפולסיביות והתפרצויות: וסתו את עצמכם באמצעות דיבור עצמי, תרגלו טכניקות הרפיה ומדיטציה, בקשו משוב קבוע ובונה על האופן שבו אתם מתבטאים ומגיבים, היו מודעים לסוגיות שמעוררות אימפולסיביות וצרו דרכי התמודדות.
היפראקטיביות: צאו להפסקות קצרות לסירוגין, רשמו הערות תוך כדי פגישות וישיבות כדי למנוע אי שקט, עשו פעילות גופנית היכן שניתן (למשל רוצו במעלה המדרגות או טיילו במסדרון/ בחדר במהלך היום לסירוגין).
בעיות זיכרון: לא להתעצל ולרשום הערות תוך כדי פגישות וישיבות, כתבו תזכורות על פתקיות דביקות והדביקו אותן במקום גלוי, השתמשו בלוח מודעות או ברשימת תזכורות. אם ניתן להקליט שיחות או פגישות, זאת אופציה שתעזור לחזור ולהיזכר בעיקרי הפגישה בהמשך.
מניעת שעמום: חלקו משימות ארוכות לחלקים קטנים, הגדירו בטיימר את זמן המשימה, ועשו הפסקות בין חלק לחלק שבמהלכן תאכלו/תשתו או תקומו ותסתובבו.
קשיים בניהול זמן ודחיינות: השתמשו בתרשימי ציר זמן כדי לפרק פרויקטים גדולים לחלקים קטנים יותר, עם יעדים ותאריכים. בקשו דד-ליין להגשת המשימות ותגמלו את עצמכם על השגת כל יעד. השתמשו בהתקנים עם אפשרות לתכנון ותזכורות. שתפו פעולה עם עמית בעל כישורי ארגון טובים.
אתגרים ביחסי אנוש: היעזרו במאמן אישי ובשיטות טיפול קוגנטיביות כדי להבין אילו מצבים מובילים לבעיות בין-אישיות/ חברתיות. בקשו מאחרים משוב על התנהגותכם.
אנשים עם הפרעת קשב הם אנשים בעלי יכולות ופוטנציאל להצלחה בכל תחומי החיים. מודעות להפרעת הקשב מקלה עליהם לבצע את המטלות ואת ניהול המשימות לטווח הארוך והקצר. מבוגרים רבים שמטפלים בהפרעתם נהנים מחוויה תעסוקתית מוצלחת יותר ומקריירה ענפה ומצליחים לשפר את ביצועיהם בעבודה וליהנות באופן מיטבי יותר.
אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.