אסטמה בתקופת האביב

Getty Images: FatCamera

תקופת האביב עבור רבים הסובלים מאסטמה מאופיינת לרוב בעלייה בשכיחות התקפי אסטמה ובחומרתם. מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם התקפי האסטמה וכיצד ניתן למנוע, או לפחות להקטין את חומרתם? מדריך

האביב אמנם מתאפיין בטמפרטורות נוחות והתחדשות, אך הטבע הפורח בשיא עוצמתו מביא עמו אבקנים רבים נישאים ברוח, גובה מחיר כבד מהסובלים מאסטמה ואלרגיות, אשר עלולים לחוות החמרה בסימפטומי האלרגייה הכוללים נזלת, פריחה וגרד בעור, עיניים צורבות וכן בתסמיני האסטמה.

מהי אסטמה?

אסטמה היא מחלה דלקתית כרונית של דרכי הנשימה, המאופיינת בתגובתיות יתר לגירויים שונים ומובילה להצרה וחסימה חלקית או מלאה של הסימפונות והופעה של קוצר נשימה, צפצופים, היווצרות ליחה ושיעול. התסמינים עשויים להחמיר בלילה, בזמן צינון, בזמן לחץ נפשי ולאחר פעילות גופנית. שילוב של גורמים תורשתיים המהווים גורם סיכון להתפתחות המחלה וגורמים סביבתיים שעשויים להוות טריגר להתקף, ביניהם רמה גבוהה של זיהום אוויר, אבקנים של פרחים, עובש ואפילו צואה של מקקים.

אסטמה היא מחלה התקפית, משמע: ישנן תקופות "שקטות" יותר ולעומתן תקופות בהן ישנה החמרה  והופעת "התקפים". לרוב, בין ההתקפים יחושו החולים בטוב ולא יחוו סימפטומים כלשהם. כיום כבר יודעים חלק מהטריגרים אשר עלולים לעורר את תסמיני המחלה או להחמיר אותם, וניתן לנסות להימנע מהם. כך, למשל, עישון, אלרגנים שונים, קור, אימון גופני, תרופות שונות, רמה גבוהה של זיהום אוויר, מחלות ויראליות של דרכי הנשימה  וסטרס רגשי – כולם עלולים להוות טריגר להתקף האסטמה.

כיצד מאבחנים אסטמה?

אבחון המחלה נעשה לרוב בגילאים צעירים, ולאחר אירועים חוזרים של קוצר נשימה וצפצופים. בדיקת תפקודי ריאות (ספירומטריה) מסייעת באבחון  חומרת המחלה. בדיקה נוספת המומלצת עבור חולי אסטמה היא בדיקת אלרגיה, המבוצעת באמצעות תבחינים או טסטים על עור הנבדק הנעשים בעזרת  טפטוף חומרים אלרגניים שונים על אמת היד והחדרתם אל תוך העור באמצעות מחט עדינה. במידה וקיימת רגישות מסוימת לאחד הגורמים, תתפתח תגובה בתוך כ-15 דקות. כמו כן, ניתן לבצע בדיקת דם ייעודית לרמת הנוגדן IgE. באמצעות בדיקות אלה ניתן לגלות מהם הגורמים שעשויים להוות טריגר לאלרגיה, ובכך להימנע מהם באופן יעיל יותר ובמקרים מסוימים אף ניתן לקבל טיפול אשר עשוי להפחית את הרגישות אליהם.

הסיבה להחמרה שחווים החולים האסתמטיים דווקא בחודשי האביב נובעת מהימצאותה של כמות גדולה של אבקנים  באוויר בעונה זו. מכיוון שצמחים אינם יכולים לנוע במרחב, האבקה ממלאת תפקיד ייחודי של הפצת הגנים, פעולה שנעשית על ידי גומרים כמו הרוח וחרקים.

בתגובה האלרגית האלרגנים מזוהים כגוף זר שמנסה לחדור לגוף ומפעילים את המערכת החיסונית שלא לצורך וגורמת להתפרצות סימפטומי האלרגיה או האסטמה- הסימפונות מתכווצים ומתמלאים בליחה, מה שמוביל לחסימתם החלקית ומתבטא בצפצופים, חרחורים קשיי נשימה ושיעול, ועלול להחריף עד כדי מצב בו יש צורך באשפוז וחסימה מלאה.

מה ניתן לעשות כדי להקל על החולים באסטמה בתקופת האביב?

דבר חשוב בזמן ההתמודדות עם אסטמה בתקופת האביב הוא לשמור על שגרת מעקב אצל הרופא המטפל, ליטול את התרופות באופן קבוע ולנהל התפרצויות בצורה נכונה. בנוסף, חשוב שהחולים באסטמה ישמרו בהישג יד משאף מרחיב סימפונות קצר טווח, לשימוש בזמן התקף. המינון של מרחיבי הסימפונות והסטרואידים צריך להיות בהתאם להוראת הרופא או הרוקח, ושינוי המינון צריך להיעשות רק בהתאם להמלצתם.

בנוסף, הרופא המטפל עשוי לשקול שימוש בתרופות נוגדות אלרגיה ועשוי להמליץ להתחיל ליטול אותן עוד בטרם מתחילה עונת הפריחה וכמובן שבמהלכה. עבור חלק מהמטופלים, השימוש היום יומי בסטרואידים בשאיפה יעזור למנוע את תהליך הדלקת ובכך יפחית את תסמיני האסטמה.

צעד חשוב נוסף הוא הימנעות, ככל הניתן, מחשיפה לאבקנים. בשעות הבוקר והערב המוקדות ספירת האבקנים היא הגבוהה ביותר, ולכן מומלץ בשעות אלו לשהות בתוך מבנים סגורים. יחד עם זאת, ניתן לנטר ולחזות את שעות השיא על ידי שימוש באפליקציות שונות ותחזית מזג האוויר. בימים חמים ושטופי שמש כמות האבקנים נוטה להיות גבוהה יותר, וכך גם אחוז זיהום האוויר, דבר היוצר אבקנים דביקים (הפיח תופס בתוכו את חלקיקי האבקנים, ומקשה על דרכי האוויר להיפטר מהם). בנוסף, על חולי אסטמה להימנע מעישון אקטיבי ופסיבי, שעשויים להחמיר את המחלה.

לאחר השהייה בחוץ, מומלץ להתקלח ולחפוף את השיער היטב, היות והאבקנים נוטים להידבק לבגדים, לשיער ולגוף. פעולות אלו עשויות להפחית את משך החשיפה לאלרגנים ופחות סביר שהסימפטומים של מחלת האסטמה יופיעו גם בלילה ובתוך הבית הסגור.

אמנם מחלת האסטמה איננה ניתנת לריפוי, אך ניתן לשלוט בה ולהימנע מהתפרצויות חריפות של המחלה במידה ושומרים על אורח חיים בריא, הקפדה על משקל תקין, תזונה נכונה, וטיפול תרופתי מאורגן.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD): סימני האזהרה והטיפולים שעשויים לעזור

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD): סימני האזהרה והטיפולים שעשויים לעזור

הקשר בין נחירות, הפרעות שינה ותאונות דרכים

הקשר בין נחירות, הפרעות שינה ותאונות דרכים

מותק, קר בחוץ: השפעות של מזג אוויר חורפי על אסטמה

מותק, קר בחוץ: השפעות של מזג אוויר חורפי על אסטמה

תסמיני אסטמה בקרב ילדים עשויים להצביע על אלרגיה לבוטנים

תסמיני אסטמה בקרב ילדים עשויים להצביע על אלרגיה לבוטנים

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ואלרגיות: הימנעות מחומרים מזהמים ומאלרגנים

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ואלרגיות: הימנעות מחומרים מזהמים ומאלרגנים
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ