הקשר בין נחירות, הפרעות שינה ותאונות דרכים

Getty images: chameleonseye

כ-10% מתאונות הדרכים נגרמות בשל עייפות הנהגים: עייפות היא סימפטום נפוץ מאוד שעשוי להעיד על מגוון מצבים רפואיים, בניהם גם הפרעות שינה שונות: מהם הסימנים שיעידו על הפרעות שינה, והאם נחירות עלולות להעיד על סיכון מוגבר למעורבות בתאונות דרכים? כל התשובות בכתבה הבאה

תאונות דרכים הן גורם מוביל לתמותה כמעט בכל מדינה בעולם. רק בשנת 2000 נהרגו כ- 1.3 מיליון איש ברחבי העולם כתוצאה מתאונות דרכים. על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי (WHO), בשנת 2020 מספר הנפגעים מתאונות דרכים יגדל לכ- 8.4 מיליון נפגעים ברחבי העולם, זינוק של כמעט פי 6.5 תוך 20 שנה. בארצות הברית, לדוגמה, כמות ההרוגים בתאונות דרכים בכל שנה גדולה יותר מהתמותה ממחלות לב וסרטן גם יחד.

מחקר צרפתי מצא כי כ-10% מתאונות הדרכים נגרמות בשל עייפות של הנהג, בעיקר בשעות היום. סביבת נהיגה מונוטונית, המכילה מספר מצומצם של גירויים, מובילה לעייפות אפילו בקרב נהגים מנוסים שהחלו את הנהיגה ערניים לחלוטין. על פי המחקר עייפות, במיוחד בשילוב עם אלכוהול, מהווה גורם מרכזי לתאונות דרכים קטלניות, ושיפור הערנות מהווה פקטור חשוב בהגנה על הנהג ושאר המשתמשים בדרך. הגורם האנושי נתפס כתורם המשמעותי ביותר לתאונות דרכים, כשאחד הגורמים המובילים הוא נהיגה במצב של עייפות.

תשישות ועייפות – סימפטום של מחלה או של אורח החיים במאה ה-21?

עייפות - תשישות יתר (fatigue) היא סימפטום נפוץ מאוד. תשישות יתר, פוגעת במוטיבציה, ברמת האנרגיה הכללית ובריכוז. עייפות עלולה להשפיע על המצב הפסיכולוגי והרגשי ובשל כך להשליך על חיי המשפחה, החברה והקריירה והיא פוגעות באיכות החיים באופן ניכר.

את העייפות והתשישות ניתן לייחס להרגלים יום-יומיים גרועים, כמו חוסר בפעילות גופנית, צריכת אלכוהול או סמים, מחסור בשעות שינה, דיאטה לא מאוזנת ותרופות מסוימות. מצד שני, עייפות ותשישות יכולות להופיע כסימפטום של מחלה אחרת, כמו אנמיה, מחלה ממארת, דלקת כרונית, סכרת, בעיות בבלוטת התריס ותסמונת דום-נשימה בשינה. 

הולכים לישון ומתעוררים עייפים

תסמונת דום נשימה חסימתית בשינה (Obstructive sleep apnea – OSA) היא מחלה הגורמת לעצירת תהליך הנשימה, שוב ושוב, פעמים רבות במשך הלילה. הסוג הנפוץ ביותר של OSA כולל הרפיה של שרירי הגרון, שצונחים וחוסמים את דרכי הנשימה במהלך השינה. הסימן הבולט ביותר של דום נשימה חסימתית בשינה הוא נחירות, שמהוות עדות לחסימת נתיב האוויר. סימנים נוספים של התסמונת כוללים התעוררות פתאומית מלווה בהתנשמות או תחושת מחנק, התעוררות בפה יבש או בגרון כואב, כאב ראש ועייפות בבוקר, קושי בריכוז ועייפות במהלך היום, דיכאון, עצבנות ואפילו לחץ דם גבוה וירידה בחשק המיני. 

שיפור הערנות במהלך היום - שיפור משמעותי באיכות החיים

ערנות טובה יותר במהלך היום עשויה לשפר את איכות החיים, להביא לתפקוד טוב יותר לאורך היום וכתוצאה מכך גם לפריון גבוה יותר בעבודה ולהנאה גדולה יותר משעות הפנאי.

כיום ישנם תכשירים רפואיים שיכולים לסייע בשמירה על הערנות של מטופלים הסובלים מישנוניות יתר עקב הפרעות שינה שונות למרות שהן אינן מרפאות את הפרעות השינה האלה , או מהוות תחליף לשינה מספקת, הן בהחלט עשויות להקל על הישנוניות הנגרמת על ידן. למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל.

הקליקו כאן להורדת האינפוגרפיקה של אסטמה בפורמט PDF


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD): סימני האזהרה והטיפולים שעשויים לעזור

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD): סימני האזהרה והטיפולים שעשויים לעזור

מותק, קר בחוץ: השפעות של מזג אוויר חורפי על אסטמה

מותק, קר בחוץ: השפעות של מזג אוויר חורפי על אסטמה

תסמיני אסטמה בקרב ילדים עשויים להצביע על אלרגיה לבוטנים

תסמיני אסטמה בקרב ילדים עשויים להצביע על אלרגיה לבוטנים

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ואלרגיות: הימנעות מחומרים מזהמים ומאלרגנים

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ואלרגיות: הימנעות מחומרים מזהמים ומאלרגנים
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ