מעבר לעובדה שאסטמה פוגעת באופן ניכר בשגרת החיים של החולים בה, היא מהווה גם קושי כלכלי, הן ברמת הפרט החולה והן ברמת החברה כולה. טיפולים מונעים לשליטה טובה יותר בהתקפי האסטמה ומניעה באמצעות חינוך נכון להתמודדות עם המחלה, עשויים לסייע בצמצום העלויות הישירות והעקיפות שלה. מהי עלות מחלת האסטמה במדינות שונות על הגלובוס ובאילו מצבים היא צפויה לפגוע יותר – גם כלכלית? כל התשובות
אסטמה, שנקראת גם "גנחת הסימפונות" או "קָצֶרֶת" בעברית, היא מחלה דלקתית כרונית של דרכי הנשימה. דלקת זו מוסיפה לרגישות היתר של דרכי הנשימה, להגבלה של זרימה האוויר, לסימנים הנשימתיים ולאופייה הכרוני של המחלה. בחלק מהחולים, מתפתחים שינויים מבניים, כמו הפרשת יתר של כיח, והיפרטרופיה של תאי השריר החלק הנמצאים בדרכי הנשימה. הביטוי של אסטמה מושפע מאוד מהאינטראקציה בין הגורמים הגנטיים של אדם מסוים והגורמים הסביבתיים אליו הוא נחשף. כך אטופיה, שהיא הנטייה הגנטית לפתח תגובה חיסונית לאלרגנים נפוצים, היא הגורם הגנטי החזק ביותר שזוהה להתפתחות אסטמה, בעוד שמחלות וירליות הן אחד הגורמים החשובים ביותר להתפרצות והחמרה של המחלה.
אסטמה מהווה נטל כלכלי משמעותי, הן על החולה והן על מערכת הבריאות. העלויות של אסטמה גבוהות יותר כאשר מדובר במחלה בלתי נשלטת והן עולות ככל שהמחלה מחמירה ושכיחות ההתקפים גדלה. ולכן, חלק ניכר מההוצאות הקשורות באסטמה נובעות מהשליטה הלקויה במחלה. ההוצאות הישירות כוללות טיפולים אקוטיים, ביקורים בחדר המיון ועלויות של ימי אשפוז. העלויות העקיפות נובעות מימי היעדרות מהעבודה או פרישה מוקדמת, ואלה נגרמות בעיקר כאשר המחלה אינה נשלטת ומביאה לפריון נמוך בחיי היום יום.
המספרים מדברים בעד עצמם - יותר התקפים ויותר טיפולים
מחקר שנערך בישראל בשיתוף בית החולים מאיר, אוניברסיטת תל-אביב וקופת חולים כללית, ערך ניתוח של מאגר הנתונים האלקטרוני של קופת חולים כללית מחוז מרכז, ומצא כי כ-5% מחולי האסטמה הם חולים קשים, מתוכם כשליש אינם מאוזנים. החולים הקשים והלא מאוזנים סבלו, באופן טבעי, מיותר התקפים שדרשו טיפול אגרסיבי יותר הכולל יותר ימי אשפוז, מה שסביר להניח, הגדיל את הנטל הכלכלי עליהם ועל קופות החולים. המחקר מראה כי באמצעות ניתוח פשוט של מאגר מידע אלקטרוני המכיל תרופות אשר ניתנו למטופלם, ניתן יהיה להבדיל בין הדרגות של חומרת האסטמה בתוך אוכלוסייה גדולה. עוד עולה מהמחקר, כי חלק מהבעיה של השליטה על מקרי האסטמה הקשים היא שמטופלים הסובלים מאסטמה חמורה כלל אינם מטופלים ע"י רופא מומחה. כלומר, שימוש פשוט במאגר מידע יוכל לעזור לאתר את החולים הקשים שאינם מאוזנים ולהמליץ עליהם לבחינה אצל מומחה ובכך לשפר את הטיפול בהם תוך שיתוף פעולה עם רופא המשפחה שלהם. על פי החוקרים, טיפול ושליטה במקרים של אסטמה קשה יכולים להקל את הנטל הכלכלי על ספקי השירות הרפואי – ובעקיפין גם על כלל המשק.
הנתונים על העלות של מחלת האסטמה משתנים ממדינה למדינה: ניתן להעריך כי העלות השנתית הממוצעת לכל חולה באירופה היא כ-1,900 דולר, בעוד שהעלות עבור חולה בארצות הברית היא גבוהה יותר ועומדת על כ- 3,100 דולר.
מחקר אמריקאי שהתפרסם בינואר 2017 מצא כי ההוצאה הכספית על חולי אסטמה לא מאוזנים היא כפולה מזו של חולי אסטמה מאוזנים: 18 אלף דולר לעומת 8,000 דולר בשנה, בהתאמה. תת-קבוצה של מחלת האסטמה, שנקראת "אסטמה אאוזינופילית" (אסטמה שבה יש מספר גבוה של תאי אאוזינופיל בדם, בריאות ובליחה) נקשרה להוצאה גדולה אף יותר עם הוצאה שנתית ממוצעת של מעל ל- 28 אלף דולר, עבור מטופל שאינו מאוזן. באופן כללי, חולים לא מאוזנים עם אסטמה אאוזינופילית אושפזו פי ארבע יותר מחולי אסטמה "רגילה" מאוזנים והוציאו פי ארבע יותר כסף מהם על טיפולים רפואיים הקשורים למחלת האסטמה.
למנוע מחלה זול יותר מלטפל בה
על מנת לשפר את ניהול מחלת האסטמה, וכפועל יוצא גם את הפרוגנוזה, הקווים המנחים בקהילה הרפואית ממליצים על טיפול מונע. טיפול מונע מביא לשליטה טובה יותר באסטמה, מפחית את מספר האשפוזים ויכול בסופו של דבר להוריד הן את העלויות הישירות (הקשורות ישירות לטיפול), והן את העלויות העקיפות (הנובעות מימי היעדרות מהעבודה וכד'). דרך אפקטיבית נוספת להוריד את עלויות המחלה היא באמצעות שיפור הטיפול במחלה ע"י קיום סדנאות לימודיות למטופלים. פתרונות אלה עשויים לסייע בצמצום מספר הביקורים במיון וימי האשפוז.
מדד חשוב להשפעת מחלת האסטמה על החברה
הנטל הכלכלי של אסטמה הוא מדד חשוב להשפעתה על החברה. למרות שידוע שאסטמה היא מחלה יקרה - העלות הכוללת של אסטמה לחברה לא נמדדת ברוב המדינות.
שכיחות האסטמה הלכה וגדלה בעשורים האחרונים ברחבי העולם. חולי אסטמה, בהיותה מחלה כרונית התקפית, זקוקים לעיתים קרובות לטיפולי חירום אשפוזיים וטרום-אשפוזיים, והם מאבדים מספר רב של ימי עבודה או לימודים. בנוסף, המחלה עלולה לגרום לנכות ומוות בטרם עת, השלכות בעלות השפעה ניכרת על החברה. כאמור, את הנטל הכלכלי של מחלת האסטמה ניתן להפחית בעזרת טיפול מונע, טיפול מוקדם ושימוש ברפואת קהילה במקום בחדרי מיון. ישנם כמה "מחסומים" שמונעים השגת בריאות טובה יותר, והם כוללים עוני, חוסר בחינוך, מצב תשתיות ירוד ותברואה ירודה, עישון, זיהום ותזונה לקויה. שיפור בכל אלה, גם אם דורש השקעה כספית, ישתלם בסוף מבחינה כלכלית עבור המדינה ומבחינה בריאותית עבור החולה הבודד.