השיניים כואבות? 5 טיפים שיעזרו לכם להרגיע אותן

GettyImages/Peter Dazeley

כאבי שיניים יכולים להיגרם ממחלות ופתולוגיות שונות בפה או להופיע אחרי טיפולי שיניים. מה עושים איתם?

כואבות לכם השיניים? הבשורה הרעה היא שמדובר בסבל רב (וכנראה כבר הבנתם את זה), והבשורה הטובה היא שניתן להקל אותו. כאבי שיניים יכולים להיגרם ממחלות ופתולוגיות שונות בפה (כגון עששת, מורסה, שן סדוקה או פגומה, סתימה רופפת/ שבורה וזיהום), או להופיע אחרי טיפולי שיניים (כגון טיפול שורש, עקירה, בין השאר של שן בינה, השתלת שתל דנטלי וניתוח חניכיים), ברגע שההרדמה מתפוגגת.

מהם סוגי כאבי השיניים?

ישנם סוגים של כאבי שיניים שנגרמים ממחלות ופתולוגיות בפה. בהם:

  • רגישות למאכלים קרים, חמים או מתוקים: אם היא נמשכת לאורך זמן היא עשויה להעיד על עששת, ריקבון קל בשן, וסתימה שבורה או נסיגת חניכיים שחושפות את פני השורש.
     
  • כאב חד בעת לעיסה: עשוי להיגרם עקב ריקבון/ סדק בשן, סתימה שנשברה/ התרופפה או פגיעה במוך השן.
     
  • כאבי שיניים מתמשכים, לרוב יותר מ-10 שניות, לאחר אכילת מזון חם/ קר: עשויים להעיד על פגיעה בלתי הפיכה במוך השן עקב ריקבון עמוק או חבלה.
     
  • כאב שיניים מתמיד וחמור, שכולל נפיחות בחניכיים ורגישות למגע: עשוי להעיד על מורסה בשן שגורמת לזיהום ברקמה שסביב השן ובעצם שסביבה.
     
  • כאב עמום בלסת ובשיניים העליונות: עשוי להעיד בין השאר על חריקת שיניים (ברוקסיזם) או על דלקת בסינוסים (סינוסיטיס). הסינוסים בלסת העליונה נמצאים סמוך לשורשי השיניים הטוחנות ומעוצבבים על ידי אותו עצב. לכן סינוסיטיס עלולה לגרום לכאבים קשים בשיניים הטוחנות, שעלולים להקרין לאזורים נוספים, כגון שיניים סמוכות, הלסת התחתונה והאוזניים.

אז מה עוזר לכאבי שיניים?

הנה חמישה טיפים לעזרה ראשונה, הקלה והרגעה בכאבי שיניים, עד שמגיעים למרפאת השיניים או עד שהשפעת טיפול השיניים חולפת:

  1. תרופות סבתא: ישנם מגוון אמצעים ביתיים ונגישים שניתן להשתמש בהם לכאבי שיניים, כמו מלח. אפשר לגרגר תמיסת מלח (כוס מים חמים עם כפית מלח. לא לילדים). שכן מלח (נתרן כלורי) ידוע בתכונותיו האנטי-בקטריאליות.
     
  2. רגישות רגעית בשן למאכלים קרים, חמים או מתוקים: במצב כזה מומלץ כמובן לא לאכול מאכלים שכאלו, לא ללעוס על השן הכואבת, להשתמש במשחת שיניים שמיועדת לשיניים רגישות, ולצחצח במברשת רכה/ רכה במיוחד, תוך כדי תנועה למעלה ולמטה, ולא מצד לצד (תנועה זו שוחקת משטחי שורש חשופים). בנוסף מומלץ לאכול מזון רך, כמו יוגורט או ביצים מקושקשות.
     
  3. כאבי שיניים עקב סינוסיטיס: ניתן לטפל בסינוסיטיס בכמה דרכים, בהן שימוש בתרופות ללא מרשם להקלת הנזלת והגודש באף ושטיפת הסינוסים בתמיסת מי מלח (הכנת תמיסה ביתית ושימוש בה: מערבבים כפית מלח וכפית סודה לשתייה בחצי ליטר מים רתוחים ונותנים לתמיסה להתקרר. כשהיא מגיעה לטמפרטורת הגוף, יוצקים לתוך כף היד כמות קטנה ממנה ומרחרחים אותה בנחיר אחד כל פעם. אפשרות נוספת היא להזריק אותה לאף). ניתן לבצע את השטיפה עד שלוש פעמים ביום ויש להכינה כל פעם מחדש.
     
  4. כאבי שיניים ונפיחות אחרי טיפול כירורגי (כגון עקירה, ניתוח חניכיים והשתלת שתל דנטלי): במצב כזה צריך למלא אחר הוראות הרופא וליטול את התרופה שרשם (ובייחוד אנטיביוטיקה או סטרואידים) עד גמר הטיפול; לנוח (בייחוד ביממה הראשונה שלאחר הטיפול); לקחת שקית ניילון עם קוביות קרח או שקית מזון קפוא, לעטוף אותה במגבת, וללחוץ עמה על אזור הטיפול במשך עשר דקות. לעשות זאת שוב ושוב ב-24 השעות הראשונות לאחר הטיפול, עד כמה שניתן. אם גם שרירי הלסת כואבים ניתן לעסות אותם בעדינות במטלית פנים חמה ולחה ולאכול מזון שקל ללעוס, כמו ביצים מקושקשות, פסטה ובננות ולשתות משקאות כמו מילקשייק, חלב ומיץ; להימנע מעישון (גורם לזיהום).
     
  5. תרופות/ כדורים לכאבי שיניים: גם משככי כאבים יכולים לסייע לכאבי שיניים, בהם אקוטיים (חריפים), והוכח כי תרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) יעילות יותר בהפחתתם מאשר משככי כאבים אופיואידים. ולכן הן מומלצות כקו טיפול ראשון לכאבי שיניים אקוטיים.

נרוסין (נפרוקסן סודיום) הוא משכך כאבים מקבוצת NSAIDs שניתן לרכוש ללא מרשם. הוא מפחית רמת הורמונים שגורמים לדלקת ולכאבים, וכך בין השאר מוריד חום ומטפל בכאבי שיניים, דלקות גידים ושרירי השלד. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש ולהתייעץ עם הרופא/ רוקח לגבי המינון ואופן הלקיחה.

מתי ניגשים למרפאת השיניים?

אם כאבי השיניים לא עוברים לא חולפים עם משככי כאבים, מלווים בחום, כאבים בלעיסה, חניכיים אדומות, ריח רע בפה, ולחי או לסת נפוחות, יש לגשת למרפאת שיניים.

איך מונעים?

כדי להפחית את הסיכון לכאבי שיניים וטיפולים, מומלץ לשמור על שיניים וחניכיים בריאות ככל האפשר. כך עושים את זה נכון: עוברים בדיקות שיניים תקופתיות, מפחיתים צריכת מזונות ומשקאות ממותקים, מצחצחים שיניים פעמיים ביום למשך כשתי דקות עם משחת שיניים שמכילה פלואוריד, ומנקים בין השיניים בחוט דנטלי או במברשת בין-שינית מדי יום כדי להסיר מזון, פסולת ורובד חיידקי.

* הכתבה אינה תחליף לייעוץ או ביקור אצל רופאי שיניים.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ