אלרגיה היא מחלה כרונית שנגרמת בשל תגובה לא תקינה (עודפת) של מערכת החיסון למגוון חומרים שלרוב אינם מזיקים לאדם.אצל הסובלים מאלרגיה, מערכת החיסון מזהה חומר זר כפולש ומגיבה נגדו. נוגדנים אלו מפעילים תאים של מערכת החיסון וגורמים להם לשחרר חומרים חלבוניים (כגון היסטמין) שמעוררים את התגובה האלרגית.
התגובה לחומרים מעוררי האלרגיה (אלרגנים) תופיע כאשר הם יבואו במגע עם הגוף לדוגמא עור, מערכת העיכול ודרכי הנשימה. לרוב תסמיני האלרגיה יופיעו באותן הרקמות שנחשפו לחומרים. למשל חשיפה של דרכי הנשימה העליונות לאלרגן תגרום לנזלת אלרגית, התעטשויות, דמעת וגרד של הפנים והלוע, חשיפה של דרכי הנשימה התחתונות תגרום להתקף אסתמה, חשיפה של העור תגרום לתפרחת וגרד, וחשיפה של דרכי העיכול תגרום לכאבי בטן.
איך מתמודדים עם אלרגיה?
- אלרגן עונתי: מנסים כמה שניתן להפחית את כמות האלרגנים באוויר בתקופות הבעייתיות; מקפידים לנקות את הבית, שמים מיזוג אוויר, שומרים על חלונות ודלתות סגורים בבית וברכב, ומתקלחים, חופפים שיער ומחליפים בגדים לאחר שהייה בחוץ (במיוחד לאחר חשיפה לצמחיה). יש לציין כי באביב ובקיץ רמת האבקנים הגבוהה ביותר היא בערב. בשלהי הקיץ ובתחילת הסתיו, רמתם גבוהה ביותר בבוקר.
- קרדית אבק הבית: אי אפשר להיפטר לחלוטין מהיצור המיקרוסקופי הזה, שבין השאר מתחבא במצעים, מזרנים, רהיטים מרופדים ושטיחים. עם זאת, כך ניתן להגביל את החשיפה אליו, במיוחד בחדר השינה: לשים כיסויים מיוחדים בלתי חדירים לאבק על כריות ומזרנים ולכבס אותם לעתים קרובות, ולהימנע מכלי מיטה שמכילים גומי מוקצף.
- חיות מחמד: כמובן שלא מומלץ לאלרגיים לחיות עם חיות מחמד או להתקרב אליהם. אבל אם הם מתעקשים, עדיף להגביל אותה לכמה חדרים בבית (לפחות מחוץ לחדר השינה), לשטוף ידיים לאחר ליטופה.
- עובש: נבגי עובש נמצאים באוויר, יכולים לצמוח בכל מקום ומשגשגים במרתפים וארונות לחים, חדרי אמבטיה (במיוחד במקלחת), מקומות שבהם מאוחסן מזון טרי, מגשי אידוי במקרר, עציצים, מזגן, מכשיר אדים, פחי אשפה, מזרנים, ריהוט מרופד וכריות ישנות שמכילות גומי מוקצף. כדי להפחית את החשיפה לעובש, מומלץ לנקות ולתחזק חדרי אמבטיה, מטבחים ומרתפים בקביעות ולא להשתמש במכשיר אדים.
- מקקים (תיקנים): גללי החרקים הללו יכולים לגרום לאלרגיה ואף לעורר אסתמה. הם צריכים מזון ולחות כדי לשרוד, לכן הפחתתם יכולה לסייע; שומרים על מטבח נקי ושוטפים כלים מידית, מאחסנים מזון במכלים אטומים, מרוקנים אשפה לעתים קרובות, לא משאירים אוכל בחוץ, אוטמים סדקים, שמים מלכודות תיקנים ומדבירים אם צריך.
- גירויים: נמנעים מעישון (גם פאסיבי), קמינים, ריחות חזקים (כמו בושם, ספריי לשיער, צבע, מוצרי ניקוי, קוטלי חרקים ומטהרי אוויר).
נוטלים תרופות לאלרגיה: ניתן ליטול תרופות לאלרגיה עם מרשם/ ללא מרשם אשר מטרתן להפחית את התסמינים ולהקל אותם. הן יכולות להילקח על פי צורך (רק כאשר מופיעים תסמינים) או בקביעות (בהתאם לחומרת המחלה והערכת הרופא). דוגמה לתרופה לאלרגיה ללא מרשם היא אלרג'יX – שמיועדת לטפל בנזלת אלרגית, באלרגיה עונתית ורב-שנתית (והתסמינים הנלווים לה כגון התעטשות, עקצוץ ועיניים דומעות) ובאלרגיה של העור – סרפדת (אורטיקריה). אלרג'יX שייכת למשפחת האנטי־היסטמינים (מכילה את החומר הפעיל לוראטדין, שפחות גורם לישנוניות מחומרים פעילים של אנטי-היסטמינים אחרים ) – תרופות שחוסמות את ההשפעה של היסטמין ומפחיתות תסמיני אלרגיה. המינון המומלץ בד"כ למבוגרים וילדים מעל גיל 6 שנים (מעל משקל של 30 ק"ג) הינו טבלייה אחת פעם ביום עם או בלי מזון. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.
בנוסף לתרופות שמקלות תסמינים אלרגיים, ישנם כיום טיפולים ביולוגיים, כימיים ואימונותרפיים המכוונים להשפיע על מערכת החיסון ולעצור את התהליך שמוביל לאלרגיה ולהפחית את הרגישות האלרגית.
ולסיכום, אבחון וטיפול נכונים של אלרגיה יכולים להפחית את תסמיניה ואת הסבל שנגרם ממנה, לשפר את איכות החיים ואף להוביל להחלמה.