נתקע לכם בגרון? 5 דרכים להקלה בנטילת כדורים
כאבים שכיחים, כמו כאבי ראש או שיניים, יכולים להיפתר בקלות על ידי נטילת כדור. אבל ישנם מי שמתקשים בבליעת כדורים, מסיבות שונות. כיצד ניתן להתמודד עם הקושי? המדריך המלא
קושי בבליעת כדורים יכול להשפיע מאוד על איכות החיים של הסובלים מהבעיה. בעיות שיכולות להיפתר בפשטות יחסית, כמו כאבי ראש, כאבי שיניים, כאבי מחזור ואף טיפולים אנטיביוטיים, הופכות משמעותיות יותר כאשר אין באפשרות החולה ליטול כדור – מכל סיבה שהיא. למה קשה לנו לבלוע כדורים מה מומלץ לעשות במקרה כזה ומה לא?
מדוע קשה לנו לבלוע?
אנשים חוששים לבלוע כדורים מכמה סיבות: פחד מחנק, שגורם לגרון להיות מתוח ומכווץ בזמן הבליעה, פה יבש או בעיית בליעה כללית (dysphagia) של מזון ומים, כתוצאה ממצבים רפואיים שונים המונעים או אוסרים בליעת כדורים.
מה עושים כאשר אי אפשר ליטול כדור בשל בעיה רפואית?
במצב רפואי שבו המטופל אינו יכול לבלוע כדורים יש להיוועץ ברופא או ברוקח לשם מציאת תחליפים לטבליה או לקפסולה. הפתרונות עשויים להיות נטילת כדורים חלופיים (בליעת קפסולות לרוב קלה יותר מבליעת טבליות); שימוש בחוצה טבליות –רק לאחר ייעוץ עם הרוקח; שימוש בדרכי נטילה חלופיים – רקטלי, ספיגה דרך רירית הלחי, ספיגה דרך העור, זריקות, ודרכים נוספות; שימוש באותן התרכובות בצורה נוזלית או בצורת כדוריות מסיסות - ובמידת הצורך - שימוש בתרופה חלופית.
מה עושים כאשר מתקשים לבלוע כדורים?
במצב שבו נטילת כדור היא בלתי נמנעת (בהעדר תחליף) ואפשרית - אך מאוד לא נעימה – יש כמה דברים שמומלץ לעשות כדי להקל על הבליעה:
להחליק בגרון: נטילת התרופה עם מים, נטילה עם יוגורט או מחית פירות שאפשר לבלוע בלי ללעוס (רק אם אין הנחיה לקחת את התרופה על קיבה ריקה), נטילה באופן זה עשויה לסייע לכדור להחליק בגרון והמטופל לא ירגיש בו (יש לשים לב לפני נטילת התרופה הספציפית מהן ההוראות לנטילתה – לפני, אחרי או בזמן הארוחה, האם יש להימנע ממוצרי חלב או מקפה וכו').
תנוחה נכונה: יש להישען קדימה בזמן הבליעה, דבר המסייע למעבר הכדור בגרון.
מה לא לעשות כאשר מתקשים ליטול כדורים?
לצד ההמלצות מה כן לעשות - חשוב לדעת מהם הדברים שיש להימנע מהם בזמן ניסיון בליעה קשה. חשוב שלא להכניס את הכדור לחלקו האחורי של הגרון (דבר היכול לגרום לרפלקס הקאה או לחנק) או להטות את הראש לאחור בזמן הבליעה – דבר המקשה על הבליעה. בנוסף, ואולי הדבר הכי חשוב - אסור לרסק טבליות, לפתוח קפסולות או לשנות את התרופה בכל צורה שהיא - מבלי הנחייה רפואית. דבר זה עלול לגרום לתרופה להיות לא יעילה בשל השפעה על תהליך הספיגה שלה.
מהם התחליפים לנטילת כדורים?
אבקמול: אחד התחליפים הקיימים היום לטבליות או לקפסולות לשיכוך כאבים ולהורדת חום הוא אבקמול (Avcamol) – אבקה בעלת חומר פעיל זהה לזה הנמצא בכדורי האקמול. החומר הפעיל באבקמול הוא 500 mg Paracetamol, וניתן לרכוש אותו בטעם תות-וניל. התרופה מיועדת למבוגרים ולילדים. המינון המקובל, בהיעדר הוראה אחרת מן הרופא, בילדים מעל גיל 12 ובמבוגרים הוא שקית אחת או שתיים (כל אחת מכילה 500 mg paracetamol), כל ארבע-שש שעות לפי הצורך - ואין לעבור על מינון של שמונה שקיות ביום. את התרופה יש ליטול ללא אוכל, על ידי פיזור של האבקה ישירות על הלשון ובליעתה. אין צורך במים.יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.
אופטלגין בטיפות: אופטלגין בטיפות למתן דרך הפה משמשת לשיכוך כאבים בינוניים עד חזקים ולהורדת חום שאינו מגיב לאמצעי טיפול אחרים. התכשיר מכילDipyrone 500 mg ל-1 מ"ל (דיפירון), חומר המשתייך למשפחת, הפיראזולינים. המינון במבוגרים ומתבגרים מעל גיל 15 שנים, ומעל משקל של 53 ק"ג הוא 25-50 טיפות, עד שלוש פעמים ביום (כל שש-שמונה שעות לפי הצורך).
אם החום נמשך יותר מ- 3 ימים או הכאבים נמשכים יותר מ- 7 ימים, למרות השימוש בתרופה, יש לפנות לרופא. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.
בכל מקרה, ובכל מצב בו יש קושי בבליעת הטיפול התרופתי, יש ליידע תמיד את הרופא המטפל או את הרוקח.
אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.