"הלו, אני רוצה להזמין קנביס רפואי" – איך זה עובד מול בתי המרקחת

 
הקנביס הוא אחד מתוך רשימה של סמים המוגדרים מסוכנים בישראל, ולכן השימוש בו אינו חוקי, למעט למי שקיבלו רישיון לשימוש רפואי. גם עבורם התכשירים המכילים חומרים שהופקו מקנביס אינם מוגדרים "תרופות". בעשורים האחרונים המחקר בתחום הולך ומתרחב, וקיימות עדויות לכך שקנביס עשוי לסייע לחולים הסובלים ממצבים רפואיים מסוימים. ישראל עברה ב-2019 תהליך של מדיקליזציה שבמסגרתו ניתן לרכוש קנביס רפואי בבתי מרקחת, ובכך הפכה למדינה השנייה בעולם (אחרי קנדה) שנקטה בצעד שכזה.

״ישראל עברה תהליך מורכב וייחודי שאיפשר את המדיקליזציה של קנביס רפואי", סיפרה נומית חדד, רוקחת אחראית בבית מרקחת סלא, "הודות לאותו תהליך - רופאים מומחים שעוברים הכשרה ייחודית ומוסמכים לכך בידי משרד הבריאות יכולים להעניק למטופלים רישיון לשימוש בתכשירי קנביס לצרכים רפואיים, ואנחנו הרוקחים מורשים לנפק תכשירי קנביס ישירות למטופלים".

חדד הסבירה שהרישיון לקנביס רפואי ניתן לחולים העומדים בתנאי סף של משרד הבריאות במקרים שבהם הטיפול הרפואי המקובל לא העניק את ההקלה הרצויה למצבם הרפואי. כך לדוגמה, במקרה שבו מוצו אפשרויות הטיפול הקונבנציונלי במטופלים הסובלים מכאבים קשים בשל דלקת מפרקים חמורה - "מטופלים אלה יכולים לפנות לרופא מוסמך על מנת לקבל המלצה לרישיון שימוש בתכשיר קנביס״.

מטופל פשוט מגיע לרופא המומחה ומבקש טיפול בתכשיר קנביס?

״לא בכזו קלות. משרד הבריאות פרסם נוהל מפורט ובו ההנחיות המדויקות מתי אפשר לפנות לקבל רישיון לקנביס רפואי. במקרה הזה למשל, על המטופל להוכיח בעזרת תיעוד קודם שהוא נטל טיפול תרופתי למשך שנה לפחות, ובנוסף עליו לקבל המלצה לטיפול שכזה ממרפאת כאב מוכרת שבה הוא מטופל".

"מטופלים שעומדים בתנאים שקבע משרד הבריאות יכולים לפנות לרופא שהוסמך בידי היחידה לקנביס רפואי של משרד הבריאות (יק"ר – ה.ה.) לצורך בקשת רישיון לקנביס רפואי. אם הרופא או הרופאה מאשרים זאת הם יכולים להנפיק מיידית את הרישיון למטופל״. נומית הדגישה כי האפשרות לקבל את הרישיון באותו "מסלול מהיר" קיימת רק במסגרת הרפואה הציבורית ולא בזו הפרטית. במקרים שבהם לרופא או לרופאה המומחים אין את ההסמכה להעניק רישיון שימוש בקנביס רפואי אפשר לבקש זאת ממשרד הבריאות באמצעות הגשת בקשה מקוונת: "את הפנייה המקוונת עושה הרופא.ה המתמחה בתחום המחלה הספציפי – לדוגמה, במקרה שבו מדובר במטופל עם מחלה נוירולוגית קשה - הנוירולוג המומחה הוא זה שיפנה למשרד הבריאות. במקרים שבהם נעשית פנייה מקוונת שכזו, ועדה מיוחדת במשרד הבריאות היא שדנה בבקשה וקובעת בסופו של דבר האם המטופל זכאי לרישיון על פי הקריטריונים".

חדד הסבירה שעם קבלת האישור – לאחר בקשה מקוונת למשרד הבריאות או ישירות מהרופא המומחה שהוסמך לכך – המטופל מקבל ״אישורי מסירה״, שהם המסמך המקביל למרשמים שאנחנו מכירים לתרופות בבית המרקחת.

איפה אפשר למצוא מידע על רופאים שמוסמכים להעניק רשיונות שימוש או בתי מרקחת שמוכרים קנביס רפואי?

"נכון להיום יש בישראל כבר למעלה מ-100 רופאים מומחים שהוסמכו בידי משרד הבריאות להנפיק רישיונות לשימוש בקנביס רפואי. רשימת הרופאים מתעדכנת מעת לעת, וניתן למצוא אותה באתר משרד הבריאות. לצד אותה רשימה, המשרד מפרסם גם את רשימת בתי המרקחת המורשים לנפק קנביס רפואי לבעלי הרשיונות. ישנה רשימה נוספת של בתי המרקחת המעניקים שירות משלוחים של קנביס רפואי לבית המטופל מבלי צורך להגיע אליהם פיזית. כל המידע מפורסם גם ברשימה עם פרטי הקשר של בתי המרקחת וגם במפה אינטראקטיבית שבה אפשר למצוא את בית המרקחת לפי מיקומם".

מהי המשמעות של הריכוזים שמצוינים על אריזות תכשירי הקנביס?

״ככלל, תכשירי הקנביס השונים מסווגים על פי ריכוזים – אלה מתייחסים לעוצמת החומרים הפעילים העיקריים שיש בתכשיר - THC ו-CBD. אנחנו מחלקים את התכשירים לשלוש קטגוריות עיקריות של ריכוזים ושילובים - תכשירי קנביס רפואי עשירים ב-THC, תכשירים עשירים ב-CBD או תכשירים מאוזנים, שבהם יש יחס שווה של שני החומרים הפעילים. עבור כל התוויה יש תכנית טיפול מומלצת, וזו נקבעת בין היתר על פי הריכוזים של החומרים הפעילים בתכשיר".

האם צורת המתן המומלצת לכל אחד תלויה במצב הרפואי?

"בחירת הצורה שבה המטופל נוטל את התכשיר תלויה בהעדפה האישית שלו, ביכולתו הפיסית ובהמלצת הרופא המטפל. בישראל יש היום שלוש צורות מתן לתכשירי קנביס רפואי –

  1. תפרחות לנטילה באמצעות עישון (בתפזורת או בגלילית) או לשימוש במכשיר איוד
  2. שמן לנטילה באמצעות טפטוף תת-לשוני
  3. מחסניות למשאף ייעודי

כל אחת מהצורות שפירטתי מתאפיינת בספיגה שונה במחזור הדם. לדוגמה, כאשר המטופל נוטל את התכשיר באמצעות שאיפה החומרים הפעילים נספגים ישירות למחזור הדם ולכן זו צורת הספיגה המהירה ביותר. זו הסיבה שמתן בשאיפה יינתן בדרך כלל לטיפול בתסמינים אקוטיים דוגמת כאב חד. מנגד – שמן הקנביס נספג למחזור הדם דרך רירית הפה, בצורה איטית יותר בהשוואה לשאיפה, ולכן הוא מתאים לטיפול בתסמינים כרוניים".

האם המטופל רוכש את הקנביס הרפואי כמו כל תרופה "רגילה" בבית המרקחת?

״באופן כללי התהליך דומה מאוד. מטופל שמקבל רישיון לקנביס רפואי פונה לבית מרקחת שמורשה לספק את התכשיר, מציג את הרישיון שקיבל ואת תעודת הזהות, מוסר את אישור המסירה  - מסמך דומה למרשם שאנחנו מכירים מסוגים 'רגילים' של תרופות - ומקבל את התכשיר מידי הרוקח או הרוקחת. בדומה לתרופות, המטופלים מקבלים מאיתנו הרוקחים ייעוץ בנוגע לנטילת התכשיר".

חדד הסבירה שבבית המרקחת סלא מקפידים להעניק את הייעוץ בכל ניפוק או משלוח של קנביס רפואי, בדיוק כמו שנעשה עם תרופות מרשם: "במסגרת שיחת הייעוץ אנחנו בודקים האם המטופל או המטופלת נתקלו בקשיים או בתופעות לוואי, ובדרך זו אנחנו יכולים לסייע להם בהמלצות להתמודדות עימן. לפעמים השאלות שהמטופלים מעלים יכולות לסייע לנו להבין האם התכשיר מתאים להם או לא. אני מכירה מקרים שבהם רוקחים הסיקו מתשובות המטופלים שיש צורך להתאים מחדש את ריכוז התכשיר או לשנות את צורת המתן – ולכן המלצנו למטופלים לשוב ולהתייעץ בנושא עם הרופא או הרופאה שמטפלים בהם".

הזמנה במשלוח מבית המרקחת – עד כמה זה בטוח עבור המטופל?

"כל הזמנה של קנביס רפואי צריכה להיעשות מול בית מרקחת מורשה ומאושר למכירת קנביס רפואי. ברגע שבית המרקחת מופיע ברשימת בתי המרקחת המורשים של משרד הבריאות - ניתן לדעת בביטחון שבצד השני של ההזמנה ישנו רוקח שקיבל הסמכה והוא מורשה לנפק קנביס רפואי, ושהובלת התכשיר ואספקתו נעשות בתנאי טמפרטורה מתאימים ומבוקרים. הרגשנו את חשיבותו של ערוץ ההזמנה מרחוק בעיקר בימי הקורונה – עידן שבו אנשים ניסו לצמצם עד כמה שניתן כניסה לא-הכרחית לבית המרקחת. אני מאמינה שגם בעתיד אנשים רבים עשויים להעדיף את הדרך הזו ברכישה מרחוק - גם בגלל הנוחות שהיא מעניקה, וגם במקרים שבהם מצבם הרפואי של המטופלים לא מאפשר הגעה פיזית לבית המרקחת".

לדברי חדד, ישנם בתי מרקחת המעניקים למטופלים שירות מקיף סביב רכישת הקנביס הרפואי – למשל כאלה המתמחים באספקת התכשירים עד לבית המטופל, מעניקים שירות רוקחי מקצועי, וכוללים קשר טלפוני מקיף ומעמיק עם כל מטופל/ת. השירות בבית המרקחת כולל גם שיחות יזומות למטופלים לצורך תיאום אספקה עתידית בהתאם לתוקף אישורי המסירה, וכן מערך תזכורות למטופלים לחידוש הרישיון שלהם לפני שהוא עומד לפוג.


*אין באמור במאמר זה בכדי להוות המלצה ו/או ייעוץ רפואי. למידע נוסף יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ