קנביס רפואי ותופעות לוואי – 3 עובדות שכדאי לדעת
צמח הקנביס מכיל יותר מ-100 מרכיבים כימיים פעילים הנקראים קנבינואידים צמחיים, כשהמוכרים ביותר הם THC, המייצר את תחושת האופוריה, ו-CBD.
על אף שהשימוש בקנביס רפואי צובר תאוצה בשנים האחרונות, מדינות רבות מתירות את השימוש בו, וכמות המטופלים שמתנסים בקנביס הולכת וגדלה, אנחנו עדיין נמצאים בשלב שבו רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע לתועלת הרפואית ולתופעות הלוואי שהוא נושא עמו.
בדומה לכל תכשיר או מוצר המשמשים לטיפול רפואי גם קנביס רפואי יכול לגרום לתופעות לוואי. הנה שלושה דברים שכדאי לדעת.
1 – לא כולם מושפעים באותה צורה מקנביס רפואי
השפעת קנביס רפואי על כל אחד תלויה בגורמים שונים ובהם – מינון החומר הפעיל (ריכוז הקנבינואידים), תדירות השימוש בו, צורת המתן (בעישון, אידוי, או באמצעות טיפות תת לשוניות), הניסיון הקודם של המטופל.ת עם קנביס, ומשך השימוש בו. לצד כל אלה יש גם הבדלים הקשורים לתפיסה האישית של כל אחד כלפי קנביס – רמת הציפיות מהטיפול, הגישה לגבי ההשפעות הגופניות שלו, מצב הרוח בזמן השימוש בתכשיר, ואפילו הסביבה החברתית – כל אלה יכולים להשפיע על התפתחות תופעות הלוואי.
השוני הבסיסי בביולוגיה שלנו (למשל הבדלים גנטיים בין אדם לאדם) יכול גם הוא לשנות את האופן שבו קנביס רפואי ישפיע עלינו. כך למשל, נשים נוטות לחוות יותר סחרחורות לאחר נטילת קנביס בהשוואה לגברים.
השימוש בקנביס רפואי במקביל לנטילתן של תרופות אחרות עשוי לגרום לתגובות בין-תרופתיות. זה כשלעצמו עלול להוביל לתופעות לוואי, ולעיתים הן משמעותיות מאוד. זו הסיבה שיש להתייעץ עם הרופא.ה המטפל.ת לפני תחילת הטיפול בקנביס אם נוטלים תרופות אחרות.
2 – שימוש בקנביס רפואי יכול להשפיע על הגוף ועל הנפש
רשימת תופעות הלוואי האפשריות בעת שימוש בקנביס ארוכה למדי, והיא כוללת בין היתר סחרחורת, דופק מואץ או איטי, הפחתת רמות הסוכר בדם, ירידה בלחץ הדם, אדמומיות בעיניים, כאבי ראש ובטן, חוסר יציבות ויובש בעיניים ובפה. שימוש בקנביס רפואי עלול ליצור גם השפעות קוגניטיביות ולא רק גופניות, כגון איבוד זיכרון לטווח קצר, פגיעה בקו מחשבה רצוף, ושינויים בתפיסת הזמן והמרחב.
עוד תופעות לוואי שעלולות להתפתח בעקבות שימוש בקנביס כוללות עוררות יתר, ישנוניות או נמנום, חידוד חושים שאחריו מגיעה האטה בתפיסה, והגברת הפעילות המוטורית המשולבת בבעיית קואורדינציה לאחר מכן.
גם מצב הרוח עלול להיות מושפע מנטילת קנביס, ולעיתים עשויה להתפתח הרגשה קיצונית של התרוממות רוח לצד התרגשות והתלהבות (תחושת אופוריה), או לתחושות אי נוחות, דיכאון, חרדות וסערה נפשית (דיספוריה) ולעיתים אף פסיכוזה.
רשימת תופעות הלוואי המפורטת כאן היא כללית, והופעתן מושפעת מגורמים מגוונים ושונים. זו הסיבה שלפני התחלת השימוש בקנביס רפואי יש לבדוק עם הרופא.ה המטפל.ת מהן תופעות הלוואי הצפויות, להיות מודעים להן, ולברר האם יש דרך להפחית או להקל את השפעתן.
3 – תופעות הלוואי תלויות במשך השימוש
לצד השוני בתופעות הלוואי בין משתמשים שונים, משך נטילת הקנביס הרפואי ישפיע גם הוא על תופעות הלוואי. סחרחורת למשל היא תופעת לוואי העשויה להתפתח בעת שימוש בקנביס רפואי לזמן קצר ומוגבל. מטופלים צעירים חווים את הסחרחורת כתופעת לוואי שאינה משמעותית מאוד, אך הדבר שונה בקרב מטופלים מבוגרים בשל הסיכון לנפילה ולפגיעות פיזיות.
שימוש קצר-טווח בקנביס רפואי עלול לגרום לתופעות לוואי נוספות ובהן - הקאות, החמרה במצב של חולי טרשת נפוצה, דלקות בדרכי השתן, הפרעות בקצב הלב, ירידה בפעילות הקוגניטיבית ותסמינים נוירולוגיים כגון פגיעה בקואורדינציה, ישנוניות, קשיי ריכוז, דיבור לא ברור או האטה בתגובה, ועוד. קנביס עלול להוביל גם לפגיעה בערנות, ויש לקחת זאת בחשבון בשל הסיכון לתאונות בזמן נהיגה או בעת הפעלת מכשירים.
שימוש ארוך-טווח בקנביס נושא עמו סיכונים ותופעות לוואי נוספים, ובהם – פיתוח תלות בחומר, תפקוד לקוי של הריאות, הפרעות פסיכוטיות והפרעות במערכת העיכול. פגיעה קבועה בפעילות הקוגניטיבית עלולה להתפתח כאשר נעשה שימוש לאורך 10 שנים ויותר בקנביס.
חשוב לזכור: בכל מקרה שבו מתפתחות תופעות לוואי במהלך הטיפול בקנביס רפואי יש להתייעץ עם הרופא.ה המטפל.ת או עם שירות התמיכה של החברה שמספקת את התכשיר, או עם הרוקח.ת שהנפיק.ה את התכשיר.
*אין באמור במאמר זה בכדי להוות המלצה ו/או ייעוץ רפואי. למידע נוסף יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת