קנביס רפואי: הגיל השלישי משתחרר מהסטיגמה

 
נהוג לחשוב שקנביס רפואי נמצא בשימוש בעיקר בקרב צעירים, אך מתברר שבמרוצת השנים האחרונות השימוש בקנביס רפואי בקרב הגיל השלישי נמצא במגמת עלייה.
 בישראל, השימוש בקנביס רפואי בגיל השלישי תופס נתח קטן מסך המשתמשים – רק כ-4% מהמשתמשים הם מעל גיל 51, לעומת זאת, יש מדינות שבהן כשליש מהאנשים בגיל השלישי נוטלים קנביס רפואי.

מה הגורם לעלייה בשימוש בקנביס רפואי?

בשנים האחרונות חל זינוק של פי 8 במספר האנשים בגיל 65 ומעלה המשתמשים בקנביס רפואי. נראה שאחת הסיבות לכך היא שרבים השתחררו מהסטיגמה שדבקה בקנביס הרפואי או בקנאבידיול (CBD). סיבה נוספת היא הסרת חלק מהמגבלות שנוגעות לאחזקה, שימוש ומכירה של קנביס רפואי. לכך ניתן להוסיף גם פרסומים המבליטים את היתרונות שיש לקנביס בטיפול בכאב כרוני, חרדה, דיכאון, מתח, נדודי שינה, נוירופתיה, כאבי ראש, וההשפעות החיוביות שיש לקנביס על תופעות לוואי בקרב מי שעוברים טיפולי כימותרפיה.

החומרים הפעילים בקנביס רפואי עשויים להועיל לרשימה ארוכה של תסמינים, כגון כאב כרוני, קשיי שינה, עצבנות, בחילות, הקאות ותיאבון ירוד, רעד, וספסטיות. הקנביס הרפואי יכול גם להועיל בטיפול תומך (פליאטיבי). לצד זאת, חשוב לדעת שהראיות ליעילותו של הקנביס מוגבלות וכרגע קיימים מספר מועט של מחקרים מבוקרים התומכים בכך בכלל וגם באוכלוסיות מעל גיל 65. 

קנביס רפואי בעישון או בטיפות – מה ההבדל?

עישון קנביס נושא עמו סיכונים דומים לאלה שיש בעישון טבק. עישון קנביס רפואי מעלה את הסיכון לבעיות בלב, והוא עלול להזיק לתפקודי הריאות ולנשימה - ומסיבה זו לא מומלץ למבוגרים לצרוך את הקנביס בעישון לאורך זמן. בגילים מתקדמים יש העדפה ברורה לנטילת קנביס רפואי המגיע בצורת טיפות מתחת ללשון. בדרך זו נספגים ריכוזים גבוהים של הקנבינואידים (החומרים הפעילים בקנביס), ובצורה זו הקנביס נספג לאט יותר.  לצד זאת, יש עוד כמה יתרונות במתן תת-לשוני ובהם היכולת לשלוט בצורה מדויקת יותר במינון וקל יותר ליטול קנביס מתחת ללשון מאשר לעשן אותו. בנוסף, עם טיפות תת לשוניות אפשר לדעת איזה ריכוז של חומר פעיל נספג בכל פעם מכיוון שריכוז הקנביס שנספג דומה בכל מנה שנוטלים (ריכוז הקנביס בעישון לא תמיד דומה מכיוון שהוא תלוי ביותר גורמים, למשל עוצמת השאיפה או האם השאיפה שטחית או עמוקה).

האם קנביס רפואי משפיע על פעילותן של תרופות אחרות?

כן. לא מעט אנשים בגיל השלישי נוטלים מספר תרופות במקביל. נטילתן של תרופות בשילוב עם קנביס או לצד תרופות אחרות ללא מרשם עלולה לגרום לתגובות בין-תרופתיות. כך למשל, מוצרים שבהם קיים החומר הפעיל CBD יכולים לגרום לתגובה בין-תרופתית עם תרופות נפוצות שנוטלים אנשים מבוגרים, ובהן – אנטיביוטיקה, נוגדי קרישה, תרופות אנטיאפליפטיות נוגדי דיכאון ותרופות אנטיפסיכוטיות. 

האם לקנביס רפואי עלולה להיות השפעה שלילית בקרב מבוגרים?

מחקרים בקרב הגיל השלישי הצביעו על כך שעם הגיל מתרחשת ירידה בתפקודים שונים, ובהם - תפקוד קוגניטיבי, קשב, זיכרון ותפקוד ניהולי (בכל הנוגע לסדר וארגון), וכן ביכולת לשלוט באימפולסיביות, פתרון בעיות והיגיון. בגיל מבוגר מתרחשים במוח שינויים מבניים המשפיעים על תפקודו, והשימוש בקנביס רפואי עלול להעצים את השינויים הללו.

מה כל זה אומר בשורה התחתונה?

בשנים האחרונות רופאים רבים שינו את היחס שלהם כלפי טיפול בקנביס רפואי, והם מציעים אותו במצבים רפואיים מתאימים גם למטופלים בגיל השלישי. זאת, למרות שקיימות ראיות קליניות מועטות המוכיחות את היעילות והבטיחות של קנביס בגיל השלישי. ייתכן שהשינוי בגישה הטיפולית נובע משינויים מרחיקי לכת ברגולציה, מדעת הקהל שהשתנתה, או עקב פרסומים רבים בתקשורת. עם זאת, חשוב לזכור שהטיפול בקנביס רפואי אינו מתאים לכל אחד והשימוש בו לא חף מסיכונים. זו הסיבה שהשיקול האם להשתמש בו צריך להיעשות לאחר שנכשלו הטיפולים הסטנדרטים. חשוב מאוד שמטופלים השוקלים שימוש בקנביס רפואי יתייעצו תחילה עם הרופא או הרופאה המטפלים בהם על הסיכונים הכרוכים בכך, במיוחד אם יש להם רקע רפואי עם בעיות לב, אם הם נוטלים תרופות אחרות, או שהם חווים שינויים קוגניטיביים.


*אין באמור במאמר זה בכדי להוות המלצה ו/או ייעוץ רפואי. למידע נוסף יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ