כל חוויה אישית היא שונה. מעקב או תיעוד של הגורמים המעוררים אצלנו מיגרנה יעזור לנו להתמודד טוב יותר עם ההתקף הבא ואפילו למנוע אותו
זה לא בראש שלכם: מחלת המיגרנה היא מחלה בינלאומית התוקפת מיליוני אנשים ברחבי העולם. באמריקה כ-14.8 מיליון אנשים סובלים מתסמינים חמורים דיים אשר פוגעים בפעילות היומיומית שלהם. בישראל מעל מיליון איש סובלים ממיגרנה וכ-90 אלף מהם לערך, סובלים ממיגרנה כרונית.
התקפי מיגרנה מלווים לרוב במגוון תסמינים, כגון: כאב ראש פועם ברמה בינונית-קשה, בחילות, הקאות, סחרחורות, רגישות מוגברת לאור, לצליל, למגע ולריח, ועקצוץ או לעיתים אף לחוסר תחושה בגפיים או בפנים. אף על פי שחוויות המיגרנה משתנות מאדם לאדם, אנשים רבים מדווחים על תחושות דומות.
כמובן שמה שמעורר התקף מיגרנה אצל אדם אחד לא בהכרח גורם למיגרנה אצל אדם אחר, ולכן חשוב להבין את הגורמים הנפוצים ולנהל מעקב אחר מידת ההשפעה שלהם עליך. הבה נבחן את הגורמים העיקריים למיגרנה:
לחץ - תוקף כ-70% מהסובלים מהמחלה
לחץ מוביל לעיתים קרובות להתקפי מיגרנה תכופים יותר, והוא מהווה גורם מעורר עבור כ-70% מהסובלים מהמחלה. כדי להקל על מצבי לחץ, מומלץ:
- למצוא זמן אישי לעצמכם.
- לזהות מצבים מלחיצים ולהשתדל לפתח חלופות על מנת להימנע מהם.
- לסגל דיאטה עם תזונה בריאה.
- לשלב פעילות גופנית יומיומית מתונה, כגון הליכה או יוגה.
- לתרגל טכניקות רגיעה ונשימה.
מזון ותזונה: כ-25% דיווחו על מזונות מעוררי מיגרנה
קרוב ל-25% מהאנשים הסובלים ממיגרנה מזהים מזונות מסוימים כמעוררי מיגרנה, אך לא כולם מגיבים אל מזונות אלו באותו האופן. שמירה על תזונה מאוזנת ועל עקביות בזמני הארוחות, תסייע במניעת התפרצות התקף מיגרנה.
כמו כן, חשוב שאנשים שחיים עם מיגרנה יקפידו על שתיית נוזלים מספקת במהלך היום. שתייה של 6 עד 9 כוסות מים ביום עוזרת למנוע התחממות יתר והתייבשות, ומסייעת אף היא במניעת ההתקף הבא. חומרים שעשויים לעורר מיגרנה כוללים:
- מונוסודיום גלוטמט - תמצית שמרים שעברה הידרוליזה.
- ניטרטים - חומרים משמרים הקיימים בבשרים ובנקניקיות.
- טירמינים - חומר הנמצא ביינות, בחומץ ובמזונות מיושנים כמו גבינות.
- פנילאתילאמין - חומר הנמצא בשוקולד, שום, אגוזים, בצל חי ובזרעים.
- אספרטם - ממתיק מלאכותי הנפוץ במשקאות דיאטטיים.
- טאנינים - חומרים הנמצאים באופן טבעי בקליפות של שעועית, ענבי יין אדום, שוקולד, תה ובפירות רבים בעלי קליפה אדומה.
- סולפיטים - חומרים הנמצאים בפירות יבשים כמו שזיפים מיובשים ומשמשים.
יומן מיגרנה יכול לסייע להבין אילו מאכלים מעוררים אצלך מיגרנה, ובהתאם ניתן לנסות להימנע מאכילת מאכלים אלו. כך למשל, אם שוקולד מעורר מיגרנה- מומלץ להימנע מאכילה מאחר שהוא מכיל טאנינים וטירמין, וכן לנסות להפחית גם באכילת פירות הדר, מאחר שגם הם מכילים טאנינים.
גורמים סביבתיים - היזהרו משינויים דרמטיים במזג האוויר
גם הסביבה שלנו משחקת תפקיד חשוב כשמדובר בעירור התקפי מיגרנה. מודעות לגורמים המעוררים והימנעות מפעילויות במזג אוויר קיצוני במידת האפשר, תסייע במניעת ההתקף הבא.
גורמים סביבתיים נפוצים כוללים: אור בהיר, רעשים חזקים, ריחות או ניחוחות חזקים, לחץ ומזג אוויר מסוים. למעשה, לפי הקרן הלאומית לכאבי ראש, כ-75% מהסובלים ממיגרנה העידו שהם בהחלט מושפעים ממזג האוויר, ונמצא כי הסובלים ממיגרנות הם בעלי סיכוי גבוה ב-30% להתקף כאשר יש ברקים.
גורמים נפוצים הקשורים במזג האוויר כוללים:
- שינויים בלחץ הברומטרי
- שינויים בלחות
- סופות
- קור או חום קיצוניים
- שינויי גובה
- אור בהיר
- אלרגיות עונתיות
שינויים הורמונליים והשפעת הווסת על המיגרנה
שינויים ברמות האסטרוגן, כמו במהלך הווסת או לקראת הפסקתה, יכולים להיות קשורים במיגרנה. מחקרים הראו כי קרוב ל-60% מהמיגרנות שנשים חוות קשורות בווסת. הכרה בקשר בין מיגרנה לבין השינויים ההורמונליים יכולה לעזור בהחלטה על מועד נטילת טיפול עבור המיגרנה ועל סוג הטיפול המתאים לך.
דפוסי שינה - קבעו שגרת שינה קבועה
שינה רגועה ונינוחה מסייעת במניעת התקפים ומפחיתה את חומרת המיגרנה. בנוסף, שינה בשעות קבועות ובמידה מתאימה היא גישה טובה. נסו לישון ולהתעורר באותן שעות מדי יום. עודף שינה או מחסור בשינה - שניהם יכולים לעורר מיגרנה. ולכן, נסו לישון כ-7 עד 8 שעות בכל לילה ולקבוע שגרת שינה קבועה.
לסיכום, אומנם חשוב להבין מהם הגורמים הנפוצים, אך כל חוויה אישית היא שונה. מעקב ותיעוד של הגורמים המעוררים אצלכם מיגרנה יעזרו לכם למנוע את התפרצות התקף המיגרנה הבא, ויאפשרו לכם להתכונן טוב יותר להתפרצות של התקף כזה. זה גם מידע מצוין לשיתוף כאשר אתם משוחחים עם הרופא שלכם.