נכון או לא נכון? על מיתוסים במיגרנות

Getty images: filadendron

מתוך הפודקאסט 'קול הרופאים', ערוץ הפודקאסט של טבע ישראל

אל תאכלו שוקולד, המנעו מיין אדום וזכרו שמדובר בכלל בבעיה של הנפש. האומנם? ד"ר אמנון מוסק, סגן מנהל המערך לנוירולוגיה ומנהל המרפאה לטיפול בכאב ראש ופנים בבית החולים איכילוב בתל אביב, עושה סדר במיתוסים הנפוצים על מחלת המיגרנה. ספוילר – מיגרנה זו לגמרי מחלה

אם אתם סובלים ממיגרנות, חשוב שתדעו שאתם לא לבד. מיליוני אנשים ברחבי העולם חווים מיגרנות, הפרעה נוירולוגית שבאה לידי ביטוי בהתקפים של כאבי ראש חזקים, בחילות, הקאות, רגישות לאור ולרעש. בשנים האחרונות הולכת ומתבהרת התמונה באשר למנגנון המחלה, ובכל זאת רב הנסתר על הגלוי. מתוך כך צצו גם לא מעט מיתוסים ותפיסות מוטעות באשר למיגרנות ולגורמים המעוררים את התקפי המיגרנה.

שוקולד, גבינה צהובה ויין

רבים מהמיתוסים קשורים בתזונה, המוכר שבהם הוא ששוקולד הוא טריגר למיגרנה. "לפעמים זמן קצר אחרי שאוכלים שוקולד מתעוררת מיגרנה, ולכן רואים בו כטריגר. "אבל אנחנו לא באמת בטוחים שזו האמת", מסביר ד"ר אמנון מוסק, סגן מנהל המערך לנוירולוגיה ומנהל המרפאה לטיפול בכאב ראש ופנים בבית החולים איכילוב בתל אביב. "אין ספק כי יש קשר בין שוקולד ובין מיגרנה, אלא שייתכן כי הקשר הוא בכלל הפוך". בזמן המיגרנה נוצר חוסר איזון בתוך המערכת שאחראית על הפרשת הסרוטונין, מתווך עצבי המופרש מתאי העצב. אחד מהפתרונות שהגוף יודע לתת לחוסר בסרוטונין הוא אכילה של מתוק. כלומר ייתכן כי בשלב ההתחלתי של המיגרנה מתעורר חשק לשוקולד, שנוצר מתוך הצורך לתקן את מערכת הסרוטונין".

מיתוס אחר קשור ביין אדום, ובפרט ביין אדום 'זול', כמה שעשוי לעורר מיגרנה. "זה נכון שיש אנשים שרגישים מאוד ליין אדום, אך מדובר בחלק קטן. רוב חולי המיגרנה יכולים לשתות יין אדום בלי בעיה. מה שמעניין הוא שזה לא קורה בכל סוג של יין, יין לבן למשל לא נחשב למעורר מיגרנה. הדיווחים הללו הביאו למחקר גדול שניסה לבחון האם יין אדום אכן גורם למיגרנה, בדקו האם זה קשור בקליפה למשל של הענבים או בכל רכיב אחר, אך לא גילו דבר".

גם גבינה צהובה נקשרה להתפתחות של מיגרנה, בשל חומצת אמינו בשם 'טירמין' המצויה בגבינות אלו, אך מאז המחקר הראשון שהצביע על הרכיב הזה כטריגר למיגרנה יצאו עוד ועוד מחקרים שהביאו לתוצאות סותרות. "יש אנשים שאכן רגישים למזונות שונים, ומי שרגיש יכול לנסות להימנע מהם, אך בין זה ובין הצהרה הגורפת לפיה מי שיש לו מיגרנה לא צריך לאכול שוקולד, לשתות יין אדום או לצרוך מוצרי חלב – יש מרחק כרחוק מזרח ממערב".

מיגרנה – מחלה של נשים?

מלבד הטריגרים שעשויים לעורר מיגרנה, ישנן גם טענות שונות באשר לגורמי הסיכון למיגרנה, כמו מגדר וגנטיקה. כך למשל, הטענה כי יותר נשים סובלות ממיגרנה היא, לטענת ד"ר מוסק, דווקא נכונה. "עד גיל 12 מספר הילדים שסובלים ממיגרנה שווה בין בנים ובנות, מגיל 12, כשמתחילה התפתחות המערכת ההורמונלית אצל בנות, כך גם השכיחות עולה. בסופו של דבר מדובר בשכיחות של 75% נשים לעומת 25% גברים". בתוך הדברים הללו, מנפץ ד"ר מוסק סטיגמה אחרת. "רבים רואים במיגרנה כמחלה של בוגרים, אלא שלמעשה עד גיל 18, לפחות 80% מהילדים יודעים מה זה כאב ראש".

ואומנם השכיחות הגבוהה יותר אצל נשים לא נובעת מקשר גנטי, אלא ככל הנראה בשל המעורבות של המערכת ההורמונלית הנשית, אך למיגרנה ישנם ככל הנראה מרכיבים גנטיים אחרים. "ככל הנראה קיים קשר גנטי תורשתי, ואנו רואים את זה במשפחות שבהן כמה דורות במשפחה סבלו ממיגרנה. מצד שני לעיתים ישנם תאומים זהים שאחד סובל ממיגרנה והשני לא. כלומר, ישנם ללא ספק מרכיבים גנטיים, אך ישנה חשיבות רבה גם למרכיבים סביבתיים, איפה נולדת, היכן אתה גר, מה מצב הרוח שלך וכיוצא באלה".

קפה מעביר את המיגרנה?

רבים מהסובלים ממיגרנות טוענים כי שתיית מים מרובה מסייעת להם להעביר התקף, אחרים סבורים כי קפאין מעביר את המיגרנה. ד"ר מוסק טוען כי בסופו של דבר, הדרך הטובה ביותר להעביר את המיגרנה היא בתרופות. "אם ההתקף כבר החל, מעט מאוד דברים יודעים לעצור אותו כמו תרופות, זו הדרך העיקרית להתמודדות עם המיגרנה. עם זאת, ישנם אנשים ששתיית מים מרובה למשל מסייעת להם. במקרה זה חשוב לא לשתות יותר מדי, שכן שתייה מרובה מאוד מוהלת את הדם. קפאין מצוי בהרבה מאוד תרופות וייתכן כי שתייה של משקה המכיל קפאין תסייע להעביר בחלק מהאנשים את התקף המיגרנה".

סדר יום או ספונטניות

אומנם הימנעות ממזונות כמו יין, גבינה צהובה ושוקולד לא בהכרח תסייע למנוע התקף, אך הקפדה על סדר הארוחות דווקא כן. "שינוי סדר הארוחות, כמו בצום למשל, גורם לשינוי מטבולי בגוף שמשפיע על מערכת העצבים, ולכן הוא לא מומלץ בקרב סובלים ממיגרנות". ככלל אפשר לומר כי שינויים אינם מטיבים עם הסובלים ממיגרנות. "אנחנו יודעים ששינוי באורח חיים, שהוא למעשה שינוי במאזן העצבי, יכול לעורר התקף מיגרנה. לדוגמה, אדם שרגיל ללכת לישון ב־23:00 ולהתעורר ב־07:00, כדאי שיקפיד על השעות הללו גם כשהוא יוצא לדוגמה לחופשה. רבים סובלים מתופעה שנקראת 'מיגרנת סוף שבוע' שנובעת בדיוק מהסיבות האלה, ולכן אני ממליץ למי שסובל ממיגרנה לנסות לשמור ככל האפשר על סדר היום, להתעורר בשעה הרגילה, ואם אינו רגיל בשנת צהריים למשל, להימנע ממנה גם במלון".

מלבד הקפדה על סדר היום, ממליץ ד"ר מוסק על טיפול תרופתי כדרך למניעת מיגרנות. "לפני טיסה לדוגמה שלאחריה צפוי ג'ט לג, אם ידוע לך כי שינוי בשעות שינה מעורר אצלך מיגרנות, כדאי לקחת כדור נגד כאבים לפני שהולכים לישון. תרופות כמו נוגדי דלקת שפועלים לאורך זמן ואפילו תרופות ייעודיות נגד מיגרנה שניתן לקחת מראש יכולות לסייע מאוד להתמודדות עם המיגרנות.

לא הכול בראש

אחד מהמיתוסים שאולי גורמים להרבה מאוד נזק באשר למיגרנה היא שמדובר בתופעה פסיכוסומטית ולא מחלה פיזית. אלא שגם כאן נראה שמדובר במיתוס. "מיגרנה היא באופן חד משמעי מחלה ביולוגית. אנחנו יודעים כי ברגע שנגרם איזשהו טריגר במערכת העצבים, מתפתחת דלקת עצבית. כלומר מערכת העצבים מייצרת את הדלקת הזו. אותה דלקת היא תהליך ביולוגי, לא תהליך נפשי ותו לא. ייתכן בוודאי שתהליכים נפשיים מעוררים את התהליך הזה, אך התהליך כשלעצמו הוא ביולוגי".

בסופו של דבר חשוב לזכור כי מיגרנות הן מצב רפואי אמיתי שיכול להשפיע באופן משמעותי על חייו של אדם. אם אתם חווים מיגרנות, חשוב לפנות לרופא/ה מטפל/ת לקבלת אבחנה, הסבר, ולדון באפשרויות הטיפול. ישנם טיפולים יעילים רבים הזמינים כיום, ואינכם צריכים לסבול בשקט.


מקורות נוספים:

https://www.slhd.nsw.gov.au/rpa/allergy/research/migraine.pdf

כתבות נוספות בנושא

טבעי שתשאלו - רופאים ומטופלים מדברים על מיגרנה

טבעי שתשאלו - רופאים ומטופלים מדברים על מיגרנה

עד כמה נפוצה המיגרנה בישראל? מחקר ישראלי חדש מציג תוצאות מפתיעות

עד כמה נפוצה המיגרנה בישראל? מחקר ישראלי חדש מציג תוצאות מפתיעות
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ