טיפול למניעת מיגרנה: למה כדאי להתחיל מוקדם?

מחקרים עדכניים מראים כי התחלה מוקדמת של טיפול למניעת מיגרנה בנוגדנים ל־ CGRP(אנטי CGRP) יכולה לשפר משמעותית את איכות החיים של הסובלים ממיגרנה. הנה מה שכדאי לדעת על הטיפול ומדוע חשוב להתחיל אותו מוקדם ככל האפשר

מחקר חדש שפורסם השנה באחד מהמגזינים הנחשבים בעולמות הבריאות, ה־Neurol Neurosurg Psychiatr , התמקד בתרופות ביולוגיות מניעתיות (aCGRP)הנקשרות למנגנון התפתחות המיגרנה. תרופות אלו ניתנות באופן קבוע כדי למנוע את ההתקפים מלכתחילה באמצעות זריקה במינון חודשי או רבעוני בניגוד לתרופות אקוטיות, שמיועדות להפחית את הכאב בזמן התקף.

למעשה, אחד מהתחומים הנחקרים ביותר היום בעולמות הרפואה הוא בתחום הרפואה המונעת, כשהמטרה היא למצוא כיצד ניתן לצמצם ככל האפשר מצבי חולי שפוגעים באיכות חיי האדם. כשמדובר במחלה כל כך שכיחה כמו מיגרנה, שממנה סובלים מאות מיליוני בני אדם בעולם, טיפול מונע עשוי לא רק להטיב עם האדם ובני משפחתו אלא לייעל את ניצול המשאבים של מערכת הבריאות כולה. זו הסיבה שכשיוצאת תרופה חדשה ויעילה למניעת מחלה כמו מיגרנה, אחת השאלות החשובות שיש לשאול היא באיזה תנאים ניתן להביא להצלחה הטובה ביותר של הטיפול. הטיפול בנוגדן אנטיCGRP כבר הוכח במחקרים כטיפול יעיל ובטוח במניעת התקפי מיגרנה. במחקר החדש ביקשו החוקרים לבחון מהם הגורמים הקליניים הקשורים בתגובה טובה לטיפול.

המחקר שבוצע הוא מחקר מסוג 'עולם אמיתי' או Real World Evidence. המשמעות היא שלעומת מחקרים אחרים שנעשים ב'תנאי מעבדה סטריליים', שבהם המשתתפים נבחרו בקפידה על פי קריטריונים נוקשים, המחקר הזה עוקב אחר מטופלים שמגיעים לקליניקה עם כלל מחלות רקע נלוות, במגוון גילאים ומכל המינים, כך שהם משקפים את המתרחש בעולם האמיתי. המחקר כלל קרוב ל־6,000 מטופלים משבע מדינות באירופה, הסובלים ממיגרנה ולא הצליחו להגיע להטבה בטיפולים אחרים למניעת מיגרנה. במסגרת המחקר החוקרים יצרו מודל ניבוי מיוחד, שבדק את מידת הצלחת הטיפול אל מול מאפיינים שונים של המיגרנה. ממצאי המודל הראו כי המטופלים שהתאפיינו בתדירות גבוהה של ימי מיגרנה בחודש, מטופלים שהתמודדו עם נכות הנגרמת ממיגרנה ומטופלים שסבלו מדיכאון כתחלואה נלווית למיגרנה, השיגו תוצאה פחות טובה מהטיפול. כיוון שמאפיינים אלו קשורים בהתקדמות של המיגרנה, המסקנה הייתה כי התחלה מוקדמת של הטיפול יכולה למנוע את ההשפעות השליליות של המיגרנה על חיי היום־יום ולהשיג תוצאה טובה יותר. עוד המחקר חיזק את המידע שהצטבר כבר ממחקרים אחרים באשר ליעילות הטיפול, והראה כי הטיפול מביא לתוצאות טובות אצל יותר ממחצית המטופלים.

במחקר נוסף שהחל ב־2021 ועודנו מתמשך, גם הוא מסווג כמחקר 'עולם אמיתי', , נבחנה הבטיחות והסבילות של נוגדן אנטי CGRP. במחקר זה נמצא כי בקרב החולים ראו ירידה משמעותית בנטילה של תרופות אקוטיות לשיכוך כאבי ראש במקביל לטיפול המניעתי. בנוסף, המחקר הראה לא רק ירידה בימי המיגרנה החודשיים אלא שהירידה בימי המיגרנה הייתה ממושכת ונשמרה לאורך 15 חודשי הטיפול. מכאן עולה כי התחלה מוקדמת כמו גם התמדה בטיפול מביאה לתוצאות טובות הנשמרות לאורך זמן.

גם האיגודים האמריקאים והאירופאים לכאבי ראש ממליצים לתת את הטיפול באנטי CGRP כטיפול קו ראשון. טיפול זה מומלץ למקרים שבהם החולה סובל משניים עד ארבעה התקפים בחודש שנמשכים למעלה מ־12 שעות. קריטריונים נוספים להתאמת הטיפול לצד תדירות ההתקפים הם חומרת המיגרנה ופגיעה באיכות החיים. ההחלטה צריכה כמובן להתקבל על ידי הרופא מתוך ניסיונו והיכרות עם המטופל והיסטוריית המחלה שלו ובשיתוף פעולה עם המטופל.

הטיפול למניעת מיגרנה באנטי CGRP מציע תקווה לסובלים מהמחלה. התחלה מוקדמת של הטיפול יכולה להוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים. אם אתם סובלים ממיגרנה, מומלץ לפנות לרופא.ה המשפחה או לנוירולוג.ית ולשקול מולו האם טיפול זה מתאים לכם. יש לזכור כי כל החלטה על טיפול רפואי צריכה להתקבל בהתייעצות עם הרופא.ה המטפל.ת, תוך התחשבות במצבכם הרפואי.

האמור אינו מהווה המלצה ו/או ייעוץ רפואי כלשהם. להמשך בירור יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת

רשימת מקורות

  • Caronna E, Gallardo VJ, Egeo G, et al. Redefining migraine prevention: early treatment with anti-CGRP monoclonal antibodies enhances response in the real world. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry .Published Online First: 22 May 2024. doi: 10.1136/jnnp-2023-333295
  • Radat F. What is the link between migraine and psychiatric disorders? From epidemiology to therapeutics. Rev Neurol (Paris). 2021 Sep;177(7):821-826. doi: 10.1016/j.neurol.2021.07.007. Epub 2021 Jul 27. PMID: 34325915.
  • Ashina, M., et al. (2023). Real-world effectiveness of fremanezumab for the preventive treatment of migraine: Interim analysis of the pan-European, prospective, observational, phase 4 PEARL study. Cephalalgia, 43(11), 3331024231214987. https://doi.org/10.1177/03331024231214987. PMID: 37987641.
  • Charles, A. C. (2024). Calcitonin gene-related peptide-targeting therapies are a first-line option for the prevention of migraine: An American Headache Society position statement update. Headache: The Journal of Head and Face Pain. 22 February 2024. DOI: 10.1111/head.14692.
  • Sacco, S., et al. (2022). European Headache Federation guideline on the use of monoclonal antibodies targeting the calcitonin gene-related peptide pathway for migraine prevention – 2022 update. The Journal of Headache and Pain, 23:67. https://doi.org/10.1186/s10194-022-01431-x.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

טבעי שתשאלו - רופאים ומטופלים מדברים על מיגרנה

טבעי שתשאלו - רופאים ומטופלים מדברים על מיגרנה

עד כמה נפוצה המיגרנה בישראל? מחקר ישראלי חדש מציג תוצאות מפתיעות

עד כמה נפוצה המיגרנה בישראל? מחקר ישראלי חדש מציג תוצאות מפתיעות
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ