לאחר שנים שבהם מיגרנה נחשבה כתחושה סובייקטיבית בלבד, מדינת ישראל מכירה בכאב הראש העוצמתי כמחלה המגבילה את התפקוד. ד״ר עובד דניאל שהיה שותף לבניית התקנות החדשות: ״זהו אירוע מכונן״.
אם יש דבר שאנשים הסובלים ממיגרנה רוצים שתדעו, זה שמיגרנה היא לא כאב ראש רגיל. זוהי מחלה נוירולוגית היכולה להשפיע על תחומים רבים בחיים. בנוסף לכאבי הראש המוכרים (שלמעשה לא תמיד קיימים, אגב), מיגרנה יכולה לגרום לבחילות או הקאות, לרגישות לרעש ולאור, לשינויים בראייה, ועוד. הסבל הפיסי ממיגרנה יכול להשפיע על כל תחום בחיים, בין אם זה בעבודה, בלימודים, בשעות הפנאי או בהתנהלות היום יומית בבית. בשיחה עם ד״ר עובד דניאל, יו״ר החברה הישראלית לכאב ראש של האיגוד הנוירולוגי בישראל, הוא מסביר: ״יותר ממיליון ישראלים סובלים ממיגרנה, ומתוכם יש כאלה הסובלים ממיגרנה כרונית, כלומר כאבי ראש המופיעים מעל 15 ימים בחודש. בניגוד לכאב ראש רגיל תעוקתי (Tension headache), שאינו מפריע לתפקוד ולרוב חולף לאחר נטילת משככי כאב, מיגרנה מלווה בתחלואה ניכרת ובפגיעה משמעותית באיכות חייו של החולה.
״חולים רבים המגיעים למרפאה שלנו לא מצליחים כמעט לתפקד, לדוגמה, נשים בשנות ה-30 וה-40 לחייהן שוכבות כל היום במיטה ואינן מסוגלות לטפל בילדיהן. בנוסף למחיר האישי שגובה הפגיעה בתפקוד, המחיר למעסיקים יכול להיות גבוה גם כן, מכיוון שאנשים רבים הסובלים ממיגרנה לא מסוגלים לתפקד בעבודה, והם נאלצים לחזור לביתם, לקצר את יום העבודה או להיעדר מהעבודה״.
האמת המכאיבה על מיגרנה
בכל הנוגע למיגרנה רב הנסתר על הגלוי, אך אנו יודעים שלעתים קרובות ההתקפים מתפתחים, בין השאר, בעקבות שינויים הורמונליים, מתח נפשי, הפרעות שינה, פעילות גופנית מאומצת יתר על המידה, ולעיתים גם לאחר צריכה של סוגי מזון מסויימים. עם זאת, רוב האנשים הסובלים ממיגרנה יעידו שלעתים היא תגיע משום מקום, בלי גורם ברור.
אנשים רבים נוטים להניח שהם צריכים ויכולים להתמודד עם מיגרנה בכוחות עצמם, לפעמים באמצעות משככי כאב רגילים, עם או בלי מרשם רופא. ד״ר דניאל מדגיש כי שימוש מוגזם במשככי כאב עלול להחמיר את המצב: ״שימוש יתר במשככי כאבים יכול לגרום לכאב ראש שאנו מכנים כאב ראש ריבאונד. מצד אחד, כשנוטלים משככי כאב מדי פעם הם יכולים להקל את תסמיני המיגרנה, אך מצד שני, בשימוש יתר, כאשר נוטלים אותם יותר מ-10 עד 15 ימים בחודש, הם עלולים לגרום לכאבי ראש. בתגובה לכאב הראש שהתפתח ממשככי הכאב מטופלים נוטלים משככי כאב נוספים, וכאבי הראש נמשכים. זוהי אבן נגף המונעת את הקלת הכאבים ויוצרת מעגל קסמים שקשה לעצור״.
מלבד משככי הכאב המוכרים, כגון פרצטאמול, איבופרופן ודיפירון, שמטרתם להקל את התסמינים לאחר שכבר התפתח ההתקף, קיימות שלוש קבוצות של תרופות ותיקות, המאושרות למניעת ההתקפים במיגרנה. תרופות אלה פותחו במקור לטיפול באפילפסיה, דיכאון או יתר לחץ דם, ונמצא כי הן גם מונעות מיגרנות.
בשנים האחרונות הושק דור חדש של תרופות ביולוגיות מסוג אנטי CGRP, שפותח באופן ספציפי למניעת מיגרנה. תרופות אלה מכילות נוגדנים המנטרלים את חלבון CGRP, המשתתף בתהליך היווצרות הדלקת העצבית הגורמת למיגרנה.
ד״ר דניאל מבהיר: ״הטיפול המונע ניתן כאשר תדירות המיגרנה היא פעם בשבוע לפחות. מטרת הטיפול במקרים אלה היא למנוע התקפים ולהפחית את הצריכה המופרזת של משככי הכאב. אחד היתרונות של התרופות החדשות הוא הפרופיל הבטיחותי המצויין שלהן. יתרון נוסף הוא תדירות הטיפול. הטיפול ניתן בהזרקה פעם בחודש או פעם בשלושה חודשים, בהתאם לסוג התרופה, וניתן לעשות זאת באופן עצמאי בבית. מכיוון שהטיפול נוח, למטופלים קל יותר להתמיד בטיפול״.
הכאב הוא לא רק בראש שלכם
קשה להבין מהי עוצמת המוגבלות שמיגרנה עשויה לגרום, אלא אם חוויתם פעם מיגרנה. כדי שאנשים הסובלים ממיגרנה יוכלו לקבל את התמיכה והאמפטיה הדרושה מהסביבה (משפחה, חברים ורופאים) דרוש גם שינוי באופן שבו אנו מתייחסים לסוג זה של כאב ראש. בשנת 2021 קרו שני דברים שעשויים לשנות את הגישה של אנשים למיגרנה.
הראשונה, היא פרסום נייר העמדה בנושא מיגרנה על ידי האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה והפדרציה האירופאית לכאבי ראש. נייר העמדה מדגיש כי מחקרים מראים שמיגרנה היא ההפרעה הנוירולוגית השנייה בשכיחותה בעולם והיא אחראית למוגבלות משמעותית יותר מכל הפרעה נוירולוגית אחרת.
ניירות עמדה מסוג זה נכתבים על ידי מומחים בתחומם והם נחשבים למקור מוסמך ורשמי בקרב הקהילה הרפואית. ד״ר דניאל, שהיה בין מחברי המסמך, מספר כי ״כדי לתמוך ברופאים וברופאות בתהליך קבלת החלטות טיפול במיגרנה, התכנס פאנל מומחים ופיתח עשרה שלבים לאבחון ולטיפול במיגרנה. כל שלב מבוסס על הניסיון הקליני של המומחים ונתמך על ידי מחקרים״. ההכרה הרשמית במיגרנה כמחלה נוירולוגית מגבילה היא צעד חשוב בשינוי התפיסתי בהקשר למיגרנה בקרב הציבור והרופאים.
השניה, וכנראה הבשורה המשמחת ביותר השנה לחולי מיגרנה בישראל, היא החוזר שהפיץ המוסד לביטוח לאומי במאי 2021, שלפיו ניתן לקבל נכות בגין כאב ראש בגמלת נכות כללית, נפגעי עבודה ומס הכנסה. המשמעות המעשית היא כי מיגרנה, שעד כה נחשבה כתלונה סובייקטיבית בלבד, מוכרת כעת כמחלה הגורמת למוגבלות. אנשים הסובלים ממיגרנה עשויים להיות זכאים לאחוזי נכות, לפי ארבע דרגות נכות שקבע המוסד לביטוח לאומי.
אנשים הסובלים מכאבי ראש בעוצמה בינונית עד קשה, במשך לפחות 4 ימים בחודש, עשויים להיות זכאים:
- ל-5% נכות, אם אינם נוטלים תרופה ייעודית למניעת מיגרנה.
- ל-10% נכות, אם אינם מגיבים לטיפול מניעתי בתרופה אחת ייעודית למיגרנה.
- ל-20% נכות, אם אינם מגיבים לטיפול מניעתי בשתי תרופות ייעודיות למיגרנה.
אנשים הסובלים מכאבי ראש בעוצמה קשה במשך לפחות 4 ימים בחודש, שאינם מגיבים לטיפול מניעתי בשלוש תרופות ייעודיות למיגרנה, עשויים להיות זכאים ל-40% נכות.
תקנות הביטוח הלאומי גובשו בשיתוף עם החברה הישראלית לכאב ראש של האיגוד הנוירולוגי בישראל. ״זהו אירוע מכונן עבור המטופלים והרופאים בישראל, שלא פעם קופחו על ידי הפוסקים בוועדות הרפואיות, על אף שמדובר בחולים קשים שלא מתפקדים. השינוי התפיסתי המיוחל לא יקרה בן לילה, אך אני מאמין שככל שיעבור הזמן נראה כיצד הוא מחלחל לתודעה של כלל הציבור בישראל״. סיכם ד״ר דניאל.
אם אתם סובלים ממיגרנה, פנו לנוירולוג.ית לאבחון ולקבלת טיפול.