מיגרנה היא מחלה נוירולוגית, וכאב הראש שמאפיין אותה נבדל מכאבי ראש אחרים במשכו, חומרתו והתסמינים שעשויים להתלוות לו. כיצד ניתן לאבחנה?
לפי האגודה הבין-לאומית לכאבי ראש (IHS International Headache Society), קיימים יותר מ-150 סוגים של כאבי ראש, ראשוניים ומשניים. הראשוניים הם כאלו שאינם נגרמים מבעיה רפואית ידועה כגון מחלה או חבלה, הסיבות להם אינן מובנות דיין והם מסווגים לפי דפוסם הקליני. המשניים נגרמים ממחלה או מצב שפוגעים במוח. מיגרנה היא מחלה נוירולוגית, וכאב הראש שמאפיין אותה (שנחשב לראשוני) נבדל מכאבי ראש אחרים במשכו, חומרתו והתסמינים שעשויים להתלוות לו.
מתי ניתן לחשוד שכאבי הראש הם מיגרנה?
תסמיני המיגרנה משתנים מאדם לאדם. אך הסכמה לכמה מההצהרות שלהלן עשויה להעיד כי כאב הראש נובע ממיגרנה ויש לשקול לפנות לרופא המטפל.
- כאב הראש בינוני/ חמור/ מוגבר לעתים קרובות/ בלתי נסבל.
- הכאב ממוקם בצד אחד או בשני צדי הראש, מלפנים או מאחור. לעתים הוא מורגש באיזור העיניים או מאחורי הלחיים.
- הכאב פועם/ הולם.
- הכאב מחמיר עם פעילות גופנית או תנועה כלשהי.
- לכאב נלווים תסמינים כגון בחילות, הקאות, ורגישות לאור/ לרעש/ לריחות.
- הכאב נמשך בין ארבע שעות לכמה ימים.
כיצד ניתן לאבחן?
אין בדיקת דם או הדמיה (כגון אולטרסאונד, CT או MRI) שיכולות לזהות אם כאב הראש נגרם ממיגרנה. כלומר, אין בדיקה ספציפית לאבחון מיגרנה. הנסיבות של כאב הראש ותזמונו יכולים להיות המפתח לאבחון הגורם לו – וכך לטיפול המתאים. לכן הדרך העיקרית שמסייעת לרופא להבין באיזה סוג כאב ראש מדובר היא שיחה עם המטופל. בשיחה הרופא יכול לקבל מידע על מאפייני כאב הראש, תגובה לטיפולים עכשוויים וקודמים, היסטוריה משפחתית, השפעה על התפקוד היומי ועל איכות החיים.
הנה כמה מהשאלות שהוא עשוי לשאול:
- מתי כאבי הראש הופיעו לראשונה?
- כמה פעמים בשבוע/ חודש הם מתרחשים?
- האם הם קלים, בינוניים או חמורים?
- אילו תסמינים נלווים להם (כגון בחילות, הקאות, רגישות לאור ולרעש)?
- כמה זמן הם נמשכים?
- עד כמה הם מונעים ממך פעילויות או מקשים בביצוען? - האם כאב הראש גורם לך להחסיר מהלימודים/ עבודה/ פעילויות אחרות, או שהוא מונע ממך להיות במיטבך במהלכם?
- האם אי פעם עברת CT או MRI מוח?
- אילו תרופות וטיפולים ניסית?
- האם ידוע לך על קרוב משפחה שסובל מכאבי ראש קשים?
- האם קיים קשר בין הופעת כאב הראש לבין הופע הוסת החודשית?
בנוסף, הרופא עורך בדיקה פיזית ונוירולוגית ויכול להפנות לבדיקות לשלילת מצבים שעשויים לגרום לכאבי הראש. למשל:
- בדיקות הדמיה, כמו טומוגרפיה ממוחשבת (CT) ודימות תהודה מגנטית (MRI), לזיהוי הפרעות בכלי הדם ובעצמות, גידול מוחי, נזק מוחי מפגיעת ראש, דימום מוחי, דלקת, זיהום והפרעות נוספות. בדיקות אלו גם מאפשרות לרופאים לראות מה קורה במוח במהלך כאב הראש.
- בדיקות דם ושתן לזיהוי זיהום במוח או בעמוד השדרה, נזק לכלי הדם ורעלים שמשפיעים על מערכת העצבים.
- ניקור מותני – בדיקה שבה מוציאים דגימה מהנוזל המוחי-שדרתי (CSF) שמקיף את המוח וחוט השדרה – לזיהוי פתולוגיות במערכת העצבים המרכזית, כגון זיהום ודימום מוחי, ומדידת לחץ תוך-גולגולתי.
גם ניהול יומן כאבי ראש הוא כלי יעיל מאוד באפיון המצב. יומן זה יכול לסייע לרופא לסקור את הרקע הרפואי של המטופל, לעזור לו לאבחן טוב יותר את סוג כאב הראש ולקבוע את הטיפול המתאים ביותר. ביומן שכזה ניתן לתעד את השעה ביום שבה הופיע כאב הראש, עוצמתו ומשכו, ואת התנאים ששררו לפניו. למשל, רגישות לאור, לריחות או לקול, פעילות שנעשתה, נטילת תרופות (מרשם ולא מרשם), מספר שעות השינה בלילה הקודם, מצב רגשי או מלחיץ, מזג האוויר, מזון ושתייה שנצרכו ביממה האחרונה, וכל מצב בריאותי ידוע בתקופה הנוכחית. מומלץ לציין ביומן גם בני משפחה שסובלים מכאבי ראש או הפרעה אחרת, ונשים צריכות לתעד גם את ימי הווסת.
להורדת יומן מיגרנה ומדריך לשיחה עם הרופא
רופא המשפחה עשוי להפנות לנוירולוג, להערכה וטיפול נוספים, אם לא התקבלה אבחנה ברורה, ו/או כאבי הראש מחמירים, המיגרנה מופיעה מעל 4 ימים בחודש והטיפול שניתן אינו עוזר.
לסיכום, הדרך הטובה ביותר לאבחן מיגרנה ולקבל את הטיפול המתאים ביותר עבורה היא לנהל יומן כאבי ראש, לעקוב אחר מאפייני הכאב, הנסיבות שהובילו לו ותזמונו, ולגשת לרופא המטפל.