מדד BMI: איך מחשבים אותו והאם אפשר לסמוך עליו?

Getty Images: BernardaSv

השמנת יתר היא מגפה כלל עולמית הפוגעת בנשים, גברים וילדים כאחד. אחת הדרכים להעריך את היקף הבעיה היא באמצעות מדד BMI. כיצד פועל המדד, האם הוא מצליח להעריך את המצב בצורה אמינה, מהן מגבלותיו והאם ישנם מדדים נוספים? כל מה שחשוב לדעת על מדד ה-BMI

השמנת יתר היא מגפה כלל עולמית הפוגעת באופן משמעותי בבריאות ובאיכות החיים של נשים, גברים וילדים ברחבי העולם. לא סתם מכנים זאת מגפה ומתייחסים לתופעה בכובד ראש, שכן השמנת יתר היא אחד מהגורמים המובילים לתחלואה נפשית וגופנית כרונית, כולל תמותה מוקדמת. אין ספק, אם כן, שמדובר באתגר בריאותי רציני שצריך להתמודד איתו.

יש נטייה לחשוב כי אנשים הסובלים מהשמנת יתר לרוב קיבלו זאת בתורשה. למרות שאכן ישנה נטייה גנטית להשמנה, העלייה בהיקפי התופעה בעולם המערבי בעשורים האחרונים מהווה הוכחה חד משמעית לתרומתו של אורח החיים המודרני לעלייה במשקל. ואם חשבתם שמצבנו טוב פה בארץ – טעות בידכם: אחוז הסובלים מהשמנת יתר בישראל גדל מאוד עם השנים, עד כדי כך שבשנת 2011, כ-50% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל (בני 21 ומעלה) סבלו מעודף משקל (34%) והשמנה (16%), כשאחוז ההשמנה בקרב האוכלוסייה הערבית הוא גדול אף יותר.

אחת הדרכים להעריך את היקפי התופעה היא באמצעות מדד ה-BMI, אשר בוחן את היחס בין משקל הגוף לגובה. למעשה, נכון להיום, BMI משמש כמדד הטוב ביותר, כחלק ממדדים נוספים, לאבחון עודף או תת משקל למטרות קידום בריאות באוכלוסייה הכללית. אספנו את כל המידע כדי שתוכלו להכיר את המדד מקרוב.

כיצד פועל מדד ה-BMI?

מדד מסת הגוף הוא מדד המשמש לאבחון של עודף משקל והשמנת יתר, והוא מחושב על ידי היחס בין משקל הגוף לגובהו של אדם בריבוע. הנתון שיתקבל יהווה ביטוי להשמנה או לרזון. השימוש במדד ה-BMI החל לאור ההבנה שהתייחסות למשקל בלבד לא מאפשרת לקבוע בצורה מדויקת אם מדובר בהשמנה, כיוון שאדם גבוה ישקול יותר מאדם נמוך. ה-BMI , אם כך, משקלל את הגובה והמשקל לקבלת תוצאה בעלת כושר ניבוא מדויק יותר. מחקרים מצביעים על כך שמדד BMI גבוה מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, תסמונת מטבולית סכרת ומחלות כרוניות אחרות.

ה-BMI הוא מדד מספרי עם טווח של תוצאות. תוצאה של מתחת ל-18.5 מעידה על תת-משקל, תוצאה שבין 25-30 מעידה על עודף משקל ומעל 30 – מדובר בהשמנה (obesity). BMI תקין הוא בטווח שבין 18.5-25. 

ה-BMI מוכיח: אנחנו שמנים יותר היום מבעבר

נתונים שנאספו במשך שנים ברחבי העולם מראים כי ה-BMI גדל, מה שגרם לחוקרים להסיק כי האוכלוסייה, ובמיוחד אוכלוסיית הילדים והמתבגרים, הולכת ונהיית שמנה יותר. מעבר לכך, החוקרים מאמינים שהעלייה ב- BMI אינה מייצגת את העליה בכמות השומן התוך-בטני, שהיא גדולה יותר ומהווה גורם סיכון משמעותי אף יותר מהשומן התת-עורי. למעשה, המצב כיום גרוע יותר ממה שמופיע בנתונים היבשים, שכן קצב העליה בכמות השומן התוך-בטני ככל הנראה גדול מקצב העליה ב-BMI.

יש לזכור ש-BMI גבוה קשור לשכיחות גבוהה יותר של מחלות. השמנה, כלומר BMI מעל 30, מעלה את הסיכון לבעיות פנימיות (מחלות לב, שבץ, יתר שומנים בדם, יתר לחץ-דם), בעיות בזמן ניתוחים (קושי לראות מבעד לרקמת השומן, קושי בהנשמה, זמן החלמה ארוך יותר ועליה בזיהומים), בעיות גניקולוגיות (הפרעות במחזור החודשי, חוסר פוריות, שחלה פוליציסטית וסרטן הרחם).  

מהן המגבלות של מדידת BMI?

למרות היתרונות, ל-BMI ישנן מגבלות שנובעות משונות אנטומית אינדיבידואלית בין בני אדם בגילאים שונים, מוצא אתני שונה, מין שונה וגנטיקה שונה. בנוסף, הרכב הגוף יכול להשתנות בעוד המשקל נותר זהה, ולכן ה-BMI ישאר זהה גם כן.

ראשית, על פי ארגון הבריאות העולמי, השימוש ב-BMI הוא מדויק רק עבור אנשים מגיל 20 ומעלה. שנית, מנקודת מבט אנטומית מטבולית, המונח "השמנת יתר" מתייחס לצבירת שומן בגוף. על בסיס עובדה זו, היכולת של ה-BMI לבטא מסת שומן היא מוגבלת ונמצא שמין, גיל, מוצא אתני ואורך רגליים הם משתנים חשובים שיכולים להשפיע על מדד ה-BMI. לדוגמה, מחקרים מצאו כי לנשים יש בדרך כלל BMI נמוך מזה של גברים, למרות שמסת השומן שלהם גדולה מזו של גברים באותו הגובה. 

לא על ה-BMI  לבדו: מדדים נוספים להערכת השמנת יתר

כדי להתגבר על המגבלות של מדד ה-BMI, חוקרים ממליצים להתייחס גם למדדים כמו גיל ומין כאשר מנסים להסיק מסקנות לגבי BMI ותחלואה. מחקר שנערך בסרי-לנקה מצא כי למדד ה-BMI היתה התאמה טובה עם כמות השומן בגוף בגברים ונשים בכל הגילאים, כך שנבדקים עם יותר שומן הדגימו BMI גבוה יותר אם כי לא בצורה ישירה. הקשר הזה מושפע מגיל ומין הנבדקים, מה שגרם לחוקרים להבין שהתייחסות לגיל ולמין הנבדק, ביחד עם מדד ה-BMI שלו, מאפשרת ניבוי וניטור טובים יותר של מצבו הבריאותי ושל הסיכון שלו ללקות במחלות. 

יש לזכור שמדד ה-BMI הוא רק כלי, וככזה עלינו לעשות בו שימוש מושכל. רוב האנשים בעלי BMI גבוה אכן סובלים ממשקל עודף או השמנת יתר. כדי למצוא את הדרך היעילה ביותר להרזיה התייעצו עם איש מקצוע, רופא או דיאטן, וצאו לדרך חדשה ובריאה יותר. 


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ