אוסטאופורוזיס בתקופת הקורונה: איך ניתן לנהל את המחלה הכרונית למרות המגפה?

Getty Images: PeopleImages

מגפת הקורונה ומדיניות הממשלה למיגור התפשטות הנגיף, הציבו לא מעט אתגרים בניהול ובטיפול מחלות כרוניות שונות, בהן גם אוסטאופורוזיס. מהם האתגרים בניטור המחלה וניהול הטיפול בעידן הקורונה ואיך ניתן למנוע התדרדרות במצב הרפואי? התשובות בכתבה

מגפת הקורונה והריחוק החברתי הנדרש למניעת התפשטותה, הציבו אתגרים רבים בניהול רפואי של מצבים כרוניים שונים, בהם גם אוסטאופורוזיס.

אוסטאופורוזיס היא מחלה כרונית אשר מובילה לירידה בחוזק העצם וקשורה לסיכון מוגבר לשברים. בדומה לכל מצב כרוני, מרבית מטופלי אוסטאופורוזיס זקוקים לטיפול רפואי  ממושך, על מנת לצמצם ככל הניתן את אבדן רקמת העצם, לשמירה על שלמות השלד ומניעת שברים. הפסקה פתאומית של הטיפול באוסטאופורוזיס עלולה להוביל לסיכון מוגבר לשברים, לנזק משמעותי לעצמות והתדרדרות המחלה. בזמן מגפת הקורונה, יש להתאים את הטיפול ואת התקשורת עם המטופלים. מהם האתגרים העומדים בפני מטופלי אוסטאופורוזיס והצוות המטפל בתקופה זו, ואילו פתרונות יסייעו בניהול יעיל של המחלה בתקופה זו?

מהם האתגרים הכרוכים בטיפול באוסטאופורוזיס בתקופת הקורונה?

אחד הקשיים המרכזיים אשר עומדים בפני מערכת הבריאות בתקופה זו הוא שמירה על האיזון בין שימוש בכוח האדם והאמצעים השונים העומדים בידי מערכת הבריאות לשם טיפול דחוף בבעיית המשבר, לבין מתן טיפול יעיל ומתמשך לחולים במחלות כרוניות. 

באשר לאוסטאופורוזיס, הקושי בניהול יעיל של המחלה בתקופה זו נעוץ בעובדה כי רוב המטופלים בה מבוגרים, ומוגדרים כאוכלוסייה בסיכון גבוה יותר לתחלואה חמורה בקורונה. לכן, ההמלצה הגורפת כוללת הימנעות משהייה בחללים ציבוריים ושמירה על ריחוק חברתי. 

המלצה זו מהווה אתגר משמעותי, שכן היא עלולה למנוע או לעכב את הטיפול הרציף במטופלים וכיוצא בזה, גם להגדיל את הסיכוי להתפתחותם של שברים ולפגום באיכות הטיפול הניתן.

מהם הפתרונות שיסייעו לניהול יעיל של המחלה, גם במצבים של סגר וריחוק חברתי?

כדי לשמור על מעקב יעיל וטיפול מותאם שיסייע במניעת השלכות המחלה והחמרתה, ישנם מספר צעדים בהם ניתן לנקוט: 

מעקב ואבחון יעיל - גם בתקופת הקורונה

בדומה לכך, תרופה נוספת לטיפול במחלה הניתנת בזריקה תת עורית אחת לכל שישה חודשים עלולה גם היא להוביל לתופעות לוואי דמויות שפעת שיכולים להידמות לתסמיני הקורונה. אולם, חשוב לקבל את הטיפול בזמן הנדרש כדי למנוע סיכון להישנות המצב והגברה משמעותית בספיגת העצם. ללא כל תלות בסוג התרופה הניתנת, יש להתייעץ עם הרופא המטפל ולשקול בכובד ראש את דחיית מועד הטיפול גם בימים אלה.

צמצום הסיכון להיווצרותם של שברים

מחקרים מראים כי גם בזמני שגרה, טרום תקופת הקורונה, הטיפול באוסטאופורוזיס לא היה מיושם בצורה מיטבית בקרב רבים מהמטופלים הזקוקים לו. הסיבות להיענות נמוכה לטיפול רבות, אך מתבססות בעיקרן על הקושי בקבלת הטיפול התרופתי, שלעיתים מלווה בתופעות לוואי, וכן היותה מחלה שקטה, כלומר מצב גופני ברור שניתן לאבחון וגורם לנזק בהדרגה, אולם במשך תקופה ארוכה אין לו תסמינים, עד לשלבים מאוחרים. 

בתקופה הנוכחית הסיכון לשברים עולה אף יותר, וזאת בשל ההמלצות להימנע משהות במרחבים ציבוריים המגבילות באופן משמעותי את מגוון הפעילויות הספורטיביות אותן ניתן לעשות. כתוצאה מכך, לא קיימת רק ירידה בהיענות לטיפול, אלא גם ביכולת של המטופלים להתמיד בביצוע של פעילות גופנית – דבר אשר מעלה משמעותית את הסיכון לשברים.

התמדה בטיפול התרופתי ושמירה על קשר רציף עם הרופא המטפל

מטופלים המקבלים טיפולים ארוכי טווח, כמו למשל תרופות ביולוגיות, זאת לצד הטיפולים הקבועים בביספוספונטים אשר ניתנים כאמור במרכזים רפואיים, עומדים בפני דילמה מורכבת: מחד, ההגעה אל מרכזים רפואיים לצורך קבלת הטיפול הנדרש מעמידה את המטופלים בסיכון להידבקות בנגיף. מאידך, אי קבלת הטיפול בזמן המתאים מעלה את הסיכון לשברים. 

במקרה של טיפולים הניתנים באמצעות זריקה תת עורית, ניתן ללמוד כיצד לבצע את ההזרקה באופן עצמאי, תוך הכוונה רפואית ווירטואלית. אולם, יש טיפולים שאינם יכולים להינתן באופן עצמאי ועל כן יש להגיע להחלטה משותפת עם הרופא המטפל בנוגע להמשך מתן הטיפול, תוך התחשבות בהשלכות השונות והסיכונים של מתן הטיפולים אל מול הפסקתם.

שמירה על תזונה נכונה

תזונה נכונה ומאוזנת קשורה באופן הדוק לבריאות העצם, השרירים והמפרקים. תזונה נכונה עשויה לסייע במהלך הטיפול במחלה ואף לעיתים גם למנוע התקדמות של אוסטאופורוזיס ומחלות שלד נוספות.

ביצוע של פעילות גופנית גם בשגרת הקורונה

פעילות גופנית הכוללת אימוני כוח לשיפור החוזק הגופני וכן גם תרגילים לשיפור שיווי המשקל והיציבה, עשויה להפחית את הסיכון לנפילות.

במצב הנוכחי בו אין אפשרות להגיע למכוני כושר, במיוחד לאנשים בקבוצות סיכון, ניתן להתאים תכנית אימונים ביתית. מעבר לחיזוק העצם, תכנית האימונים הביתית עשויה לתרום לשיפור איכות החיים וכן גם לעלייה במסת השריר. לשם התאמה של תכנית האימונים מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע מתחום הרפואה וכושר, ולהתאים את האימונים לאמצעים הקיימים בבית המטופל או המטופלת וליכולתם.

סטרס ואוסטאופורוזיס: האם יש קשר?

מגפת הקורונה, חוסר הוודאות שנלווה לה והריחוק החברתי, עלולים להוביל לעלייה בלחץ הנפשי . לכן, התמודדות נכונה עם המתח והחרדה חיונית לחולי אוסטאופורוזיס.  

אספנו עבורכם מספר טיפים פשוטים שיסייעו לכם בהפגת מתח:

  • סדרו את החפצים בבית בצורה נכונה כדי להימנע מנפילות
    אם מצבכם מאפשר זאת, נסו לנקות את ארונות הבגדים והמטבח. המשימות השונות לא רק ימלאו את יומכם, ארגון נכון של החפצים, כך שיהיו בגובה העיניים או האגן שלכם, עשוי לצמצם את הסיכוי לנפילות. 

  • אמצו שיטות לרגיעה
    כיום ישנן מגוון אפליקציות ואתרים ללא עלות המציעים שיטות לתרגול מדיטציה ותרפיה שיסייעו לכם בהרפיה.
  • התאמנו!
    אימונים ידועים כמפיגים מתחים וכאמור הם תורמים גם לבריאות העצם.

  • התעדכנו במתרחש בחוץ, אך גם הקפידו לשמור על זמן שקט לעצמכם
    נסו להימנע מחשיפה מוגברת לרשתות חברתיות או לחדשות רעות שעלולות להוביל להחמרה בתחושת הסטרס.

לסיכום, ניהול נכון של מחלת האוסטאופורוזיס בתקופה זו הוא אמנם מאתגר, אבל עשוי לתרום למיתון הסיכוי להחמרת המחלה והיווצרות של שברים. מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת בנוגע לקבלת הטיפול התרופתי בתקופה זו, דרכים יעילות לניטור המחלה, התזונה המומלצת וחלופות יעילות שיאפשרו לכם להישאר פעילים. למרות הסיכון הכרוך בהידבקות בנגיף, חשוב לזכור כי מעקב תכוף וטיפול מתאים במחלת האוסטאופורוזיס חשובים לעין ערוך לצורך מניעת סיבוכים ושמירה על איכות החיים.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ