הבדיקה הגנומית היחידה המאפשרת קבלת החלטה לטפל בסרטן שד ללא כימותרפיה בביטחון רב

Getty images: anyaivanova

סרטן השד היא אחת מהמחלות הממאירות הנפוצות ביותר בקרב נשים. בדיקה גנומית מבוססת מאוד יכולה למנוע טיפולים כימותרפיים מיותרים, דבר שמקל על ההתמודדות עם המחלה ומפחית תופעות לוואי ומאפשר לנשים רבות לחזור במהירות לשגרה בריאה.

טיפול כימותרפי לנשים שאובחנו עם סרטן שד בשלב מוקדם, המבטא קולטנים להורמונים ושלילי לביטוי האונקוגן HER2, הינו טיפול אגרסיבי הניתן במטרה למנוע הישנות של המחלה, אך לא תמיד יש בו צורך. בדיקת "אונקוטייפ שד", הבוחנת את הפרופיל הגנומי של הגידול, מסייעת לקבוע האם כימותרפיה חיונית.

בעשור האחרון חלה התקדמות משמעותית ביכולת האבחון והתאמת טיפול תרופתי לנשים המאובחנות עם סרטן שד. התרחבות הידע הגנטי הובילה להכרה כי סרטן השד הוא למעשה קבוצה של מחלות המתאפיינים בפרופילים גנומיים שונים. תובנה זו סללה את הדרך למעבר ממתן טיפול תרופתי אחיד לכל המטופלות, לטיפול בהתאם לפרופיל הביולוגי הייחודי של הגידול- רפואה מדויקת יותר.

אחד ההישגים הגדולים ביותר של הרפואה המותאמת אישית "להשיג יותר עם פחות": שימוש בבדיקות גנומיות החוסכות מתן כימותרפיה בסוגי סרטן מסוימים, ובראשם סרטן השד המאובחן בשלב מוקדם עם ביטוי לקולטנים להורמונים ושלילי לביטוי האונקוגן HER2.

כיצד מטפלים בסרטן השד?

הטיפול בסרטן השד מתנהל בשני שלבים. השלב הראשון מבוסס טיפול מקומי : הסרת הנגע הסרטני שנמצא בשד באמצעות ניתוח להסרת הגידול או כריתת השד. כמן כן, לרוב מתווסף טיפול קרינתי מקומי , שמטרתו להשמיד תאים סרטניים נוספים שעלולים להיות בסביבת הגידול. השלב השני של הטיפול , מבוסס טיפול סיסטמי, בכל הגוף, וזאת כדי להפחית את הסיכויים של המחלה לחזור בשנית לשד עצמו או לאיברים אחרים בגוף. הטיפול הסיסטמי יכול להיות אנטי- הורמונלי במידה והגידול מבטא קולטנים להורמונים , אסטרוגן ופרוגסטרון. תוספת של טיפול כימותרפי, ובקבוצה קטנה של מטופלות גם טיפול ביולוגי כנגד האונקוגן HER2 , במידה וקולטן זה מתבטא ביתר על פני תאי הגידול.

האתגר: לחסוך כימותרפיה מיותרת

במשך עשרות שנים, מרבית הנשים שאובחנו עם סרטן השד בשלב מוקדם טופלו לאחר הניתוח להסרת הגידול גם בטיפולים כימיים. הכימותרפיה ניתנה להן במטרה להפחית סיכון עתידי להישנות גרורתית של המחלה באיברים מרוחקים כמו הכבד, הריאות והעצמות. ההחלטה על הצורך במתן כימותרפיה התבססה על חיזוי הסיכון להישנות המחלה באמצעות מדדים קליניים - פתולוגיים כגון גודל הגידול, דרגת ההתמיינות של תאי הגידול, התפשטות לבלוטות בית השחי, ביטוי או היעדר ביטוי קולטנים להורמונים וביטוי האונקוגן HER-2 בתאי הגידול.

אולם, מחקרים הוכיחו שמדדים אלו אינם מספקים, וכושר ניבוי הסיכון להישנות המחלה על בסיס מדדים אלו אינו מדויק. כתוצאה מכך, נשים רבות טופלו בתוספת כימותרפיה וסבלו מפגיעה קשה באיכות החיים שלהן, ללא כל תועלת והצדקה בריאותית.

כדי לשפר את כושר הניבוי להישנות המחלה ולחסוך מתן טיפול בכימותרפיה מיותרת נדרש לרופאים מידע נוסף, מידע אודות המאפיינים הביולוגיים הייחודים של הגידול עבור מטופל/ת ספציפי.

הפתרון: בדיקה גנומית של תאי הגידול

פריצת דרך דרמטית בתחום זה נרשמה עם פיתוחה של בדיקת "אונקוטייפ שד" (OncotypeDX Breast Cancer Assay), בדיקה מהפכנית המאבחנת את הסיכון להישנות גרורתית של המחלה באמצעות מדידה כמותית של 21 גנים ברקמת הגידול (מתוך הביופסיה הנלקחת באופן שגרתי בעת הכריתה הכירורגית), המעורבים בפעילות הסרטנית בתאים. הבדיקה מאפשרת לרופא לקבוע בצורה מושכלת האם תוספת טיפול כימי תשפר את סיכויי ההחלמה, או שניתן לוותר עליה ולהסתפק בטיפול הורמונאלי. בתחילת אוקטובר 2018, ה- NCCN(National Comprehensive Cancer Network), הרשות הלאומית לסרטן בארה"ב , הגוף החשוב ביותר להתוויית המלצות טיפוליות למחלות הסרטן, עדכנה את המלצותיה לטיפול בסרטן השד והציבה את בדיקת האונקוטייפ DX המשווקת בישראל על-ידי חברת טבע כבדיקה הגנטית היחידה המועדפת לשימוש לצורך קבלת החלטות לטיפול כימותרפי בחולות עם סרטן שד, בשלב מוקדם, וללא מעורבות בלוטות. 

ההמלצות התעדכנו בעקבות פרסום מחקר ה- Tailor X שהוא הגדול ביותר שנערך בתולדות חקר סרטן השד שקבע כי ניתן לחסוך מכשליש מחולות סרטן השד טיפולי כימותרפיה מיותרים.

העדכון של NCCN בא בעקבות פרסום תוצאות מחקר ה- TAILORx (Trial Assigning IndividuaLized Options for Treatment Rx) בראשות קבוצת המחקר ECOG-ACRIN. המחקר הגדול ביותר בסרטן השד עד כה. ה- TAILORx כלל 10,273 נשים ב- 1,100 אתרי מחקר ב-6 מדינות. ממצאי המחקר, שפורסמו ב - New England Journal of Medicine, הראו כי בדיקת האונקוטייפ שד מזהה באופן מוחלט את הרוב המכריע של נשים עם סרטן שד בשלב מוקדם, אשר אינן זוכות לתועלת מכימותרפיה, ואת המיעוט החשוב של נשים שעבורן התועלת מכימותרפיה מהווה הצלת חיים.

תוצאות בדיקת אונקוטייפ שד משוקללות לציון יחיד בין 0-100 של דרגת הישנות ,(Recurrence Score) המעיד על הסיכון להישנות מאוחרת של המחלה במהלך 10 השנים מזמן האבחון. ה- NCCN כעת ממליץ לשקול שימוש בטיפול הורמונלי או שילוב הורמונלי/כימותרפי עפ"י הפילוח הבא:

  • ציון הישנות עד 25 – הורמונלי בלבד 
  • ציון הישנות 26-31 – לשיקול הרופא המטפל, טיפול הורמונלי או שלוב כימו-הורמונלי
  • ציון הישנות גבוה מ-31 – שילוב הורמונלי/כימותרפי

כמו כן, ה- NCCN ממליץ לרופאים לשקול שימוש בכימותרפיה אדג'ובנטית בנשים מגיל 50 ומטה, בעלות דרגת הישנות (Recurrence Score) בין 16 ל – 25 כפי שנקבע ע"י בדיקת האונקוטייפ DX.

הניסיון בעולם ובישראל עם בדיקת אונקוטייפ שד

יישום תוצאות הבדיקה ונקיטת טיפול בהתאם לתוצאותיה נבדקו בשורת מחקרים שנערכו בישראל ובעולם אשר כללו מעל 63,000 מטופלות. הממצאים המצטברים תומכים באופן חד משמעי בהתאמת טיפול על פי תוצאות בדיקת "אונקוטייפ שד" ומוכיחים כי לעיתים קרובות הבדיקה משנה את ההמלצה הטיפולית המקורית וחוסכת כימותרפיה מיותרת מחולות סרטן שד.

הוכח מחקרית כי המדדים האבחוניים הסטנדרטיים מצליחים רק באופן חלקי לחזות את הישנות המחלה ולפיכך , לא מצליחים לנבא יעילות הכימותרפיה,. לעומת זאת, בדיקת אונקוטייפ שד מספקת תשובות ברורות ומדויקות הן לגבי הישנות המחלה והן לגבי יעילות הטיפול הכימותרפי.

המחקרים תומכים באופן ברור ומובהק ביותר בגישה טיפולית המאפשרת להסתפק בטיפול הורמונלי בלבד ולוותר על טיפול כימותרפי מניעתי כאשר תוצאות בדיקת "אונקוטייפ שד" מצביעות על סיכון נמוך להישנות המחלה .

במחקר ישראלי שעקב אחר מטופלות המבוטחות בשירותי בריאות כללית הוכח שגם כאשר המדדים הקליניים או הפתולוגיים המסורתיים מצביעים על גידול עם רמת ממאירות גבוהה, כדאי לבצע בדיקת אונקוטייפ שד לפני מתן כימותרפיה. במחקר זה, 23% מהחולות בסרטן שד עם דרגת ממאירות שלב 3 נמצאו בבדיקת "אונקוטייפ שד" כבעלות סיכון נמוך להישנות המחלה, וכך בזכות הבדיקה נמנע מהן טיפול כימותרפי מיותר.

מהצד השני של המטבע, קיימים מקרים בהם בדיקת "אונקוטייפ שד" מגלה שהגידול שהוסר הרבה יותר מסוכן מכפי שהוערך במדדים המסורתיים ולכן דווקא חשוב לטפל בתוספת כימותרפיה. במחקר הישראלי, כ-10% מהחולות עם גידול קטן אובחנו בבדיקת "אונקוטייפ שד" כבעלות רמת סיכון גבוהה להישנות המחלה. ללא תוצאות הבדיקה, סביר להניח שהרופא היה נמנע מטיפול כימי ועל כן מגדיל את הסיכוי להישנות המחלה.

במחקר אחר שנערך בשירותי בריאות כללית נמצא כי ב-40% מהמקרים שונתה ההחלטה הטיפולית הודות לקבלת תוצאות בדיקת "אונקוטייפ שד". לגבי 34% מהמקרים נמצא שטיפול כימי הוא מיותר, ב- 6% מהמקרים נמצא שבניגוד למצופה הכימותרפיה בכל זאת חיונית.

בדיקת אונקוטייפ-שד, הכלולה בסל כל הקופות בישראל, היא הבדיקה היחידה הכלולה בהנחיות המקצועיות של האיגודים הרפואיים בארה"ב ובאירופה בהתוויה של ניבוי יעילות הטיפול הכימי.

מה היתרון של בדיקת אונקוטייפ שד?

היתרון של בדיקת אונקוטייפ שד היא היכולת למנוע טיפולים כימותרפיים, מנשים הסובלות מסרטן השד בשלב מוקדם של המחלה המבטא קולטנים להורמונים,. ההימנעות משימוש בטיפולים כימותרפיים מיותרים משפיעה באופן ישיר על איכות חייהן של המטופלות ומונעת מהן תופעות לוואי קשות.

מי זכאית לבדיקת OncotypeDX breast cancer assay?

מכיוון שסרטן השד היא אחת מהמחלות הממאירות הנפוצות ביותר בקרב נשים, ולחולות בה יש את הסיכויים הגבוהים ביותר להחלים ממנה, מאז שנת 2006 שירותי בריאות כללית אפשרו נשים שסרטן השד אובחן אצלן בשלבים מוקדמים, ושהגידול מבטא קולטנים להורמונים, לבצע בדיקת אונקוטייפ שד. ומאז 2008 כל שאר קופות החולים הכלילו בדיקה זו לסל השרותים שלהם.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ