סרטן שד? לא תמיד צריך כימותרפיה

Getty Images: RomoloTavani

הטיפול המסורתי בסרטן השד השתנה בשנים האחרונות: הטיפולים הכימותרפיים שהיו ניתנים כדבר שבשגרה ניתנים כיום רק במקרים בהם בדיקות פרופיל גנטי של הגידול מצביעות על הצורך בכך. מהפכה מדעית בהתהוות

"זוהי ההתפתחות החשובה ביותר כיום באונקולוגיה". כך התבטא לאחרונה פרופסור סלומון שטמר, מנהל יחידת המחקר בבית החולים בילינסון, והתייחס בדבריו  לבדיקות גנטיות החוסכות מתן טיפולי כימותרפיה בסוגי סרטן מסוימים, ובראשם סרטן השד.

עד כמה דרמטית ההתפתחות? מאוד. . פרופסור שטמר, הוא החוקר הראשי במחקר ישראלי אשר עקב אחר מטופלות המבוטחות בקופת חולים כללית אשר בוצעה עבורן בדיקת אונקוטייפ שד וטופלו בהתאם לתוצאות הבדיקה. מה היו הממצאים? : "הוכחנו שבמרבית המקרים של סרטן השד אין צורך לתת טיפולים כימותרפיים, כיוון שלפי החתימה הגנטית של הגידול אפשר לנבא מתי יש צורך בכימותרפיה ומתי לא. התוצאות – מצוינות, אנו חוסכים כיום מתן טיפולים מיותרים וחוסכים תופעת לוואי שפוגעות באיכות החיים וגם בכלכלת הבריאות ברמה הלאומית". אכן, התפתחות דרמטית.

פרופסור שטמר אינו היחיד. אונקולוגים רבים רואים בבדיקות הגנטיות את חזית המלחמה במחלת הסרטן.

"להשיג יותר – עם פחות"

לא רק רופאים ומדענים ישראלים רואים בבדיקות הגנטיות את ההישג החשוב ביותר בשדה המערכה נגד הסרטן. בכנס השנתי ה-47 של האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית, שנערך בשנת 2011, מנה נשיא האגודה דאז, ד"ר ג'ורג' סלדג', את ששת ההישגים הבולטים ביותר בתחום האונקולוגיה - שלושה מתוכם עסקו באונקולוגיה מותאמת אישית בהתבסס על בדיקות גנטיות. אחד מההישגים הבולטים שמנה הנשיא הוגדר כ"להשיג יותר עם פחות", כלומר השגת טיפול יעיל תוך שימוש בפחות תרופות.

מהן אותן בדיקות גנטיות מהפכניות וכיצד הן מונעות את הצורך בטיפולים כימותרפיים? נצא לביקור קצר בשדה המערכה נגד סרטן השד.

המאבק בסרטן השד: הפחתת סיכויי הישנות המחלה

הטיפול בסרטן שד המאובחן בשלב מוקדם נחלק לשני חלקים: הטיפול בנגע הסרטני בשד, הכולל ניתוח להסרת הגידול או כריתת השד וטיפול קרינתי מקומי וכן טיפול לכלל הגוף שמטרתו השמדת תאי סרטן בגוף לצורך הפחתת סיכויי חזרה של המחלה. המחלה יכולה לחזור בשד עצמו (חזרה מקומית), או באיברים מרוחקים (כגון: עצמות, ריאות, כבד).

במשך עשרות בשנים כלל הטיפול בסרטן השד המאובחן בשלב מוקדם: הליך כירורגי, טיפול קרינתי וטיפול סיסטמי כימותרפי שמטרתו הקטנת הסיכוי להישנות המחלה. במקרים בהם הגידול מבטא קולטנים להורמוני מין – כלל הטיפול גם טיפול הורמונלי מונע.

איך מחליטים איזו קומבינציה של טיפול מניעתי לתת? לפי הערכת הסיכון לחזרת המחלה, הערכה שנעשתה עד לפני שנים מספר, לפי מדדים קליניים או פתולוגיים: גודל הגידול, דרגת ההתמיינות של תאי הגידול, הימצאות גידול בבלוטות בית השחי, ביטוי או העדר ביטוי קולטני הורמוני מין בגידול והאונקוגן  HER-2. אולם מחקרים הוכיחו שלמרות שפע המדדים האלה – כושר הניבוי להישנות המחלה לקה בחסר.

המהפכה הגנטית בתחום סרטן השד

כאן נכנסו לתמונה הבדיקות הגנטיות ובראשן  בדיקת  OncotypeDX breast cancer assay . בדיקת אונקוטייפ שד  בוחנת את ביטויים  של 21 גנים שונים ברקמת הגידול, גנים המעורבים בפעילות הסרטנית. תוצאות הבדיקה ניתנות כמשתנה רציף בין 0-100 הנקרא מדד הישנות או Recurrence Score  מקובל לחלק את מדד ההישנות לפי שלוש קטגוריות:

  • ציון נמוך 0-18 (סיכון ממוצע של% 6.8 להישנות גרורתית תוך עשר שנים);
  •  ציון בינוני 19-30 (סיכון ממוצע של 14% כאמור);
  • ציון גבוה:31-100 (סיכון ממוצע של 31% כאמור).

מחקרים הראו כי כאשר ציון ההישנות נמוך, טיפול הורמונלי בלבד תרם למניעת הישנות המחלה, וכי תוספת של טיפול כימותרפי לא שינתה את הסיכוי להישנות. עדויות ראשונות מראות כי גם כאשר קיימת מעורבות של בלוטות הלימפה בבית השחי , עד 3 בלוטות, ובדיקת האונקוטייפ שד סיווגה את המטופלת לסיכוי הישנות נמוך  – לא מסתמן יתרון בהוספת טיפול כימותרפי מעבר לטיפול ההורמונלי.

מה מגלים המחקרים בשטח?

יישום הבדיקה ונקיטת טיפול בהתאם לתוצאותיה נבדקו בשורת מחקרים שנערכו, בישראל ובעולם. לדברי פרופסור שטמר הממצאים המצטברים הם חד משמעיים: "קיימת כיום עדות ברמה גבוהה התומכת בהתאמת טיפול על פי תוצאות בדיקת האונקוטייפ שד. הממצאים מראים, באופן הברור ביותר, שבטוח לחלוטין לטפל בטיפול הורמונלי בלבד ולוותר על טיפול כימותרפי מניעתי כאשר תוצאות בדיקת אונקוטייפ שד מצביעות על סיכון נמוך להישנות המחלה".

בדיקת אונקוטייפ שד יכולה לחסוך טיפולים כימותרפיים מיותרים גם כאשר לפי המדדים הקליניים או הפתולוגיים המסורתיים מדובר בגידול עם רמת ממאירות גבוהה. לפי מחקר ישראלי שנערך לאחרונה, 23% מהחולות בסרטן שד עם רמת ממאירות שלב 3 נמצאו בבדיקה כבעלות סיכון נמוך להישנות המחלה, ונמנע מהן טיפול כימותרפי שלבטח היה ניתן ללא ביצוע הבדיקה.

הצד השני של המטבע: כ 10% מהחולות עם גידול קטן, שמרבית הסיכויים שהרופא היה חוסך מהן טיפול כימותרפי, אובחנו בבדיקה אונקוטייפ שד כבעלות רמת סיכון גבוהה להישנות המחלה ומתן טיפול כימותרפי עשוי להפחית  את הסיכויים להישנות המחלה. במקרה כזה יתרונות הטיפול הכימותרפי ברורים על אף מגרעותיו.

גם המכון הבריטי הלאומי למצוינות קלינית, NICE, התייחס לבדיקות הגנטיות ככלי לניבוי הישנות סרטן השד וכאמצעי מסייע בגיבוש החלטה על טיפול כימותרפי מניעתי בנוסף לטיפול ההורמונלי לנשים שאובחן אצלן סרטן שד בשלב מוקדם. למעשה, בדיקת אונקוטייפ שד  היא הבדיקה היחידה שאושרה, מתוך 9 בדיקות שנבחנו על ידי ארגון ה NICE: "אונקוטייפ שד היא הבדיקה האיכותית ביותר מבין הבדיקות שנבחנו, יש לה מאגר נתונים רחב ותיקוף מבוסס מבחינה מדעית וקלינית גם יחד".

חלית בסרטן השד? את זכאית לבדיקת אונקוטייפ שד

סרטן השד הוא אחד מהממאירויות הנפוצות ביותר, וגם זה שמצליחים לטפל בו באופן מוצלח למדי, במיוחד כאשר הוא מתגלה בשלבים המוקדמים של המחלה. בדיקות גנטיות של הגידול, ובראשן בדיקת אונקוטייפ שד הופכות את הטיפול בסרטן השד ליעיל בהרבה ופוגעני פחות.

מאז 2008 כל קופות החולים מאפשרות ביצוע בדיקת אונקוטייפ שד לנשים שחלו בסרטן השד בשלב מוקדם ושהגידול שלהן מבטא קולטנים להורמונים.

חלית בסרטן השד? דרשי מהרופא שלך ביצוע בדיקת אונקוטייפ שד. הבדיקה נערכת על רקמת גידול שהוצאה במהלך הניתוח להסרת הגידול בשד, ואין צורך לעבור הליך כירורגי כלשהו כדי לבצעה.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

טיפול יעיל נגד הסרטן: מהן התרופות הביוסימילאריות ומה חשיבותן

טיפול יעיל נגד הסרטן: מהן התרופות הביוסימילאריות ומה חשיבותן

לעשות ביופסיה ללא ניתוח: על השיטה החדשה להתאמת טיפול לסרטן

לעשות ביופסיה ללא ניתוח: על השיטה החדשה להתאמת טיפול לסרטן

הבדיקה הגנומית היחידה המאפשרת קבלת החלטה לטפל בסרטן שד ללא כימותרפיה בביטחון רב

הבדיקה הגנומית היחידה המאפשרת קבלת החלטה לטפל בסרטן שד ללא כימותרפיה בביטחון רב

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) וסרטן הריאות: האם אחד מוביל לשני?

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) וסרטן הריאות: האם אחד מוביל לשני?
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ