הבריאות שלנו
המילה 'בריאות' מתארת את מידת שלמותם ותפקודם של כל יצור חי או מערכת חיים. בריאות האדם מתייחסת לרוב למצבו הגופני והנפשי. על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO) בריאות איננה נקבעת רק על ידי מחלה או היעדרה אלא משילוב של גורמים סביבתיים, כמו אורח חיים, רווחה חברתית, תזונה ושינה, רווחה כלכלית, אירועי חיים משמעותיים וכיוצא באלה.
מהי בריאות טובה?
בריאות טובה היא מצב יחסי שבו אדם מסוגל לתפקד היטב מבחינה פיזית, נפשית, חברתית ורוחנית כדי לבטא את מגוון היכולות והפוטנציאל שבו בסביבה שבה הוא חי. בריאות טובה באה לידי ביטוי בין היתר בנתונים פיזיים, כמו רמות כולסטרול בדם, רמות סוכר בדם, יחס גובה משקל (BMI), וגם תבוא לידי ביטוי באופנים אחרים, כמו שנת לילה רציפה ומספקת, תיאבון תקין, רמות מתח נמוכות, היכולת להנות מפעילויות שנועדו לספק הנאה וכיוצא באלה. יש המודדים בריאות טובה על פי היכולת של האדם להתמודד מפני איומים שעשויים לפגוע בגופו או בנפשו, כמו זיהומים או אסונות וכן הזמן שחולף ומראה את אותותיו על גופנו. בריאות לא רק מושפעת ממכלול של נסיבות חיים אלא גם משפיעה עליהם, כלומר בריאות טובה היא משאב חיוני לאיכות החיים הכוללת.
מהו חולי?
חולי הינו מצב שבו אדם מרגיש שאינו נמצא בקו הבריאות או שישנה חריגה ממצב בריאותו הרגיל, והוא משתנה מאדם לאדם. החולי נובע מסטייה משמעותית שמתרחשת בפעילות התקינה של הגוף או הנפש, שפוגעת במידה כזו או אחרת בתפקוד היום־יומי.
מהו ההבדל בין בריאות נפשית לבריאות הגוף?
בריאות גופנית משמעותה תפקוד תקין של מערכות הגוף ואילו בריאות נפשית משמעותה רווחה רגשית, פסיכולוגית וחברתית, והיא כוללת היבטים כמו מצב רוח, מחשבות והתמודדות עם מצבי מתח ואחרים. אלא שבריאות נפשית וגופנית קשורות זו בזו ומשפיעות זו על זו. וכמו שבריאות גופנית טובה משליכה על בריאות נפשית טובה ולהפך, כך גם כאב פיזי יכול להיות תוצאה של מתח נפשי ואילו תזונה לקויה יכולה להביא לדיכאון. כדי להשיג בריאות טובה חשוב להתייחס לשני ההיבטים יחד, גוף־נפש.
מה משפיע על הבריאות שלנו?
הבריאות של האדם מושפעת ממגוון של גורמים, החל ממאפיינים גנטיים, גיל והרגלי תזונה, וכלה באזור מגורים, מצב הכלכלי ואפילו רמת ההשכלה של אותו אדם. דפוס גנטי או שינויים גנטיים שעוברים בתורשה או שנוצרים במהלך החיים עשויים להביא להתפתחות של מצבים בריאותיים שונים. חשיפה ממושכת לזיהום אוויר, עישון או לחומרים כימיים עשויה לפגוע בבריאותנו. מחקרים מראים כי גם למצב הסוציו־אקונומי השפעה רבה על מצב הבריאות, לרבות מצב כלכלי, אזור מגורים, גישה לשירותי בריאות ולתזונה בריאה, הרגלים תרבותיים, איכות מערכת היחסים בבית ובסביבה וכמובן פעילות גופנית. שילוב של נטייה גנטית להשפעות סביבתיות קובעת במידה רבה את מצבנו הבריאותי.
איך שומרים על הבריאות?
על פי הרמב"ם, בריאות הינה ראשי תיבות: "בולם רוגזו יפחית אוכלו ויגביר תנועתו". ואכן, בריאות טובה דורשת איזון של הרגלים בריאים: תזונה מזינה ומגוונת, פעילות גופנית סדירה, ניהול מתחים, הימנעות מחומרים מזיקים כמו טבק ואלכוהול ושינה מספקת. זאת ועוד, גישה לשירותי בריאות וטיפול מונע גם הם חיוניים לשמירה על בריאות מיטבית. שמירה על הבריאות דורשת מודעות גבוהה, מאמץ וביצוע בחירות נכונות, אך היא תתגמל אתכם באיכות חיים מיטבית לגוף ולנפש.