התחלתם לטפל באדם קרוב? חשוב שתדאגו גם לעצמכם
רוזלין קרטר, אשתו של נשיא ארה״ב לשעבר ג׳ימי קרטר, טענה שיש רק 4 סוגים של אנשים בעולם: אלה שהיו מטפלים, אלה שמטפלים עכשיו במישהו, אלה שיהיו מטפלים ואלה שיזדקקו למטפלים. הכוונה אינה למטפלים פורמליים, שזו עבודתם, אלא לבני אדם התומכים, מלווים ודואגים לאדם קרוב.01
בישראל, כ-1 מתוך 6 אנשים תומכים ומטפלים באדם קרוב – הורה שהתבגר, בן משפחה או ילד עם מגבלה, בן זוג או חברה עם מחלה.02 כך שגם אם אנחנו לא מטפלים באף אחד עכשיו, הסיכוי שיום אחד נמצא את עצמינו בתפקיד המטפל או המטפלת הוא גבוה.
לפעמים אדם הופך למטפל בן לילה, אחרי משבר בריאותי פתאומי, כמו שבץ מוחי, תאונה או אבחון של סרטן. אולם הרבה פעמים ה״תפקיד״ שלנו כמטפלים מתרחש בהדרגה. למשל, הוא מתחיל ״רק״ בלקנות דברים במכולת להורים או ללוות לבדיקה רפואית, ועם הזמן אנחנו מוצאים את עצמינו מקדישים יותר ויותר שעות בדאגה ובטיפול בהורים. לא כולנו קוראים לעצמינו מטפלים, אבל בשלב מסוים נהיה ברור שהחיים שלנו השתנו וכבר אין לנו את החופש לנסוע לחופשה או לצאת עם חברים, בלי לדאוג לסידור לאדם הקרוב שבו אנחנו תומכים.
הזכות לטפל, גם בעצמינו
יש אנשים הרואים בטיפול זכות גדולה, מתגמלת אפילו. הקשר והקרבה עשויים לחזק את מערכת היחסים, ואנחנו יכולים להרגיש סיפוק גדול שיש לנו את הכוח ואת היכולת לעזור לאדם אחר. אבל טיפול כזה יכול גם לגרום למתח רב ולפעמים לעומס. כשאנחנו מתפקדים כמטפלים אנחנו עשויים להיתקל במטלות או דילמות מורכבות מבלי שקיבלנו הכשרה לכך או בלי יכולת לבקש עזרה ממישהו. לפעמים אנחנו גם מנסים לנהל במקביל בית עם ילדים, או שיש מספר אנשים במקביל הזקוקים לתמיכה שלנו, או שאנחנו עדיין עובדים ומנסים לפתח את הקריירה שלנו.03
כדי לעמוד בכל הדרישות, לעיתים אנחנו מניחים את הצרכים והתחושות האישיות שלנו בצד. אולם אסטרטגיה כזו אינה טובה לבריאות שלנו בטווח הארוך. ולכן חשוב וברור כיום, שכמטפלים אנחנו צריכים לדאוג גם לעצמינו.03
מטפלים רבים נכנסים למצב של לחץ נפשי (סטרס) כתוצאה מהעומס הרגשי והפיסי. לסטרס מסוג זה יש סימנים: 03
- מרגישים מעמסה גדולה
- מרגישים לבד, בודדים או שאחרים נטשו אותנו
- ישנים יותר מדי או מעט מדי
- עולים או יורדים במשקל
- חשים עייפים רוב הזמן
- מאבדים עניין בפעילויות שפעם עניינו אותנו
- מתעצבים או כועסים מהר
- לעיתים קרובות חשים דאגה או עצב
- סובלים מכאבי ראש או מכאבים אחרים
- פונים להרגלים לא בריאים, כגון עישון או שתיה מוגזמת של אלכוהול
למרות שאנחנו עשויים להרגיש כאילו אנחנו מסוגלים לשאת על עצמינו הכל ולהגיד ש"העומס הוא רק זמני", הסטרס שגורם הטיפול באדם קרוב יכול להעלות את הסיכון שלנו לפתח בעיות בריאות שונות, למשל, דיכאון, מערכת חיסון חלשה, עודף משקל, בעיות זיכרון או מחלות כרוניות כגון מחלות לב, סרטן, סוכרת או דלקות מפרקים .03
מה אנחנו, כמטפלים, יכולים לעשות כדי למנוע או להקל את הסטרס שלנו?03
- ללמוד את מה שצריך כדי לתת טיפול יעיל. לדוגמה, להשתתף בקורס עזרה ראשונה כדי לדעת איך לטפל בפציעות או במצבים רפואיים שונים.
- ללמוד לבקש ולקבל עזרה. מומלץ להכין רשימה איך אחרים יכולים לעזור ולתת להם לבחור מה הם היו רוצים לעשות. לדוגמה, לעשות קניות או להישאר עם האדם שבו אנחנו מטפלים בזמן שאנחנו בסידורים.
- לשמור על ארגון וסדר , למשל להכין רשימת ״מה צריך לעשות״ ושגרה יומית קבועה.
- לשמור על הבריאות של עצמינו. איך? למצוא את הזמן לפעילות גופנית במהלך השבוע, לאכול מזון בריא ולהקפיד על שעות שינה. וכמובן, לא לוותר על פגישות ובדיקות רפואיות שלנו.
- להשתדל למצוא מסגרת שיכולה לאפשר לנו לקחת כמה שעות לעצמינו. לדוגמה, בתי חולים רבים בארץ מאפשרים מרכזי אשפוז יום. למידע נוסף אפשר לפנות לאתר משרד הבריאות כאן.
- לדבר עם אנשים אחרים במצב דומה לשלנו. קבוצות תמיכה עשויות להיות אחד ממקורות המידע הטובים ביותר שלכם. חיבור לקבוצות תמיכה יכול להיעשות דרך הרשתות החברתיות או דרך עמותות חולים.
איפה להתחיל?
אתר ״דואגים למטפלים״, גדוש כתבות, רעיונות והמלצות למטפלים. קבוצת התמיכה בפייסבוק של דואגים למטפלים מיועדת לאנשים המטפלים באדם קרוב – אנשים ונשים מכל קצוות הארץ חולקים מהניסיון שלהם ושואלים שאלות העשויות להיות רלוונטיות גם לכם. מומלץ להצטרף לקבוצה, יכול להיות שתמצאו שם אופציות היכולות להקל עליכם ביום יום ותשובות לשאלות רבות שיש לכם בתור מטפלים.