מדור איזון משותף – הורים מטפלים

בתוך כל העומס, מציאת כמה דקות לשמירה על הכושר מסייעת לכל הצדדים (צילום: getty images by svetikd)

הורים מטפלים? שמרו על עצמכם!

פעילות גופנית מסייעת בהתמודדות עם מתח ובשמירה על הבריאות, אך בעת טיפול בילד, היא לרוב הראשונה להיזנח. מיטל בנשק, אמא המלווה את בנה לאחר פגיעת ראש וסמנכ"לית קרן בריאה ואיתי שור, פיזיותרפיסט ומאמן כושר, פותחים מדור חדש שנועד לסייע לשמור על האיזון והפעם – כושר

בתוך כל העומס, מציאת כמה דקות לשמירה על הכושר מסייעת לכל הצדדים (צילום: getty images by svetikd)

טיפול בילד הסובל ממצב רפואי מורכב מציב קושי רגשי ופיזי, וכשמדובר במצבים מסכני חיים או בבשורות קשות, התחושה היא שהשמים נפלו והקרקע נשמטה מתחת לרגליים, איך קמים מכאן? אם גם אתם ביליתם בחדרי טיפול נמרץ, בטיפולי שיקום מפרכים, בטיפול בילד בתוך הקהילה המציב אתגרים בירוקרטיים אינספור, אז אתם מכירים את ההתשה הנלוות לכך.

במצבים כאלה, אנחנו מיד מתעדפים משימות ואיכשהו, רובנו "שוכחים" לתעדף את עצמנו. אבל הבריאות והשמירה על עצמנו לא פחות חשובה. זאת לא קלישאה לומר שזה אפילו עוזר בטיפול – כשאתם מוצאים את עצמכם מרימים ילד, מעבירים אותו, מחזיקים, אתם גם מרגישים לא פעם את הגב, או את שריריי הידיים שרועדים פתאום. זה בדיוק העניין, גם הגוף והנפש שלנו זקוקים לתחזוקה ואלה ממש לא "מותרות".

מסע הטיפול השוטף בילד עם מחלה אקוטית או כרונית הוא ארוך, תובעני ומציף, לא רק עבור הילד, אלא גם עבורכם, ההורים המטפלים. ישנן הרבה תקוות וציפיות לשיפור המצב התפקודי, שלא תמיד מתגשמות באופן שבו מדמיינים וזה יכול לייצר משברים שונים. פעמים רבות יש תחושה שאחרים לא באמת מבינים מה עובר עליכם. בנוסף, סביר שאתם נדרשים להתמודד עם כמה זירות מאתגרות במקביל: ילדים אחרים שנותרו בבית, ענייני זוגיות, התמודדות עם ביטוח לאומי ורשויות אחרות, מקום העבודה וכדומה – כל משפחה והאתגר שלה.

אנחנו כותבים לכם מתוך החוויה האישית שלנו, מיטל כאמא לילד שעבר פגיעת ראש קשה וחוותה שהות ארוכה בטיפול נמרץ ושיקום ארוך ואיתי כפיזיותרפיסט המטפל בילדים בשיקום, בבית חולים אלי"ן ופגש הורים רבים בהתמודדויות שונות. המפגש ביננו בבית החולים העמיק את הפרספקטיבה בנוגע לצרכים של הורים במרחבים האלו ואת ההבנה ששיתוף פעולה בין הצוותים הרפואיים להורים הוא חלק מהותי בהצלחת התהליך. הבנה מרכזית נוספת שהגענו אליה היא שיש צורך לשים את ההורים במרכז, כדי לשפר את איכות החיים שלהם, כדי לשפר את תהליך השיקום והטיפול וכך לקדם את הילדים.

אז למה כושר?

הוראות החירום במטוסים בעת ירידת לחץ האוויר בתא הנוסעים, מנחות את המבוגרים להניח את מסכת החמצן על פניהם, לפני שהם שמים לילדיהם וזאת כדי שלא יקרה מצב שבו המבוגר מאבד את היכולת לטפל בילדים, שזקוקים בעת הזו להדרכה והגנה הורית. במידה רבה, גם בתקופת האשפוז ההורה צריך לדאוג ל"חמצן", מה שיאפשר תפקוד באופן מיטבי. הדאגה לעצמי אינה פריבילגיה, להפך היא בגדר חובה – כל כך הרבה נסמך על ההורה, שיש צורך בכל הכלים האפשריים לתמיכה וכושר גופני הוא בהחלט אחד מהם.

ברור לנו שבזמן כה מורכב מבחינתכם, יתכן ואין לכם זמן ופניוּת לחשוב גם על הצרכים האישיים שלכם. אנחנו מחבקים אתכם ומזדהים עם הקושי. עם זאת, חשוב לזכור שהתהליך השיקומי הוא מרתון, ושמירה על הכושר ועל הבריאות שלכם תעניק לכם את הכוחות שתצטרכו למסע הארוך הזה.

מחקרים רבים הוכיחו את ההשפעה החיובית של פעילות גופנית הן על הבריאות הגופנית (איזון לחץ דם, שיפור איכות השינה, שיפור בחילוף החומרים ועוד) והן על הבריאות הנפשית ומצב הרוח (בעקבות הפרשת חומרים נוגדי דיכאון וחרדה). פעילות גופנית יכולה לסייע בהתמודדות עם מתח שעלול להצטבר בתקופה כה עמוסה ולשנות את התחושה מקצה לקצה.

פרויקט איזון משותף - תוכנית הכושר

תוכנית הכושר שלנו נכתבה במיוחד עבור הורים מטפלים ונבחנה בסביבת שיקום וטיפול אינטנסיבי. התוכנית כוללת תרגילים פשוטים עם קישורים לסרטוני הדרכה. ברוב התרגילים אין צורך בציוד מיוחד והכל זמין בסביבת הטיפול למעט תרגילים בודדים המחייבים גם כדור פילאטיס וגומיית מתיחה.

אם החלטתם להתחיל את התוכנית, חשוב מאוד שתהיו קשובים לעצמכם: התקדמו לאט, הסתפקו בתחושת מאמץ בינונית והימנעו מפעילות המכאיבה לכם.

לפניכם רשימת תרגילי התוכנית (יש גם גירסא בערבית למעוניינים) - ניתן לסרוק את הקוד למעבר לסרטון הסבר:

1_3_exercise.png4_6_exercise.png
7_10_exercise.png11_14_exercise.png

ליצירת קשר:

פנו אלינו במייל אם ברצונכם לקבל קובץ pdf של התוכנית וכמובן שגם נשמח לקבל פידבקים, רעיונות, בקשות והערות למייל: meibonchek@gmail.com

איתי שור, פיזיותרפיסט ומאמן כושר

מיטל בנשק, סמנכ"לית קרן בריאה ואמא המלווה את בנה בשיקום בשל פגיעת ראש

 

שתפו מאמר זה