איך להתמודד עם נבירה בדמנציה?

ההתעסקות הבלתי פוסקת בחפצים עלולה לייצר בלגן גדול בבית
Getty Images: kali9

אחת התופעות המוכרות בדמנציה היא נבירה והתעסקות בחפצים, שנדמית למתבונן מהצד מאוד לא מובנת. ד"ר דנה פאר, גרונטולוגית ומומחית לטיפול במתמודדים עם דמנציה, עם הסבר מבפנים מדוע התופעה מתעוררת, מה בעצם זה אומר ואיך יכולים בני המשפחה להתמודד עם התופעה

בני אדם נוטים לצבור דברים לאורך החיים ולרבים מהם גם להצמיד ערכים סנטימנטליים שמקשים על הפרידה מהם. אחד הדברים שרובנו משתדלים להתמודד איתו לאורך כל החיים זה הרצון שהבית יהיה מסודר, למצוא דרך שלכל דבר יהיה מקום ושהכל יראה מסודר, לפחות עבורנו. רובנו נשתדל מאוד שכל דבר יוחזר למקומו בתום השימוש וזה דבר שאנחנו מתחברים אליו בדרך כלל ברמה הכי בסיסית.

אנשים שמתמודדים עם דמנציה לעתים מתעסקים בחפצים השונים בבית, נוברים במגרות, ארונות, מקרר ושאר מקומות אחסון בבית, מוציאים ומעבירים דברים במה שנראה מבחוץ כמו פעולה מחוסרת סיבה. לרוב כל ניסיון לסדר יגרום להתפרצות של כעס או אפילו בהלה. מעבר לעובדה שההתנהגות הזו עלולה ליצור לא מעט בלגן, היא גם יוצרת לא מעט מכשולים בתוך הבית שמהווים סכנה וגם לגרום ללא מעט דברים ללכת לאיבוד ואיתם גם בזבוז של שעות לפעמים בחיפושים אחר דבר מה. נבירה היא פעולה שמטרידה לא מעט בני משפחה מטפלים, שעבורם אין בה טיפת היגיון ולרוב מרגישה כמו עומס נוסף ומיותר בתוך תקופה מורכבת גם כך.

מה שנראה למתבונן מהצד כמו בלגן הוא למעשה אמצעי ביטוי ואף מקור לנחמה עבור מתמודד עם דמנציה Getty Images: Dag Sundberg

 
מדוע מופיעה הנבירה?

כזכור מחלות הדמנציה הן מחלות מתפתחות, בדרך כלל התנהגות של נבירה בין חפצים תופיע בשלבי אמצע של מחלות הדמנציה ולכך מספר הסברים אפשריים:

  1. באין מילים, יש צורך לחוש: הקושי במציאת מילים, "היעלמות" של מילים וצמצום אוצר המילים, מהווה אתגר תקשורתי ולעיתים הנבירה היא דרך להעביר מסרים באופן חושי, גם אם איננו מבינים אותם, לסביבה. למשל תחושת רעב יכולה להוביל אדם לתנועת חיפוש ידנית אחר משהו לאכול ואם הוא לא ימצא, הוא ימשיך לחפש.
  2. אבדן יכולות מביא להעצמת השימוש בחוש המישוש: הנבירה היא דרך נוספת לקבל מידע מהסביבה באמצעות מגע, חישה. בשונה מחוש הראייה והשמיעה, חוש המגע אינו נפגע באופן משמעותי עם הגיל והתקדמות הדמנציה והפענוח שלו פשוט – נעים או לא נעים.
  3. נבירה בין חפצים מייצרת אפקט מרגיע: לחוש חפצים מוכרים, או אהובים ולהסתכל עליהם, נתפסת כפעילות מרגיעה ויש בה כדי לסייע בהגברת תחושת הביטחון של האדם.
  4. מציאת משמעות: למרות שנראה שאין בזה היגיון, נבירה, ו/או חיפוש אחר חפץ מסוים, עשויה להעניק למתמודד עם דמנציה תחושה של עשייה מכוונת ומשמעות ובכל מקרה, היא מעניקה תעסוקה, או זמן שבו האדם מתעסק במשהו, כלומר מבחינתו עושה דבר מה בעל מטרה.
  5. סוג של מנגנון התמודדות: אדם עם דמנציה מתמודד עם אבדן יכולות שהוא לרוב לא יכול להסביר, אבל הוא כן מבין שיש שינוי, התפתחות של נבירה יכולה להעיד על סוג של מנגנון התמודדות, מעין ניסיונות חוזרים ונשנים "ליצור סדר בבלגן", ניסיונות למצוא את מה שהם לא מסוגלים להגדיר.
Getty Images: Willie B. Thomas

 
דרכים אפשריות להתמודד עם תופעת הנבירה

כל עוד ההתנהגות של יקירכם אינה פוגעת בו או באחר, אני ממליצה לאפשר את הנבירה. הסיבה העיקרית היא שיש בה היבטים חיוביים. לדוגמא, היא משמרת גמישות באצבעות ומיומנויות של מוטוריקה עדינה וגם מאפשרת התמקדות ותחושת משמעות עבור המתמודד עם דמנציה ולכן יש בה פוטנציאל לסייע לתחושה של רגיעה.

אספתי עבורכם עוד כמה דרכים אפשרויות לפעולה:

להתנהל בהתאם למצב הרוח של יקירכם: הנבירה אולי לא נוחה לנו, אך אם נראה שיקירכם מחפש משהו באופן כללי ולא פריט ספציפי, כדאי לאפשר לו להמשיך בכך, ייתכן שזה אפילו מיטיב עימו. יותר מזה, הניסיון להפסיק אותו עלול לייצר לחץ מיותר ואפילו עימות. אם ההתנהגות של האדם עם דמנציה בזמן הנבירה לחוצה, מוטרדת או עצבנית, כדאי לנסות להבין את המקור שלה - האם הוא באמת מחפש משהו מסוים? האם משהו מציק לו, למשל רעב או כאב? האם הנבירה היא תוצאה של שעמום והסחת דעת תעזור? נסו בעדינות להציע להם פעולה אחרת, למשל – "אבא אני מכינה לי תה, תרצה להצטרף אליי למטבח?"

להתאים את הסביבה: התאמת הסביבה היא הדרך האפקטיבית ביותר להתמודד עם נבירה, ממש כמו התנהגויות אחרות שמאפיינות דמנציה. אין טעם לנסות לשכנע את יקירכם אחרת משום שטיעונים הגיוניים, כמו "זה עושה בלגן" או "בשביל מה זה טוב?", לא תקפים בסיטואציה. התאמת הסביבה באופן מירבי היא הכרה בעובדה שאין טעם להילחם, אך יש בהחלט מקום לאפשר אותה ולהפחית סכנות אפשריות ליקירכם או אחרים.

גבולות התחום: אחת הדרכים למנוע בלגן בכל מקום היא לייצר "תחום נבירה" את זה ניתן לעשות באמצעות הכנת קופסאות/מגירות ייעודיות. למשל אם ליקירכם תחביב או עיסוק אהוב, כמו תפירה, ציור, או בישול, ניתן להכין קופסא מלאה בחפצים קשורים. לדוגמא לקופסת תפירה ניתן להכניס סוגי בדים שונים, סרטים, חוטים במרקמים שונים, לבד, גיר חייטים, כפתורים וטלאים, לגבי מחטים, סיכות, מסרגות ומספריים – זה תלוי מצבו של יקירכם, אבל לרוב עדיף להימנע. גם תיקים מלאים פרטים יכולים להיות פתרון, למשל לנשים אפשר להכין תיק גדול שמכיל ארנק, פתקים, מברשת/מסרק, מראה קטנה, אודם, קרם ידיים ועוד, גברים לרוב ייהנו מתיק "גברי", למשל תיק ג'יימס בונד, שיכיל ניירות, כלי כתיבה, מחשבון, פנקס וכיוצא באלה.

להציע הסחות דעת: הנבירה בעיקר מפריעה לנו, אבל אפשר תמיד להציע פעילות חלופית כמו קיפול כביסה, התאמת גרביים, קיפול מפיות, ניקוי אבק במטלית או משחק.

בטיחות לפני הכל: מספר כללי בטיחות שחשוב להקפיד עליהם כדי למנוע סיכונים מיותרים

  • בכל מקרה חשוב להקפיד על בטיחות ולהימנע מסיכונים – יש לוודא שהחפצים אינם קטנים מדי, כך שלא יהוו סכנה אם ישימו את החפץ בפה ולהימנע מחפצים חדים או דוקרים.
  • למרות שלסביבה המוכרת תרומה אדירה לתחושת הביטחון של יקירכם, מומלץ לצמצם את החפצים בבית, בעיקר את אלה שנמצאים על משטחים גלויים.
  • דאגו לנעול חומרים מסוכנים כך שלא יוכלו להגיע אליהם: כלי ניקוי, סכינים חדות, תרופות וכד'.
  • למגירות/ארונות/חדרים שמהווים סכנה בטיחותית או שאתם רוצים למנוע נבירה/הוצאה של חפצים, רצוי לנעול במנעול.
הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק


  

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן