עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

(צילום: getty images by Maskot)

בני משפחה מטפלים מוצאים עצמם לא פעם לא בטוחים כיצד לפעול וזקוקים לייעוץ ויד מכוונת, עם זאת רבים אינם יודעים על העזרה החשובה שמציעים העובדים והעובדות הסוציאליים מטעם העיריות, קופות החולים והמוסדות הגריאטריים. איך משתמשים בעזרה הזו בצורה הטובה ביותר ומה חשוב לדעת - כל התשובות כאן.

עם העלייה המבורכת בתוחלת החיים, בישראל וגם בעולם נרשמת במקביל עלייה תלולה גם במספר הקשישים שסובלים ממצב כללי, גופני וגם נפשי רעועים ומצריכים טיפול ותשומת לב. לשם השוואה, בשנת 1970 תוחלת החיים בקרב נשים בישראל עמדה על 73.4 שנים ובשנת 2020 על 84.8 שנים ואילו בקרב גברים במדינה עלתה בהתאמה תוחלת החיים מ-70.1 ל-80.7. העלייה בגיל מביאה עמה המון ברכה, אך לא פעם גם קשיים כאשר בגילאים מבוגרים מאוד לא פעם נדרשת השגחה אם לשם ביצוע מטלות יומיומיות ואם בשל קושי קוגניטיבי.

הזדקנות מביאה באופן טבעי לאבדן איטי של יכולות ואלה מתבטאים אחרת בכל אדם, המענה לזה נופל בתחילה על בני המשפחה המטפלים. תהליך זה לרוב הדרגתי ובתחילתו מוצא ביטוי במעבר עדין של תפקידים מבן המשפחה המטופל לבן המשפחה המטפל, אבל לרוב מגיע שלב שבו בן המשפחה המטפל, שלרוב אינו מיומן בנושאים אלה, מרגיש את הצורך בייעוץ. יש לא מעט אנשי מקצוע, אבל מעטים מדי מכירים את עבודתם של העובדות והעובדים הסוציאליים, שמתמחים בטיפול בקשישים. שירותים אלה ניתנים על ידי קופות החולים, מחלקות השירותים החברתיים של השלטון המקומי, מרכזי היום ומוסדות גריאטריים וללא תשלום נוסף. העזרה שביכולתם של העובדים הסוציאליים להעניק לקשיש ולבני משפחתו חשובה לעין ערוך ולכן חשוב שבני משפחה מטפלים ידעו כי היא קיימת ויוכלו להשתמש בה כראוי.

מה תפקיד העובדים הסוציאליים?

העובדות והעובדים הסוציאליים עוברים הכשרה מיוחדת לטיפול בזקנים וקשישים והם מעניקים ייעוץ, סיוע במימוש זכויות, תמיכה והכוונה בהתאם להתרשמותם, תנאי הזכאות והאפשרויות. לרוב המקצוע עבודה סוציאלית, נקשר בציבור עם סיוע לאוכלוסיות במצוקה כלכלית, אך למעשה זהו מקצוע רחב הרבה יותר ועובדים סוציאליים המתמחים בעבודה עם קשישים הם לא רק אוזן קשבת, אלא אוצר בלום של ידע שיכול מאוד לסייע. תפקידם הוא להביא את הצד הרגשי והמצב הכללי (משפחה, כלכלה, סביבת מגורים וכו') שלהם לתמונה הרחבה של מצב המטופל ולכך חשיבות מרובה. עם זאת, לרוב בני משפחה מטפלים אינם מודעים לעזרה שעובדים סוציאליים יכולים לתת. לכן, רובם אינם פונים אליהם באופן יזום וחבל, העובדת הסוציאלית מהווה גורם מתווך בין הזקן לבין שירותים שונים בקהילה המקומית ופעמים רבות פוטרת את בני המשפחה המטפלים מאתגרים, בעיקר בירוקרטיים מול הרשויות. עובד סוציאלי עשוי להישלח על ידי הרשויות להערכת מצב הקשיש, למשל במקרה של מבחני תפקוד, והוא יכול לסייע בהמלצות והכוונה לגבי הצעדים שיש לעשות.

עובדת סוציאלית בקופת החולים, מה זה בכלל אומר?

בכל קופת חולים מיוחד תפקיד לעובדות הסוציאליות. תפקידן לצמצם את חוסר השוויון בשירותי הבריאות, ובמילים פשוטות – לתת את אותה רמת השירותים לאוכלוסיות מוחלשות, לאלו המבולבלים מעט, או שלא מכירים את המערכת או לא יודעים לעמוד על שלהם, וכן זה כולל גם את בני המשפחה התומכים שפוחדים שהם לא שואלים את השאלות הנכונות ו"טובעים" בנבכי המערכת. תפקידן למעשה להנגיש את הטיפול וגם לסייע להשיג את יעדיו מתוך נקודת מבט הוליסטית, בעוד שצוות רפואי לרוב יכול לסייע רק ברמה הבריאותית-טיפולית. בנוסף, הן מכירות את הזכויות שמגיעות לקשיש, העמותות השונות הפועלות למען הקשישים והיכרותן עם הקשיש ומשפחתו מחד ועם המערכת מאידך הופכת אותן לאנשי קשר חיוניים להצלחת הטיפול בבן המשפחה.

האם לפנות לעובדת סוציאלית מטעם העירייה?

עובדת סוציאלית האמונה על הקשיש מטעם הרשות המקומית תפעל לטובתו, למען שיפור התפקוד האישי, כל זאת באמצעות טיפול ישיר מול האדם עצמו או טיפול עקיף מול הרשויות השונות ושידוך בין המטופל לשירותים הרלוונטיים והמקצועיים שהאדם זקוק לו. דמיינו כמה מטלות עובדת סוציאלית יכולה להוריד מכם וכמה דאגות היא יכולה לחסוך מכם כשאתם דואגים להורים. במקרה של עזרה סוציאלית מוניציפלית, לרוב מלוות לכך סטיגמות מיושנות וחסרות תוקף. חשוב להבין שפנייה לעובדת סוציאלית היא צעד חכם לקבלת תמיכה. היכולת של העובדים הסוציאליים לראות את המטופל, להתאים לו את הכלים שניתן במסגרת מיצוי זכויותיו, לבחון מה שלומו ולהיות עם היד על הדופק, מאפשרות להם להעניק לא מעט סיוע, לפעמים כזה שבני המשפחה בכלל לא היו מודעים לו.

קיימת עובדת סוציאלית במוסד הגריאטרי שבו ההורה מאושפז, מה תפקידה?

תחום האחריות העיקרי של העובדת הסוציאלית במוסד מתחלק לשניים:

המעשי והפרקטי יותר, כלומר הכרת כל הזכויות המוקנות בחוק שהאדם יוכל לממש אותן במלוא ההצלחה, וכמובן עזרה מעשית במימוש הזכויות עצמן.

חלקו השני ממוקד תמיכה רגשית והתנהגותית. העובד הסוציאלי אמון על סיוע בהתמודדות עם מצבי רוח ושינוי במצב הבריאותי, לעקוב אחרי הקליטה ולאחריה ההתנהלות במוסד, להעניק אוזן קשבת ולהיטיב עם הטיפול מנקודת מבט אישית, עבור המטופל בראש ובראשונה וגם עבור משפחתו.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר