5 נקודות שכדאי שבני משפחה מטפלים ישקלו לפני אירוח בפסח

אירוח ההורה יכול להיות משימה לא פשוטה שתגביר את השחיקה במקום לאפשר מנוחה בחג (צילום: getty images by SiviaJasen)

חגים פוגשים את בני המשפחה המטפלים במקום קצת אחר, מצד אחד החג מאפשר הזדמנות למנוחה, מצד שני המחויבות המשפחתית מרגישה לא פעם לוחצת – האם לארח? האם לנוח? ועל מה כדאי לחשוב לפני שמחליטים? 5 נקודות למחשבה

פסח הוא לא רק חג חשוב ביהדות, הוא גם נקשר עם משפחתיות ותחושת השבט, גם אם השבט קטן. לפעמים הנורמה החברתית הזו עלולה להרגיש לוחצת, כאילו יש חובה לחגוג יחד ולא משנה מה. העניין הוא שאין נכון או לא נכון בשאלה האם לארח את ערב החג, או החג כולו, בבית - זו שאלה מורכבת שגורמים רבים משפיעים על התשובה עליה. עבור בני משפחה מטפלים, שמתמודדים עם שגרה בנוסף לטיפול בבן המשפחה, ההחלטה בסוגיה לעיתים מסובכת אף יותר.

משום שאין נכון או לא נכון, חשוב לבחון את ההחלטה מכל היבטיה לפני שמחליטים לכאן או לכאן, אספנו עבורכם נקודות שכדאי לקחת בחשבון בתהליך קבלת ההחלטה:

לתת לגיטימציה לקושי: האם אנחנו באמת רוצים לארח?

בני משפחה מטפלים רבים אינם נותנים לגיטימציה לקושי הכרוך בתפקיד והסיבות שונות, אם מתוך תחושת שליחות, אהבה גדולה לבן המשפחה, חשש לדבר על הקושי כדי לא להישבר, הדחקה, או אמונה שבן המשפחה סובל יותר ולכן אין מקום לקושי שלהם. אלא שיש מקום להכיל את הקושי של כולם וחשוב לקחת אותו בחשבון, גם אם בפרופורציות. אירוח משמעותו עוד פחות זמן אישי בתקופה שאולי ניתן לנצל למילוי מצברים והוא מביא עמו צמצום של זמן מנוחה, יותר עבודה במטבח, יותר זמן עבודה בבית וצורך להכיל אדם אחר בתוך הבית, שלא לדבר על האפשרות להצפה רגשית. לכן, לפני שבוחנים בכלל אם האירוח בציע, קודם יש לבדוק אם האירוח אינו מותח את הגבולות מעבר ליכולת ההכלה של בני המשפחה המטפלים.

מה ההורה רוצה? גם את זה יש להביא בחשבון

גם אם מקובל לחשוב שהדבר הכי טוב בחגים זה להיות ביחד, זה לא בהכרח נכון תמיד או לכולם ולכן חשוב גם להבין מה רצון ההורה ולכבד אותו עד כמה שניתן. גם אם ההורה מאז ומתמיד אהב חגים, הוא עשוי להשתנות או לחלופין הפעם לא לרצות וחשוב לשים לב. אם ההורה אינו מביע רצון לערוך את החג יחד, אפשר לנסות להבין מדוע, אך אם הוא מתבצר בדעתו, או הופך למתגונן, אין סיבה לייצר עוגמת נפש, לא עבורו ולא עבור בן המשפחה המטפל. הורה עשוי להעדיף להישאר בביתו או במוסד בו הוא מתגורר מהמון סיבות ויהיו אשר יהיו, חשוב לתת לו להחליט. גם כשבן המשפחה המטפל בטוח שעדיף להורה לעשות את הפסח בחיק המשפחה, חשוב לכבד את האוטונומיה של ההורה, גם אם איבד מכשירותו או צלילותו. אם ההורה רוצה לארח אצלו, אפשר לבחון אם ניתן להוציא את זה לפועל, אם בביתו ייתכן שכל מוזמן יוכל להביא עמו מנת אוכל כדי להקל על האירוח, אם בדיור מוגן יש לבחון את הכללים של במקום. בכל מקרה חשוב לא לשלול את הצעתו של ההורה, תהא אשר תהא, לשקול אותה ולהתייחס אליה בכובד ראש.

לבחון האם האירוח בכלל אפשרי?

אחרי שאלת הרצון, מגיעה שאלת הבציעות. כדי לבחון אם אירוח הוא אפשרי יש לבחון את הדברים ממספר זוויות: זמן או פניות, יכולת כלכלית, מקום בבית, אם קיימות אפשרויות אחרות, האם זה מתאים לכל בני המשפחה, האם ההורה זקוק להשגחה כל הזמן, האם להורה יש עובד זר שמתלווה אליו והאם יש דרך לארח את שניהם בנוחות, מה הצרכים של ההורה משהיה כזו והאם יש דרך לספק אותם במלואם, האם יש צורך בהסעות, האם ביית יש מספיק מקום. רצון טוב הוא אלמנט חשוב, אך יותר חשוב להבין את הסיטואציה ולפעול ברציונליות בהתאם לתנאים ולמצב. על היערכות נכונה לאירוח ניתן לקרוא כאן. אם הקושי באירוח ההורה בערב בחג גדול מדי רצוי לחשוב על אפשרויות אחרות.

פסח הוא חג ארוך - לא מוכרחים להתייחס רק לערב החג

לא חייבים לארח את כל החג, או את ערב החג – יש עוד דרכים לחגוג יחד. אפשר לשקול טיול קליל בחיק הטבע, מפגש לארוחת צהריים באחד מימי החג, אירוח של אחת מארוחות החג, ביקור אצל ההורה באחד מימי החג, או אפילו אחר צהריים משפחתי של קפה ועוגה.

הקורונה עדיין כאן

חשוב לזכור שלמרות שאנחנו מתחילים להתרגל לשגרה, הקורונה עדיין איתנו. לכן חשוב עדיין להקפיד על עטיית מסכות בחללים סגורים, אוורור חדרים בהם מתכנסים ומשום שקבוצת הגיל המבוגר עודנה בקבוצת סיכון, מומלץ לערוך בדיקות אנטיגן ביתיות לקורונה לפני המפגש.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן