עשה ואל תעשה – כשלתינוק עולה החום

Getty Images / simonkr

חום בתינוקות ובילדים היא תופעה נפוצה ומוכרת, ובכל זאת מעוררת דאגה בכל פעם מחדש. בדיוק לשם כך הכנו לכם מדריך מעשי להורים המודאגים, שיסייע לכם להתכונן טוב יותר לפעם הבאה

מד החום מראה 37.5, האם זה נחשב לחום? ובאיזה שלב צריך לתת תרופה? ואיזו? כמה זמן נמשך חום אצל ילדים ותינוקות ומתי צריך להרים את הטלפון לרופאה? לפניכם התשובות לשאלות הנפוצות שאין הורה שלא שאל את עצמו במהלך עוד אפיזודת חום מתישה.

מה נחשב חום אצל תינוקות וילדים?

ראשית, חשוב לציין כי חום בילדים ובתינוקות, כמו גם במבוגרים, הוא חלק מתגובה מערכתית של הגוף שלנו לזיהום ולא מהווה מחלה בפני עצמה, אלא אם מדובר בחום מעל 41°, אז קיים סיכון לנזק ברקמות. חום יש למדוד רק במקרים שבהם יש סימנים או חשש למחלה. בתינוקות, חום גוף שנע בין 36.3° ל־37.8° נחשב תקין. מקובל להגדיר חום גבוה אצל ילדים ותינוקות כאשר טמפרטורת הגוף עולה מעל 38° בבדיקה רקטלית. בישראל מומלץ להשתמש במד חום דיגיטלי במדידה רקטלית (בפי הטבעת), אקסילרית (בבית השחי) או פומית (בפה). כשמודדים את הטמפרטורה בבית השחי מומלץ להוסיף כ־0.5° לתוצאה המתקבלת (למעט בילודים, אז אין פער בין המדידות). ניתן להשתמש גם במד חום המשתמש בטכנולוגית אינפרא אדום, שאותו יש לכוון למצח התינוק או הילד. בכל מקרה, בישראל אסור השימוש במד חום המכיל כספית.

מה עושים כשלתינוק בן פחות מחודשיים עולה החום?

בכל מקרה של חום מעל 38° בתינוקות בני פחות מחודשיים, יש לפנות לייעוץ רפואי דחוף במוקד לרפואה דחופה.
חום בתינוקות מתחת לגיל חודשיים לא ילווה בהכרח בתסמינים המוכרים למחלות חום, ולכן אל תהססו לפנות גם אם התינוק או התינוקת נראים לכם בריאים ואינם מראים סימנים של חולי. לרוב חום לא יוביל למחלה קשה, עם זאת בגילאים אלו האתגר הוא באיתור הסיבה לחום במהירות תוך הימנעות ככל האפשר מבדיקות ואשפוזים מיותרים.

מתי אפשר לתת לתינוק תרופה ואיזו?

ביממה הראשונה להופעה של חום, כשהחום עולה מעל 38.5° ומלווה בתסמינים כמו
כאבי ראש, צמרמורות, כאבי שרירים, חוסר מנוחה, עצבנות וכיוצא באלה, וכשמדובר בתינוקות וילדים במצב כללי טוב וללא מחלות רקע, מומלץ להקל עליהם באמצעות טיפול בתרופות להורדת חום לילדים, כמו פראצטמול ואיבופרופן. בכל מקרה של מחלות רקע או טיפול בתרופות אחרות, יש להיוועץ עם הרופא.ה לפני תחילת טיפול.
חשוב לשים לב כי פראצטמול הוא החומר הפעיל היחיד שניתן לטיפול מגיל לידה, כך למשל סירופ אקמולי פורטה ניתן לשימוש מגיל לידה ללא צורך במרשם רופא.
בכל מקרה, לפני גיל שלושה חודשים מומלץ להתייעץ עם רופא.ה לפני מתן הטיפול.
מגיל שלושה חודשים נוספת גם אופציה של אקמולי בפתילות (נרות) 80 מ"ג המכילים פראצטמול.
החל מגיל שישה חודשים ניתן לטפל גם בתרופות מבוססות איבופרופן, כגון אייבו 2% או אייבו 4%, תרחיף לילדים.
חשוב מאוד להיצמד למינון המומלץ לפי משקל התינוק על פי הרשום בעלון לצרכן.
בכל מקרה, תמיד יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.

מהם פרכוסי חום?

תופעה של פרכוסי חום שעלולה להתרחש במהלך מחלת חום נראית די מבהילה אך פחות מסוכנת משנדמה. לרוב היא מתרחשת בין גיל שישה חודשים לשלוש שנים ולא ידוע בדיוק מה גורם לה להתרחש, אך ככל הנראה יש לה קשר גנטי. פרכוסי חום נמשכים בדרך כלל פחות מדקה, במהלכה גופו של הילד נעשה נוקשה ובהמשך אולי יופיעו עוויתות ברגליים ובידיים. תופעות נוספות עשויות להיות של איבוד הכרה, הרטבה, ריור וגלגול של האישונים לאחור והילד עשוי להיות ישנוני כשעה לאחר ההתקף. בדרך כלל פרכוסי חום אינם מזיקים וכמעט תמיד חלה התאוששות מלאה לאחר מכן. אם אתם מבחינים שהתינוק מתחיל לפרכס, השכיבו אותו במקום בטוח, הישארו לצידו ומדדו את משך ההתקף. אין לשים דבר בפיו במהלך ההתקף שכן הוא עשוי לנשוך את הלשון. אם ההתקף נמשך למעלה מחמש דקות, אם אתם מבחינים בקשיי נשימה או בסימני החמרה, יש לפנות למוקד לרפואה דחופה לקבלת ייעוץ רפואי.

מה מצריך התערבות רפואית מיידית?

  • בכל מקרה של חום מעל 38° מתחת לגיל חודשיים
  • בכל מקרה של חום מעל 40° בתינוקות מעגל גיל חודשיים וילדים

כמו כן, יש לפנות בדחיפות לקבלת טיפול רפואי דחוף בכל מקרה שבו אתם מבחינים בסימנים הבאים:

  • שפתיים כחולות
  • נשימה מאומצת (שימו לב האם הנחיריים מתרחבות בעת הנשימה)
  • צפצופים
  • נשימה מהירה או קוצר נשימה
  • כאב ראש חזק
  • סירוב לאכול ולשתות
  • סימני התייבשות כמו ירידה במתן השתן
  • חוסר שינה
  • עצבנות יתר
  • אפאתיות
  • פריחה שאינה נעלמת בלחיצה
  • בכל מקרה שבו מצבו.ה הכללי של התינוק.ת או הילד.ה הולך ומחמיר חרף הטיפול.

מה קורה אם התינוק פולט או יורק את התרופה?

אם התינוק פולט מייד את התרופה, אפשר לתת לו מנה נוספת. אם הוא מקיא את התרופה כ־15 דקות לאחר נטילתה, יש להמתין כשעה ולאחר מכן לבדוק את החום. אם הוא עדיין לא מרגיש טוב והחום לא ירד, אפשר לתת לו מנה נוספת. אם הוא מקיא שוב, אין לחזור על המנה ויש לפנות לקבלת ייעוץ רפואי. אם התינוק מקיא כ־15 דקות או יותר לאחר נטילת התרופה אין צורך לתת מנה נוספת, שכן ככל הנראה התרופה הספיקה להיספג בגוף. בכל מקרה של ספק, כדאי להתייעץ עם הרופא.ה המטפל.ת.

האם להעיר תינוק או פעוט ישן כדי לתת לו תרופה?

הרבה פעמים חום עולה בלילה ובבוקר הוא יורד, מה שמעלה את הדילמה האם יש להעיר את התינוק מהשינה כדי לתת לו תרופה להורדת החום. אלא ששנת התינוק חשובה מאוד לתהליך ההחלמה, ולכן כל עוד התינוק נראה שלו, הנשימה סדורה וחום הגוף לא עולה באופן חריג, מוטב להניח לו לישון ולא להעיר לצורך מתן תרופה.

מקלחות קרות? כדאי או לא?

בעבר נהגו לחשוב כי מקלחות קרות ואף אמבטיות 'אלכוהול' עשויות לסייע בהורדת חום, אך למעשה אלו עלולים להביא ליותר נזק מתועלת. מחקרים שנעשו לאורך השנים מצאו כי אמבטיות במים פושרים להורדת חום יעלות במידה מסוימת אך עשויות להגביר את תחושת אי הנוחות של הילד, ועל כן אין המלצה גורפת לאמבטיות להורדת חום, למעט כשהחום מעל 41°.

האם לכסות תינוק בשמיכה בזמן שמעלה חום?

בזמן חום יש לוודא שהתינוק לבוש היטב אך בנוח, שכבה אחת של בגדים מספיקה ואפשר לכסות את התינוק בשמיכה. בכל מקרה אין צורך להלביש או לעטוף יתר על המידה.

האם לחמם את החדר?

טמפרטורת החדר צריכה להיות נעימה, לא גבוהה מדי ולא נמוכה מדי. אמצעי חימום מומלצים הם רדיאטור או מזגן (וודאו שהמזגן לא מופעל ישירות על התינוק). בכל מקרה השאירו פתח חלון לאוורור החדר.

מה לעשות אם החום לא יורד?

חום גבוה נמשך בדרך כלל כשלושה עד ארבעה ימים. אם החום נמשך מעבר לכך או אם התסמינים אינם חולפים תוך חמישה ימים למרות השימוש בתרופה יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת.


האמור בכתבה אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה רפואית, להמשך בירור יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת.


ACAM-IL-00290

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא